Ελλαδα

Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Δαδιά και Βατερά - Μάχη της Πυροσβεστικής με τις φλόγες σε πολλαπλά μέτωπα

53 δασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στον Έβρο
Φωτιά στον Έβρο: Προς το χωριό της Δαδιάς κατευθύνεται η πυρκαγιά © EUROKINISSI

Πύρινα μέτωπα σε Δαδιά, Βατερά, Μεσσηνία και Γρεβενά - Συνεχίζεται το έργο της κατάσβεσης – Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές.

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η χώρα τα τελευταία 24ωρα, με τα μέτωπα της φωτιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας να εξακολουθούν να μαίνονται και τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν τιτάνια μάχη για να τα περιορίσουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές. Τα κύρια πύρινα μέτωπα αυτή τη στιγμή είναι στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, στα Βατερά Λέσβου, στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας και στα Γρεβενά. Αργά το απόγευμα υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στη Βρυσούλα Πρέβεζας που βρίσκεται πολύ κοντά σε σπίτια.

Προς το χωριό της Δαδιάς κατευθύνεται η φωτιά – Πέντε πύρινα μέτωπα

Περιφερειακά του χωριού της Δαδιάς έχει επικεντρωθεί η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης για την αναχαίτιση της μεγάλης πυρκαγιάς που για τρίτη μέρα καταστρέφει στο διάβα της χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου. «Το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων, του χωριού και όλες οι δυνάμεις θα ριχτούν εκεί», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Παρ' όλες τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, που επιχειρούν αδιάκοπα, οι συνεχιζόμενες εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δημιουργούν αναζωπυρώσεις και αυξάνουν τον αριθμό των πύρινων μετώπων που το απόγευμα του Σαββάτου ανέρχονται στα πέντε, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, τρία μεγάλα και δύο μικρότερα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ήδη η πυρκαγιά έχει ξεπεράσει το παρατηρητήριο των αρπακτικών και προσεγγίζει τα κτίρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου τονίζει ότι ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και τις προσπάθειες διαφύλαξης του χωριού από την πύρινη λαίλαπα, μέγιστης σημασίας είναι και η περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ατόμων της άγριας πανίδας.

Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τον Αρίωνα, τη «Δράση για άγρια ζωή» και άλλες ΜΚΟ και ιδιώτες κτηνιάτρους, οργανώνει αποστολή στην περιοχή για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα. Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, το WWF Ελλάς και διάφορα φιλοζωικά σωματεία σε συνεργασία με κτηνιάτρους περιθάλπουν τα ζώα που περισυλλέγουν όλοι όσοι επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Αν και η Ειδική Γραμματεία έχει ως αρμοδιότητά της τα ζώα συντροφιάς δεν θα μπορούσαμε να μην ενδιαφερθούμε για την...

Posted by Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς on Saturday, July 23, 2022

Σε τρία μέτωπα μαίνεται η πυρκαγιά στα Βατερά της Λέσβου

Σε τρία μέτωπα μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου στα Βατερά Λέσβου, με περιουσίες και δάση να έχουν καεί και τις φλόγες να φτάνουν κυριολεκτικά μέχρι τη θάλασσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν απομακρυνθεί 450 πολίτες από δυο ξενοδοχειακές μονάδες, μία τουριστική επιχείρηση και 92 σπίτια.

Βατερα Λέσβου ώρα μηδέν!! Η φωτιά έφτασε στην θάλασσα όπου κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις!! Οσοι επιθυμείτε μπορειτε να γίνετε μέλη στην καιρικη μας ομάδα στον παρακάτω σύνδεσμο! Του Καιρου παιχνιδια!!!

Posted by Makis Sekerlis on Saturday, July 23, 2022

Εντολή για εκκένωση χωριού στη Μεσσηνία

Δύσκολα φαίνεται πως είναι τα πράγματα και με το πύρινο μέτωπο στη Μεσσηνία.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δόθηκε εντολή για εκκένωση της Χρυσοκελλαριάς, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα. Οι ηλικιωμένοι και οι ανήμποροι κάτοικοι μεταφέρονται στο διπλανό χωριό Χαρακοπιό.

H φωτιά καίει σε δύσβατη περιοχή μεταξύ Χρυσοκελλαριάς και Ακριτοχωριού. Έχει επεκταθεί σε μεγάλο μέτωπο προς την Χρυσοκελλαριά, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν να την διασπάσουν πριν φτάσει στον οικισμό και όσο κινείται σε ορεινή περιοχή. Καλλιέργειες έχουν καταστραφεί στα Πλανέικα, από όπου η φωτιά πέρασε πολύ κοντά στις οικίες.

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ ΑΚΡΙΤΟΧΩΡΙ 23.7.2022

Την ίδια ώρα, ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο και πλέον επιχειρούν 115 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ.

Η φωτιά στα Γρεβενά έφτασε στη Βάλια Κάλντα

Από το απόγευμα της Τετάρτης, καίει σε δύσβατη περιοχή φωτιά σε χαράδρα ανάμεσα στη Βωβούσα του Νομού Ιωαννίνων και το Περιβόλι Γρεβενών. Η πυρκαγιά κατακαίει δάσος μαύρης πεύκης. Η Π.Υ. Κοζάνης ανέλαβε πλέον την επιχειρησιακή διαχείριση.

Στο σημείο βρίσκονται 17 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 3 οχήματα, καθώς και 10 άτομα μονάδα ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος) από τα Ιωάννινα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 2 Ε/Π.

Η πυρκαγιά εκτιμάται πως μέχρι στιγμής έχει κάψει τέσσερα στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ δεν βρίσκεται κοντά σε οικισμούς.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Βρυσούλα της Πρέβεζας

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στη Βρυσούλα της Πρέβεζας, η οποία εκδηλώθηκε στις 4 το απόγευμα σε ελαιώνα της περιοχής.

Πυροσβέστες και κάτοικοι έδωσαν μάχη με τις φλόγες, οι οποίες απείλησαν τον οικισμό. Στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν πυροσβεστικά αεροπλάνα, αλλά και ο Δήμος Πρέβεζας με βυτία και μηχανήματα.

Στο πέρασμα της, η φωτιά προξένησε ζημιές σε δύο σπίτια, ενώ λόγω της άμεσης κινητοποίησης δεν κινδύνεψαν οι κάτοικοι.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΒΡΥΣΟΥΛΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ