Ελλαδα

Μαίνεται η φωτιά στη Δαδιά - Ολονύχτια μάχη έδωσαν οι πυροσβέστες στον Έβρο

Καλύτερη η εικόνα στα ενεργά μέτωπα - Πού εστιάζουν την προσοχή τους οι πυροσβέστες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στρατιώτες βοηθούν πυροσβέστες στην επιχείρηση για τη φωτιά στη Δαδιά
Στρατιώτες βοηθούν πυροσβέστες στην επιχείρηση για τη φωτιά στη Δαδιά © EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ

Η φωτιά στη Δαδιά συνεχίζει να καίει. Μάχη με τις φλόγες έδωσαν τη νύχτα οι πυροσβέστες. Νέες αντιπυρικές ζώνες στον Έβρο.

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν οι πυροσβέστες για να περιορίσουν τη φωτιά στη Δαδιά. Η καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο καίει για τρίτο 24ωρο. Οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

Νεότερες πληροφορίες από το Γραφείο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος αναφέρουν ότι το ανατολικό μέτωπο έχει ελεγχθεί. Επίσης, βόρεια, βορειοδυτικά και δυτικά υπάρχουν μικρές και διάσπαρτες ενεργές εστίες, ωστόσο θεωρούνται ελεγχόμενες από τις δυνάμεις τις πυροσβεστικής.

Πλέον η προσοχή έχει στραφεί νοτιοδυτικά, όπου το ενεργό μέτωπο συνεχίζει να καίει. Ευτυχώς στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι. Η φωτιά στο Σουφλί Έβρου δεν απειλεί σπίτια, ωστόσο συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στο δάσος της Δαδιάς.

Φωτιά στη Δαδιά: Γιατί δυσκολεύει τους πυροσβέστες

Οι πυροσβέστες πάλεψαν τη νύχτα με τη φωτιά για να την περιορίσουν. Το ανάγλυφο της περιοχής, σε συνδυασμό με την πυκνή βλάστηση η οποία τροφοδοτεί συνεχώς με καύσιμη ύλη την πυρκαγιά και καθιστά δύσκολη την προσέγγιση ενεργών εστιών, δυσχεραίνουν την επιχείρηση κατάσβεσης. Νέες αντιπυρικές ζώνες δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Υπάρχει πάρα πολύς και πυκνός καπνός, ειδικά προς τη Λευκίμη. Είναι πάρα πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσης, γιατί σε κάποια σημεία δεν βλέπεις τίποτα. Ο καπνός δυσκολεύει και τις ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα σε μεγάλο βαθμό. Επιχειρούν, και σήμερα έχουν επικεντρώσει την προσπάθεια νοτιοδυτικά στη Λευκίμη, αλλά με αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να γίνονται ρίψεις ακριβείας» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος.

Και προσθέτει: «Οι επίγειες δυνάμεις, οι κάτοικοι, οι υλοτόμοι από τις γύρω περιοχές τους οποίους καλέσαμε σήμερα μπήκαν μέσα στο δάσος. Το Δασαρχείο επίσης διαπλατύνει αντιπυρικές και μονοπάτια απομακρύνοντας τη βλάστηση. Γίνονται προσπάθειες διάνοιξης κάποιων δρόμων αλλά η περιοχή είναι βραχώδης και δυσπρόσιτη. Αυτή η φωτιά θέλει άτομα που υπάρχουν αλλά θέλει και πρόσβαση η οποία σε πολλά σημεία είναι ανέφικτη».

Έβρος:Χωρίς συμπαγές μέτωπο η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς – Μεγάλη οικολογική καταστροφή | 22/7 | ΕΡΤ

Πυρκαγιά στη Δαδιά: Τα εναέρια μέσα που ρίχνουν νερό στη φωτιά

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και πάλι τα εναέρια μέσα. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν επίσης εθελοντές, στρατός, υδροφόρες και μηχανήμα έργου ΟΤΑ.

Ειδικότερα, 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα απογειώθηκαν από νωρίς το πρωί για να κάνουν ρίψεις στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς. Ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν επιχειρούν όλα τα μέσα, καθώς ο καπνός δημιουργεί πρόβλημα ορατότητας.

Έβρος: Μαίνεται η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς | 21/07/2022 | ΕΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ