Ελλαδα

«Καμπανάκι» στην αγορά γάλακτος – Φόβοι για ελλείψεις σε όλα τα προϊόντα

Tι δείχνουν τα στοιχεία από τον ΕΛΓΟ - Δήμητρα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γάλα: Φόβοι για ελλείψεις σε τυριά και γιαούρτια λόγω μειωμένης παραγωγής.

Αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις είναι η ελληνική αγορά γάλακτος εξαιτίας των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, των αυξήσεων του κόστους ενέργειας και των τιμών πρώτων υλών αλλά και των ελλείψεων στην παραγωγή γάλακτος, λόγω του αυξημένου κόστους στην κτηνοτροφία.

Οι ανατιμήσεις στα τελικά προϊόντα, ανατιμήσεις που συνδέονται με το αυξημένο κόστος παραγωγής, προκαλούν κατάρρευση των πωλήσεων, κυρίως στο γάλα και στο γιαούρτι, με τη μείωση του όγκου πωλήσεων να φτάνει αντιστοίχως το 7,4% και το 10,4%. 

Στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ από το ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ για την μείωση της παραγωγής γάλακτος:

Αγελαδινό γάλα: 170.495 τόνοι (α’ τρίμηνο 2021) – 165.421 τόνοι (α’ τρίμηνο 2022) / Μείωση παραγωγής: 2,86%
Πρόβειο γάλα: 250.137 τόνοι (α’ τρίμηνο 2021) – 242.023 τόνοι (α’ τρίμηνο 2022) / Μείωση παραγωγής: 3,24%
Κατσικίσιο γάλα: 38.269 τόνοι (α’ τρίμηνο 2021) – 35.139 τόνοι (α’ τρίμηνο 2022) / Μείωση παραγωγής: 8,18%

Προ ημερών, ο ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΛΤΑ Χρήστος Τσόλκας, απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων, σχετικά με την έλλειψη που καταγράφεται στις εισκομίσεις γάλακτος λόγω του αυξημένου κόστους στην κτηνοτροφία, προβλήματα που αντανακλώνται στις γαλακτοβιομηχανίες και στις τυροκομικές επιχειρήσεις. «Υπάρχει μείωση της παραγωγής γάλακτος, καθώς πολλοί κτηνοτρόφοι λόγω αυξημένου κόστους προτιμούν να οδηγούν κάποια ζώα σε σφαγή», είπε ο κ. Τσόλκας απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το ίδιο φαινόμενο έχει αναφερθεί το προηγούμενο διάστημα και για τα τυροκομικά προϊόντα. Όπως για παράδειγμα στη Νάξο, όπου η έλλειψη ζωοτροφών έχει πλήξει την κτηνοτροφία και κατά συνέπεια την παραγωγή της γραβιέρας που αποτελεί το ΠΟΠ τυρί του νησιού.

Όπως δήλωσε στο Open ο ο πρόεδρος Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης «H κτηνοτροφία εκπέμπει SOS. Στη Νάξο έχουμε περίπου 7 τόνους γάλα μείον, αυτό σημαίνει 700 κιλά προϊόν γραβιέρα τη μέρα που δεν το έχουμε. Θα υπάρχει έλλειψη στην αγορά. Προσπαθήσαμε να στηρίξουμε τον παραγωγό. Φέραμε αγελάδες από το εξωτερικό, οι παραγωγοί άρχισαν να μειώνουν το ζωικό προϊόν, δεν είχαν να ταΐσουν. Έχουμε 300 αγελάδες που πήγαν για σφάξιμο. Θα έχουμε συνέχεια. Οι ζωοτροφές είναι στα ύψη, τα λιπάσματα στα ύψη, τα ρεύματα στα ύψη, τα πετρέλαια στα ύψη. Δεν ξέρουμε πού θα φτάσουμε. Ο παραγωγός μπαίνει μέσα, δεν βγάζει μεροκάματο».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ