Ελλαδα

Τι αλλάζει από την 1η Αυγούστου με τους λογαριασμούς ρεύματος

Αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζετε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ilektriko-reuma
Ηλεκτρικό ρεύμα

Τέλος από την 1η Αυγούστου η ρήτρα αναπροσαρμογής - Αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Στις κρατικές επιδοτήσεις και τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Ειδικότερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι η επιδότηση του κράτους για τον Ιούλιο στους λογαριασμούς ρεύματος θα είναι κατά πολύ αυξημένη και μάλιστα αυτή θα δοθεί ανεξαρτήτως εισοδήματος και για όλες τις κατοικίες και όχι μόνο την πρώτη.

Αντίθετα για τον μήνα Ιούλιο δεν θα υπάρχει επιδότηση για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, καθώς όπως είπε ο κ. Σκρέκας η κατανάλωση του το καλοκαίρι μειώνεται δραστικά και η επιδότηση θα επανέλθει από το φθινόπωρο.

Ως προς τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ο κ. Σκρέκας είπε ότι σταματάει από την 1η Αυγούστου. Στο εξής στους λογαριασμούς θα υπάρχει μια ενιαία τιμή με την οποία θα γίνεται η χρέωση. Γι' αυτό οι εταιρείες θα πρέπει να ανακοινώνουν νωρίτερα τις τιμές για τον μεθεπόμενο μήνα και ειδικά για τον Αύγουστο οι τιμές θα ανακοινωθούν στις 10 Ιουλίου.

Πάνω σε αυτές τις τιμές θα αφαιρείται και η κρατική επιδότηση. Οι καταναλωτές αφού θα συγκρίνουν τις τιμές θα μπορούν να αλλάζουν πάροχο χωρίς καμιά επιβάρυνση. Οι δε τιμές θα αναρτώνται στις ιστοσελίδες των παρόχων.
Στις κρατικές επιδοτήσεις και τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Όσον αφορά το πρόγραμμα αντικατάστασης παλιών ενεργοβόρων συσκευών, η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει αύριο και μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν υποβληθεί περίπου 825.000 αιτήσεις. Έχοντας ως δεδομένο ότι οι πόροι του προγράμματος αρκούν για την αντικατάσταση 200-250 χιλιάδων συσκευών, αναζητούνται νέα κονδύλια για να ικανοποιηθούν περισσότεροι αιτούντες. Αυτοί θα προκύψουν από τη λίστα που έχει ήδη δημιουργηθεί από την μοριοδότηση όσων έχουν υποβάλλει αιτήσεις για τις οποίες έχουν προβλεφθεί κοινωνικά κριτήρια.

Από την πλευρά του, ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε ότι τυχόν φαινόμενα αισχροκέρδειας θα παταχθούν καθώς θα γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν έχει αλλάξει κάτι στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών που θα προμηθεύουν τις συσκευές στους καταναλωτές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ