Ελλαδα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αίτημα αναβολής από τον δικηγόρο του Μιχαλολιάκου

Τι υποστήριξε για την ψυχική υγεία του πελάτη του

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο Νίκος Μιχαλολιάκος στο εδώλιο του κατηγορουμένου
Δίκη Χρυσής Αυγής - Νίκος Μιχαλολιάκος © EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αίτημα αναβολής από τον συνήγορο του Νίκου Μιχαλολιάκου - Τι υποστήριξε για την κατάσταση της υγείας του

Αίτημα αναβολής κατέθεσε ο δικηγόρος του Νίκου Μιχαλολιάκου, επικαλούμενος λόγους υγείας, που δεν επέτρεψαν στον πελάτη του να προσέλθει στη δίκη της Χρυσής Αυγής που ξεκίνησε σήμερα (15/6) σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο Αθηνών.

Ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Δημήτρης Παπαδέλλης, προσκομίζοντας και σχετικά έγγραφα, υποστήριξε ότι ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης «νόσησε με κορωνοϊό αλλά το αντιμετώπισαν αργά, έπειτα από 9 ημέρες. Νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ δύο μήνες και βρίσκεται πλέον σε κέντρο αποκατάστασης», ενώ συμπλήρωσε πως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και απώλεια συνείδησης με ακουστικές και οπτικές ψευδαισθήσεις. «Είναι μια δίκη αυτής της έντασης και ο άνθρωπος δεν έχει δει καν την απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου που δημοσιεύτηκε την 1η Απριλίου. Δεν την έχει διαβάσει». 

Δίκη Χρυσής Αυγής: Άτομα κρατούν πανό που γράφει «Ποτέ ξανά φασισμός» έξω από το Εφετείο Αθηνών
Δίκη Χρυσής Αυγής: Συγκεντρώσεις έξω από το Εφετείο © EUROKINISSI / BAΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Εξετάζεται από την αρχή - 50 κατηγορούμενοι και δεκάδες μάρτυρες

Η δίκη της Χρυσής Αυγής θα διεξαχθεί από την αρχή, χωρίς το δικαστήριο να δεσμεύεται από την ετυμηγορία των δικαστών που έκριναν την υπόθεση σε πρώτο βαθμό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για τους κατηγορούμενους όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Μπορούν να προσδοκούν την αθώωση τους ή τη μείωση της ποινής τους σε περίπτωση καταδίκης ή έστω τη μη μεταβολή της. Κάποιοι εξ αυτών που τώρα δεν βρίσκονται στη φυλακή λόγω αναστολής που τους έδωσε το πρώτο δικαστήριο, είναι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να βρεθούν στη φυλακή.

Στο εδώλιο θα καθίσουν συνολικά 50 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων περίπου οι 40 οδηγήθηκαν στη φυλακή μετά την έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δεν τους χορήγησε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Από τους 50, οι 7 αποτελούν την ηγεσία της δομής και είναι αντιμέτωποι με το κακούργημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Η διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, αρχηγός και πρώην βουλευτές του κόμματος είναι κρατούμενοι. Πρόκειται για τον αρχηγό του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο και τους τους Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παππά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο καταδικασμένους σε ποινές κάθειρξης τουλάχιστον 13 ετών πλην του τελευταίου που βαρύνεται με 10ετή κάθειρξη.

diki_xrisi_augi_katigoroumenoi.jpg

Άλλοι 11 πρώην βουλευτές έχουν καταδικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, μεταξύ των οποίων η σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου Ελένη Ζαρούλια, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης κ.α στους οποίους οι πρωτόδικες ποινές ξεκινούν από τα 5 και φθάνουν τα 7 έτη. Σε τέσσερις από την ομάδα των 11, το δικαστήριο είχε αναγνωρίσει ελαφρυντικό.

Μαζί τους δικάζονται και άλλοι 32 κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Από τους 32 που δικάζονται ως μέλη της οργάνωσης, οι 21 είναι αντιμέτωποι με ένα ακόμη κακούργημα που αφορά είτε ανθρωποκτονία, είτε απόπειρα ανθρωποκτονίας.



Δίκη Χρυσής Αυγής: Ποιοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγαλύτερη ποινή

 

Για 12 από το σύνολο των κατηγορουμένων η τελική έκβαση της δίκης ενδέχεται να έχει δυσάρεστη έκβαση καθώς είναι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο αύξησης των ποινών που τους επιβλήθηκαν σε πρώτο βαθμό. Και αυτό γιατί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο για τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους, δεν κρίνει μόνο τις εφέσεις που κατέθεσαν οι ίδιοι προσδοκώντας αθώωση ή μείωση των ποινών τους αλλά και την έφεση που άσκησε ο Εισαγγελέας Εφετών ζητώντας μεγαλύτερες ποινές.

Λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης δίκης, ο Εισαγγελέας Εφετών Στέλιος Κωσταρέλλος, αναπληρωτής Εισαγγελέας στο πρώτο δικαστήριο, άσκησε έφεση ως προς το σκέλος της απόφασης που αφορά τους επτά της διευθυντικής ομάδας αλλά και τους πέντε κατηγορούμενους για απόπειρα ανθρωποκτονίας Αιγύπτιου αλιεργάτη, ζητώντας ουσιαστικά να τους επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή.

Ο εισαγγελέας αναφέροντας πως τα μέλη του Διευθυντηρίου «ασκούσαν πλήρη κυριαρχία σε όλα τα εγκληματικά γεγονότα» που διέπραττε η Χρυσή Αυγή εκτίμησε πως οι επιβληθείσες ποινές θα έπρεπε να είναι αυστηρότερες. Αντίστοιχα ζητά μεγαλύτερες ποινές και στους δράστες της επίθεσης κατά των Αιγυπτίων ψαράδων, κρίνοντας πως το δικαστήριο δεν στάθμισε σωστά ούτε τον βαθμό της εγκληματικής τους διάθεσης, ούτε την άνευ αφορμής επίθεσης που έκαναν αλλά ούτε και τα ταπεινά τους κίνητρα ως υποτακτικοί της διευθυντικής ομάδας.

Έτσι για αυτούς τους 12 κατηγορούμενους τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά αλλά και με την παράμετρο της επί τα χείρω αντιμετώπισης τους από το δικαστήριο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ