Ελλαδα

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη

Τι ζητούσε η ΔΕΗ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Όχι» από τον Άρειο Πάγο στην πιλοτική δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής
«Όχι» από τον Άρειο Πάγο στην πιλοτική δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής © EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

«Όχι» από τον Άρειο Πάγο στην πιλοτική δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο το αίτημα της ΔΕΗ για τη διεξαγωγή πιλοτικής δίκης για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος.

Η  αρμόδια τριμελής επιτροπή του Αρείου Πάγου απέρριψε το εν λόγω αίτημα και συντάχθηκε με τις θέσεις της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Η ΔΕΗ ζητούσε το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής που απασχολεί σχεδόν όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, να τεθεί σε πιλοτική δίκη έτσι ώστε να μην εκδίδονται αντίθετες ή αντιφατικές αποφάσεις από τα δικαστήρια της χώρας.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βερβεσός εκπροσωπώντας, ως πρόεδρός της, την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, έχει χαρακτηρίσει την ρήτρα αναπροσαρμογής αντίθετη με τους γενικούς όρους συναλλαγών σε διάφορες κατηγορίες συμβολαίων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνοντας ότι η εισαγωγή της ρήτρας έγινε μονομερώς χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των καταναλωτών.

Κατά τον κ. Βερβεσό η επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στηρίχθηκε σε υπουργική απόφαση του 2013, ενώ το 2019 εκδόθηκε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία δεν έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο.

Σχετική συλλογική αγωγή έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις -το ΙΝΚΑ και η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος - ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας, καθώς επιφέρει στα οικιακά τιμολόγια αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος το οποίο λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ