Ελλαδα

Δύσκολη νύχτα σε Αχαΐα και Ηλεία: Η φωτιά απειλεί τρεις κοινότητες

Ποια η εξέλιξη στα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φωτιά τώρα: Μέτωπα σε Αχαΐα, Ηλεία και Λευκάδα - Η εξέλιξη των πυρκαγιών και ο χάρτης για τον κίνδυνο πυρκαγιάς αύριο, Δευτέρα (4/7)

Τρεις κοινότητες του δήμου Ήλιδας στην Ηλεία απειλεί η φωτιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες στην περιοχή Πόρτες της Αχαΐας και στη συνέχεια πέρασε στη γειτονική περιφερειακή ενότητα. Η νύχτα στην περιοχή αναμένεται δύσκολη. 

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς τις κοινότητες, Κότρωνα και Καραγιαννέικα, οι οποίες έχουν ήδη εκκενωθεί, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακόψουν τη φωτιά πριν φθάσει στην ορεινή κοινότητα, Λάττα».

Φωτιά τώρα στη Βάλμη Ηλείας © EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR

Φωτιά τώρα στη Βάλμη Ηλείας © EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR

Σύμφωνα πάντα με τον αντιπεριφερειάρχη, «η κοινότητα Λάττα βρίσκεται σε δύσβατο σημείο με πυκνή βλάστηση και ήδη δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή, ενώ μηχανήματα έργου της περιφέρειας ανοίγουν αγροτικούς δρόμους και αντιπυρικές ζώνες».

Επίσης, ο Βασίλης Γιαννόπουλος, ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν το πύρινο μέτωπο που κατευθυνόταν προς την κοινότητα Βάλμη, έχοντας μάλιστα πλησιάσει τα πρώτα σπίτια σε απόσταση περίπου 150 μέτρων». 

Λίγα λεπτά μετά τις 18:00, το 112 έστειλε μήνυμα στους πολίτες καλώντας τους να εκκενώσουν τη Βάλμη Ηλείας και να κινηθούν στο Αγραπιδοχώρι.  

 

 

Οι περισσότεροι κάτοικοι σύμφωνα με το ilialive.gr έχουν εγκαταλείψει το χωριό Βάλμη, καθώς η φωτιά πλησιάζει, ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι που δεν συμμορφώθηκαν με την διαταγή της αστυνομίας και έχουν παραμείνει στο σημείο.

Φωτιά στη Λευκάδα: Καλύτερη η εικόνα - Υπό πλήρη έλεγχο το ένα μέτωπο

Καλύτερη εικόνα δείχνει η φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση πάνω από το Πόρτο Κατσίκι. Το ένα από τα δύο μέτωπα έχει ελεγχθεί πλήρως ενώ καλή είναι και η εικόνα του άλλου μετώπου. Τα δύο καναντέρ αποχώρησαν για να συνδράμουν της  μεγάλης φωτιάς που έχει ξεσπάσει στον νομό Ηλείας και συγκεκριμένα στην περιοχή Χάβαρι.

Επιχειρούν επίγειες δυνάμεις με τη συνδρομή από υδροφόρων του δήμου και της Περιφέρειας καθώς και ρίψεις συνεχίζει το ελικόπτερο. Από θαλάσσης διακρίναμε και το σκάφος του Λιμενικού το οποίο βρισκόταν σε ετοιμότητα για τυχόν εγκλωβισμένους σε παραλίες. 

Φωτιά στον Κάμπο Καρύστου: Τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο

Oι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν και έθεσαν υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Κάμπος Καρύστου Ευβοίας. Σύμφωνα με το δήμαρχο Καρύστου Λευτέρη Ραβιόλο, «οι ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που βρέθηκαν στην περιοχή περιόρισαν τη φωτιά, την έχουν θέσει υπό έλεγχο και ήδη προσπαθούν να ελέγξουν και τις πιθανές αναζωπυρώσεις».

Στην περιοχή βρέθηκαν δυνάμεις της πυροσβεστικής από το Αλιβέρι και τη Χαλκίδα με 8 οχήματα, 28 πυροσβέστες και 1 ομάδα πεζοπόρου ενώ σε αυτές τις δυνάμεις βοήθησαν 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη που πραγματοποίησαν πτήσεις και έριξαν νερό. Παράλληλα βρέθηκαν εκεί υδροφόρα οχήματα των Δήμων και της Περιφέρειας Στερεάς όπως επίσης και εθελοντές από την ευρύτερη περιοχή.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος φωτιάς τη Δευτέρα - Οι πέντε περιφέρειες στην κατηγορία 4

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, Δευτέρα 4 Ιουλίου, για πέντε περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

 

 

Παράλληλα, συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α, απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ακόμη, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Επιπλέον, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ο χάρτης κινδύνου πυρκαγιάς από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

 

 


Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ