Ελλαδα

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Οι πρώτες καταγγελίες παραβίασης ωραρίου

Σε εφαρμογή 3 ημέρες

3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας βρίσκεται σε ισχύ τρεις ημέρες και ήδη έχουν καταγραφεί οι πρώτες καταγγελίες.

Καταγράφησαν καταστρατηγήσεις και αυθαιρεσίες των εργοδοτών που αναζητούν τρόπους, προκειμένου να μην καταβάλλουν τις υπερωρίες στους εργαζόμενους με την σύμφωνη γνώμη και των ίδιων.

Στην ΕΡΤ μίλησε ο γραμματέας του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθηνών, Μουσταφά Αχμέτ, ο οποίος έκανε λόγω για τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την πιλοτική εφαρμογή. Ειδικότερα, τόνισε τα εξής, τα οποία αναγράφονται και στην καταγγελία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθηνών:

  • Οδηγίες στους εργαζόμενους που πιάνουν στις 05:00 να χτυπάνε την κάρτα τους στις 06:00 για να μην φανεί η μία ώρα νυχτερινής απασχόλησης.
  • Προϊσταμένους ταμείων να ζητούν από τις ταμίες να «χτυπήσουν» την κάρτα τους ακριβώς στις 21:00, ενώ ακόμη βρίσκονταν στο πόστο τους και εξυπηρετούσαν πελάτες.
  • Υπενθύμιση σε ωρομίσθιους εργαζόμενους που θα δούλευαν 8ωρο να μην ξεχάσουν να «χτυπήσουν» την κάρτα τους στο 4ωρο.
  • Υπαλλήλους των ηλεκτρονικών παραγγελιών να «χτυπάνε» την κάρτα τους είτε έχουν τελειώσει την παραγγελία είτε όχι αλλά να συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους.
  • Οδηγούς που δεν «χτυπάνε» καθόλου κάρτα, αφού βρίσκονταν εκτός καταστήματος.
  • Καλέσματα για εργασία στο ρεπό αλλά με οδηγία να μη «χτυπήσουν» κάρτα.

Υπουργείο Εργασίας: Τι ισχύει με την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας για την ψηφιακή κάρτα εργασίας κατά την είσοδό τους στον χώρο εργασίας, οι εργαζόμενοι θα «σκανάρουν» την ψηφιακή τους κάρτα που θα έχουν στο κινητό τους τηλέφωνο δηλώνοντας την αρχή της εργασίας τους. Το ίδιο θα κάνουν και κατά την αποχώρηση τους.

Με την ψηφιακή κάρτα θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι ώρες εργασίας και οι υπερωρίες των εργαζομένων. Αυτόματα τα στοιχεία θα διαβιβάζονται στην ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και έτσι οι ελεγκτικές Αρχές του υπουργείου Εργασίας θα έχουν την πλήρη εικόνα.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι θα μπορούν μέσω του «myergani app» να βλέπουν όλες τις πληροφορίες για την εργασιακή τους ταυτότητα ενώ στην ίδια εφαρμογή θα αποτυπώνονται επίσης, ο μισθός, οι βάρδιες, τα διαλείμματα, τα ρεπό και οι άδειες του εργαζομένου.

Σημειώνεται ότι μετά τα σουπερμάρκετ και τις τράπεζες σειρά παίρνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και η βιομηχανία, έτσι ώστε το καλοκαίρι του 2023 να εφαρμόζεται στον τουρισμό και στην εστίαση.

Κωστής Χατζηδάκης: Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα επεκταθεί παντού

Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διαβεβαιώνει ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, χωρίς καμία εξαίρεση και, από την 1η Οκτωβρίου έως την 30ή Νοεμβρίου 2022, θα πραγματοποιηθεί απογραφική διαδικασία του ωραρίου απασχόλησης από το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας. Το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» θα αποτελέσει τη βάση για την επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας και μεγέθους.