Ελλαδα

Φωτιά στα Μέγαρα: Καλύτερη η εικόνα - Απομένουν διάσπαρτες εστίες

Εκκενώθηκαν οικισμοί - Η μάχη των πυροσβεστών - Πού διεκόπη η κυκλοφορία

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυροσβέστες συνεχίζουν την κατάσβεση στα Μέγαρα
Πυροσβέστες συνεχίζουν την κατάσβεση στα Μέγαρα © EUROKINISSI

Συναγερμός για τη φωτιά στα Μέγαρα - Νέο μήνυμα του 112 - Αναφορές για ζημιές σε σπίτια στον οικισμό Ζάχουλη.

Ολονύχτια είναι η επιχείρηση στη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τέταρτης στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων. Η εικόνα από την πυρκαγιά είναι καλύτερη. Η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και πλέον υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, στις οποίες συνεχίζουν να επιχειρούν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ρίψεις νερού από τα ενάερια μέσα πραγματοποιήθηκαν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο.

Το πύρινο μέτωπο κινήθηκε δυτικά από τη Ζάχουλη και έκαψε αγροτοδασική έκταση που περιλαμβάνει και πεύκα. Οι φλόγες έφθασαν στις αυλές των σπιτιών, καθώς στο σημείο υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες.

Καλύτερη η εικόνα στα Μέγαρα – Σε ολονύχτιο συναγερμό η Πυροσβεστική | 20/07/2022 | ΕΡΤ

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας ζητήθηκε από τους κατοίκους του οικισμού Ζάχουλη να εκκενώσουν τον οικισμό και να μετακινηθούν προς Αλεποχώρι. Συγκεκριμένα το μήνυμα του 112 ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στον οικισμό Ζάχουλη Μεγάρων εκκενώστε τώρα προς Αλεποχώρι».

Λίγο πριν τις 18:00 εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση του χωριού Παπαγιαννέικα προς Μέγαρα.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι 95 πυροσβέστες, 3 πεζοπόρα τμήματα και 34 οχήματα. Από αέρος επιχείρησαν 7 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό. Πολύτιμη συνδρομή παρείχαν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Οι άνεμοι ήταν βορειοανατολικοί άνεμοι και ιδιαίτερα ενισχυμένοι. Προκειμένου να μην περάσει η πυρκαγιά προς την πευκόφυτη περιοχή, οι πυροσβέστες δημιούργησαν ένα τείχος με πυροσβεστικά οχήματα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η φωτιά ήταν μεγάλη. «Έχουμε αναφορές για ζημιές σε σπίτια στον οικισμό Ζάχουλη», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Μεγάλη φωτιά στα Μέγαρα - Απειλούνται σπίτια | 20/07/2022 | ΕΡΤ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Μέγαρα λόγω πυρκαγιάς

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Μέγαρα προχώρησε η ΕΛΑΣ λόγω της πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην ανώνυμο οδό στο ύψος της συμβολής της με την επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου με σήμανση προς Άνω Αλεποχώρι.

Το ίδιο συνέβη και στην επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος της συμβολής της με την ανώνυμη οδό προς Άνω Λούμπα έως το ύψος της ανώνυμου οδού προς τον οικισμό Πευκενέα.

Η εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις επόμενες ώρες στα Μέγαρα

Η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr είχε αναλύσει τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες στα Μέγαρα. Συγκεκριμένα:

  • Στην ευρύτερη περιοχή και με βάση μετρήσεις από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr πνέουν Β/ΒΔ άνεμοι με μέσες εντάσεις που φτάνουν τα 3-4 μποφόρ και ριπές που προσεγγίζουν τα 50-60 km/h.
  • Με βάση την ανάλυση των τελευταίων διαθέσιμων προγνωστικών δεδομένων και για τις αμέσως επόμενες ώρες (20.07 18:00 - 21.07 06:00/07:00) περιμένουμε εξασθένηση των ενισχυμένων Β ανέμων και την στροφή τους σε Δ, ενώ παράλληλα αναμένουμε ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης (10 - 15 %), βελτιώνοντας έτσι τις δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες που τώρα επικρατούν.
  • Ωστόσο, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν εκ νέου από τις πρωινές ώρες 07:00/08:00 (Πέμπτη 21.07.2022), οπότε και περιμένουμε εκ νέου ενίσχυση της έντασης των ανέμων από ΒΔ διευθύνσεις και αύξηση της ευφλεκτότητας της νεκρής καύσιμης ύλης έως και τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης 21.07.2022.
megara1
megara2

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY