Ελλαδα

Κορωνοϊός: Αύξηση 240% του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής από τις αρχές Ιουνίου

Η εκτίμηση Θωμαΐδη για τον Σεπτέμβριο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες περπατούν στην Αττική και συγκεκριμένα στην πλατεία Συντάγματος
Πολίτες περπατούν σε δρόμο της Αττικής © EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κορωνοϊός: Ο Νίκος Θωμαΐδης για την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής και η εκτίμησή του για την κατάσταση τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Αύξηση συνεχίζει να παρουσιάζει το ιικό φορτίο από τα λύματα στην Αττική, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης. Επισήμανε ωστόσο πως έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός της αύξησης καθώς αυτή την εβδομάδα υπολογίζεται στο +40% σε αντίθεση με την προηγούμενη που καταγράφηκε αύξηση +100%.

Χαρακτηριστικό της διασποράς στην Αττική, όπως εξήγησε  μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα», είναι το γεγονός ότι από την αρχή του Ιουνίου η αύξηση αγγίζει το 240%. Η κορύφωση της διασποράς εκτίμησε ότι θα σημειωθεί μέσα στο πρώτο 15ημερο του Ιουλίου κι έπειτα θα καταγραφούν σταθεροποιητικές στάσεις για κάποιες εβδομάδες και ύστερα θα αρχίσει μια αργή μείωση που θα κρατήσει όλο τον Άυγουστο. «Το ιικό φορτίο ωστόσο δεν θα μειωθεί σημαντικά», είπε.

Τόνισε ότι μεγάλη διασπορά παρατηρείται και σε άλλα αστικά κέντρα της χώρας, την Κρήτη και τα νησιά που έχουν τουριστική κίνηση όπως Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Ρόδος, Κως και Κέρκυρα.

Σχετικά με την εικόνα που θα παρουσιάσει η πανδημία τον Σεπτέμβριο, σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια και να συμβεί ωστόσο αναφέρθηκε σε ένα θετικό σενάριο: «Αν δεν υπάρξει άλλο στέλεχος της Όμικρον που είναι το καλό σενάριο και παραμείνουμε με την ΒΑ5, τότε το πιο πιθανό είναι να έχουμε πιο ήσυχο Σεπτέμβριο γιατί υπάρχει μεγάλη διάδοση άρα όσοι μολύνονται αποκτούν μια φυσική ανοσία και ο κύκλος της διάδοσης θα ξεκινήσει με ιώσεις από τον Οκτώβριο και μετά».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ