Ελλαδα

Πλαφόν στο κέρδος και πρόστιμα στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή»

Κατατέθηκε η τροπολογία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλαφόν στο κέρδος και πρόστιμα στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή»
Κλιματιστικά © Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών - Υπουργείο Ανάπτυξης: Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους - Έως 1 εκατ. το πρόστιμο.

Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για την πώληση ηλεκτρικών των συσκευών (ψυγεία, καταψύκτες, κλιματιστικά) που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» βάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.

Στην πραγματικότητα η ρύθμιση αφορά σε επέκταση του μέτρου που ισχύει για μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών υγείας, διατροφής, γεωργικών προϊόντων και κτηνιατρικών και για τις ηλεκτρικές συσκευές οι οποίες επιδοτούνται μέσω του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή».

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Έως 1 εκατ. το πρόστιμο για τους παραβάτες

Η διάταξη προβλέπει ότι όσο διαρκεί το πρόγραμμα επιδότησης το μικτό κέρδος από την πώληση των συγκεκριμένων συσκευών δεν μπορεί να υπερβαίνει το αντίστοιχο μικτό κέρδος προ της 31ης.12.2021. Για τους παραβάτες προβλέπονται κλιμακούμενες κυρώσεις, ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης, που ξεκινούν από απλές συστάσεις και μπορούν να φτάσουν σε χρηματικό πρόστιμο εως 1 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία επεκτείνεται εως τέλος του έτους η διάταξη που επιτρέπει στις αρμόδιες κρατικές αρχές την δημοσιοποίηση της εμπορικής επωνυμίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης.

Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται πως « Η επιδότηση της αγοράς προϊόντων από το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» μπορεί να οδηγήσει σε πρόκληση αύξησης των τιμών των συγκεκριμένων προϊόντων, λόγω της αύξησης της ζήτησης, καθώς και της προσπάθειας ορισμένων επιχειρήσεων να καρπωθούν τμήμα της επιδότησης αυτής μέσω τεχνητής διόγκωσης των τελικών τιμών αγοράς.

Το γεγονός αυτό θα δημιουργούσε αντικίνητρο για τους καταναλωτές και κατά συνέπεια την απομείωση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος επιδότησης» και σε άλλο σημείο αναφέρεται πως «με την προτεινόμενη ρύθμιση «επιδιώκεται η αποτροπή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας στην αγορά των προϊόντων των οποίων η αγορά επιδοτείται από το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή».

Με το μέτρο αυτό επιδιώκεται η προστασία της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή αλλά και η μέγιστη αποτελεσματικότητα του προγράμματος επιδότησης μέσω εξασφάλισης ότι το σύνολο του οφέλους της επιδότησης θα το καρπωθεί ο καταναλωτής, προκειμένου πράγματι να κινητοποιηθεί και να προμηθευθεί ηλεκτρικές συσκευές με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ