Ελλαδα

Οι αμερικανικές αρχές προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο για το δεξαμενόπλοιο Lana

Νέα εμπλοκή στην υπόθεση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δεξαμενόπλοιο έξω από την Κάρυστο
Δεξαμενόπλοιο έξω από την Κάρυστο (Φωτογραφία Αρχείου) © Λιμενικό/MarineTraffic

Στον «πάγο» οι εξελίξεις γύρω από το δεξαμενόπλοιο Lana - Οι αμερικανικές αρχές προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο.

Νέες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση με το ρωσικό δεξαμενόπλοιο Lana με σημαία Ιράν. Σύμφωνα με πληροφορίες προέκυψε νέα εμπλοκή, η οποία καθιστά αδύνατη την αποδέσμευση των δύο ελληνικών τάνκερ που παραμένουν υπό κράτηση από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Συγκεκριμένα οι αμερικανικές αρχές προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο κατά του βουλεύματος που ακύρωσε απόφαση για την κατάσχεση του φορτίου πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο, ζητώντας και πάλι τη δέσμευση του φορτίου στο πλαίσιο των κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, η προσφυγή θα συζητηθεί στις 19 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας έχει ζητήσει να επιστραφεί στο δεξαμενόπλοιο μέρος του φορτίου του που ανέρχεται σε 60.000 από τους συνολικά 104.134 τόνους που είχε στις δεξαμενές του.

Το χρονικό της κατάσχεσης του δεξαμενόπλοιου Lana

Το πλοίο, κατασχέθηκε από τις ελληνικές Αρχές τον Απρίλιο στα ανοιχτά της Καρύστου, έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ, με το αιτιολογικό ότι τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου θα κατέληγαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και με βάση διμερή συμφωνία δικαστικής συνδρομής με τη χώρα μας και με το επιχείρημα ότι το πλοίο ανήκε στη ρωσική Promsvyazban.

Το περιστατικό οδήγησε σε μια οργισμένη αντίδραση από το Ιράν, με τους «Φρουρούς της Επανάστασης» να προσγειώνονται από αέρος σε δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Κόλπο (Delta Poseidon και Prudent Warrior) και να τα κατάσχουν. Η Τεχεράνη είχε ήδη προειδοποιήσει ότι θα λάβει «τιμωρητικά μέτρα» κατά της Αθήνας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ