Ελλαδα

JobsLink: Ευκαιρία δουλειάς για άτομα στο φάσμα του αυτισμού

Η ανταπόκριση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στο αίτημα του Ελληνικού Συλλόγου για το Σύνδρομο Asperger

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η πλατφόρμα JobsLink, μια ευκαιρία δουλειάς για άτομα στο φάσμα του αυτισμού, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στον ΣΕΒ.

Ο αγώνας των οικογενειών με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού δεν σταματά ποτέ. Και αποκτά ιδιαίτερη διάσταση για το μέλλον τους όταν ενηλικιώνονται και πρέπει να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Στη χώρα μας οι περισσότεροι νέοι με σύνδρομο Asperger βρίσκουν δουλειά εξαιρετικά δύσκολα, καθώς μέχρι πρότινος δεν υπήρχε η κατάλληλη υποστήριξη.

Το κενό έθεσε ο Ελληνικός Σύλλογος για το Σύνδρομο Asperger στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και ζήτησε την αρωγή της. Η Επιτροπή ανταποκρίθηκε θετικά και το απόγευμα της Παρασκευή η πλατφόρμα JobsLink, μια ευκαιρία δουλειάς για άτομα στο φάσμα του αυτισμού, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στον ΣΕΒ.

Ο κάθε νέος μπορεί να εισάγει τα στοιχεία και τις δεξιότητές του και στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός ειδικά καταρτισμένου μέντορα θα έρχεται σε επαφή με επιχειρήσεις. Από τη σύνταξη του βιογραφικού μέχρι και τη συνέντευξη για την πρόσληψη η υποστήριξη θα είναι συνεχής.

«Η δράση είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί βάζει ένα μικρό λιθαράκι σε αυτό που ονομάζουμε συμπερίληψη και άρση των αποκλεισμών» τόνισε στην ομιλία της η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. «Ώστε, άνθρωποι άξιοι, με μοναδικές ικανότητες, να μπορούν να βρουν τη δουλειά που τους ταιριάζει, να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό», προσέθεσε.

«Οι συνεργασίες και οι συνέργειες είναι πολύτιμες και εφικτές» σημείωσε από την πλευρά της, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, η αρμόδια Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, και ευχαρίστησε την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» γιατί, όπως είπε, «μας δείχνει ότι είμαστε όλοι κομμάτια στο ίδιο παζλ».

Εκ μέρους του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, στην εκδήλωση μίλησε ο Διευθυντής του γραφείου του, Κωνσταντίνος Χαμπίδης. «Πολλές φορές η κοινωνία των πολιτών παράγει αποτελέσματα πολύ καλύτερα από το κράτος» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Δεν υπάρχει “αρκετά”, χρειάζονται πάντα “περισσότερα” για όσους βιώνουν περιορισμούς».

«Ο κανόνας είναι ότι τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού δεν βρίσκουν δουλειά, πρέπει να γίνει το αντίθετο, ο κανόνας να είναι ότι θα βρίσκουν δουλειά», τόνισε η πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου για το Σύνδρομο Asperger, Μαρία Ηλιοπούλου.

«Ο γενικός πληθυσμός πρέπει να αντιληφθεί ότι αυτά τα άτομα είναι γεμάτα χαρίσματα και έχουν πολλά να προσφέρουν» σημείωσε από την πλευρά του ο πρώην αθλητής του μπάσκετ, Δημήτρης Παπανικολάου, και επισήμανε ότι «η Επιτροπή “Ελλάδα 2021”κάνει πράξη ένα δίκαιο αίτημα χιλιάδων οικογενειών».

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ και μέλος του ΕΛΣΣΑ, Γιώργος Ναθαναήλ, επισήμανε ότι «η επένδυση στους ανθρώπους διαφορετικών ομάδων δείχνει το ανθρώπινο πρόσωπο του επιχειρείν, είναι μία αγαθή παρέμβαση στην κοινωνία» και δεσμεύτηκε ότι η εργοδοτική οργάνωση θα στηρίξει την προσπάθεια.