Ελλαδα

Δεύτερη δύσκολη νύχτα με τη φωτιά στη Δαδιά (εικόνες & βίντεο)

Η πυρκαγιά κινείται προς παρθένες δασικές εκτάσεις

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σε πλήρη εξέλιξη η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο - Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Απειλείται το εθνικό πάρκο.

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς στον Έβρο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να συνεχίζουν για δεύτερη νύχτα τις προσπάθειες προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την μεγάλη πυρκαγιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φλόγες το απόγευμα της Παρασκευής έκαναν μια κηλίδωση πίσω από τη νοτιοδυτική γραμμή άμυνας δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο το έργο των επίγειων δυνάμεων, αφού η περιοχή είναι δύσβατη και άρα δύσκολα προσβάσιμη.

Στον Έβρο επιχειρούν αυτήν την ώρα 320 πυροσβέστες με 68 οχήματα και 13 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, ενώ στη μάχη με τις φλόγες παρέμειναν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας 10 αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ε.Σ., η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

«Αυτή τη στιγμή, το μέτωπο της πυρκαγιάς κινείται δυτικά, προς παρθένες δασικές εκτάσεις και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να αποκοπεί η δυναμική της. Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις επιχειρούν, για να διασωθεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά πάρκα της Μεσογείου», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός και πρόσθεσε ότι τα γενικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πυρκαγιάς σχετίζονται με μεγάλο όγκο καύσιμης ύλης, αποτελούμενη από μαύρη πεύκη, τραχεία πεύκη καθώς κι άλλα φυλλοβόλα είδη.

«Ταυτόχρονα, επιχειρούμε σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται από απότομες εναλλαγές του ανέμου, υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην προσέγγιση λόγω της έντονης τοπογραφίας και του φτωχού οδικού δικτύου, δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία, ευνοούν την ταχεία εξάπλωση αυτής της δασικής πυρκαγιάς», σημείωσε.

Δορυφορική εικόνα με τις ενεργές εστίες κατά τη χρονική στιγμή του περάσματος του δορυφόρου, ενώ σημειώνονται επίσης η θέση του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου και τα όρια της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 © meteo.gr

Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus για τη Δαδιά

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Δαδιά της Π.Ε. Έβρου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Φωτιά στη Δαδιά - Η μάχη με τις φλόγες στον Έβρο (εικόνες)

Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Δαδιά Έβρου © EUROKINISSI
Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Δαδιά Έβρου © EUROKINISSI
Πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο © EUROKINISSI
Πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο © EUROKINISSI
Πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο © EUROKINISSI

Οριοθετήθηκε η φωτιά στην ορεινή Ηλεία

Εν τω μεταξύ, οριοθετήθηκε, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες σε δασική έκταση στην περιοχή Φανάρι Ανδρίτσαινας, στην Ηλεία.

Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν 56 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 23 οχήματα, ώστε να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά και να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις, ενώ μέχρι τη δύση του ήλιου πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.