Ελλαδα

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την «Πανσέληνο του Ελαφιού» - Πώς πήρε το όνομά της

Η μεγαλύτερη και φωτεινότερη του 2022

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απόψε η πανσέληνος του Ιουλίου
Φεγγάρι του Ελαφιού: Απόψε η πανσέληνος του Ιουλίου © EUROKINISSI

H υπερπανσέληνος του Ιουλίου θα προσφέρει ένα μαγευτικό θέαμα σε μικρούς και μεγάλους το βράδυ της Τετάρτης 13 Ιουλίου 2022.

Η Πανσέληνος Ιουλίου 2022, γνωστή και ως «Φεγγάρι του Ελαφιού», έρχεται απόψε να φωτίσει τον ουρανό και να προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα.

Το φαινόμενο, όπως αναφέρει η NASA, θα είναι ορατό για τρία περίπου 24ωρα.

Η πανσέληνος του Ιουλίου θα είναι και η τρίτη από τις τέσσερις που θα λάβουν χώρα για το 2022, την τέταρτη και τελευταία θα τη δούμε τον Αύγουστο. Το περιοδικό «Almanac» αναφέρει ότι η υπερπανσέληνος του Ιουλίου θα είναι η μεγαλύτερη και η φωτεινότερη για ολόκληρο το 2022, καθώς η Σελήνη θα πλησιάσει περισσότερο από ποτέ για φέτος τη Γη, σε απόσταση μόλις 356.418 χιλιομέτρων στο περίγειό της.

Η φωτεινότητα της υπερπανσελήνου πρόκειται να αγγίξει το 100%, κάτι που σημαίνει ότι το «Φεγγάρι του Ελαφιού» θα φανεί κατά 16% περίπου φωτεινότερο και 7% μεγαλύτερο από μια απλή πανσέληνο. Σημειώνεται ότι σε γενικές γραμμές η διαφορά στο μέγεθος και τη λαμπρότητα μιας υπερπανσελήνου δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι, εντούτοις ο οργανισμός «Sky and Telescope» εξηγεί ότι ίσως η υπερπανσέληνος να φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι μια απλή πανσέληνος λίγο πριν δύσει ο ήλιος.

The 'buck' moon: A look at the biggest supermoon of the year

Η πανσέληνος αυτή ονομάζεται «Φεγγάρι του Ελαφιού», καθώς σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα κέρατα των αρσενικών ελαφιών βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους ανάπτυξης. Τα ελάφια ρίχνουν και αναγεννούν τα κέρατα τους κάθε χρόνο, δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό σύνολο όσο περνούν τα χρόνια.

Η εν λόγω πανσέληνος έχει κι άλλες ονομασίες όπως «Πανσέληνος του Κεραυνού», «Πανσέληνος του Σανού», «Πανσέληνος του Υδρόμελου».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ