Ελλαδα

Δεκαπενταύγουστος αργία: Τι μέρα πέφτει - Το τριήμερο που σχηματίζεται

Πώς αμείβεται - Τι ισχύει με τους μισθωτούς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φέτος ο Δεκαπενταύγουστος πέφτει Δευτέρα, σχηματίζοντας ένα ακόμη τριήμερο το 2022
Φέτος ο Δεκαπενταύγουστος πέφτει Δευτέρα, σχηματίζοντας ένα ακόμη τριήμερο το 2022 © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Δεκαπενταύγουστος είναι υποχρεωτική αργία. Πέφτει Δευτέρα. Το τριήμερο που προκύπτει. Τα τριήμερα και οι αργίες που απομένουν. Πώς αμείβονται όσοι δουλέψουν.

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος πέρασε και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στον Δεκαπενταύγουστο. Η συγκεκριμένη ημέρα είναι επίσημη αργία.

Από τη στιγμή που η 15η Αυγούστου 2022 πέφτει Δευτέρα, σχηματίζεται ένα ακόμη τριήμερο για όσους κανονικά θα εργάζονταν αν ο Δεκαπενταύγουστος δεν ήταν υποχρεωτική αργία τόσο σε Δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα.

Η αργία του Δεκαπενταύγουστου και το τριήμερο - Ποια άλλα τριήμερα περιμένουμε το 2022

Μετά το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου ακολουθεί αυτό της 28ης Οκτωβρίου. Το 2022 μάς αποχαιρετά με ένα τετραήμερο, καθώς η δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων (Σύναξη Θεοτόκου) πέφτει Δευτέρα. Αναλυτικά, οι αργίες που απομένουν το 2022

  • Κοίμηση της Θεοτόκου 15 Αυγούστου 2022 (Δευτέρα)
  • 28η Οκτωβρίου 2022 (Παρασκευή)
  • Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου 2022 (Κυριακή)
  • Σύναξη της Θεοτόκου 26 Δεκεμβρίου 2022 (Δευτέρα).

Πώς αμείβεται η αργία της 15ης Αυγούστου - Πώς θα πληρωθούν όσοι εργαζόμενοι δουλέψουν τον Δεκαπενταύγουστο

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ, η 15η Αυγούστου ημέρα Δευτέρα, ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες του έτους κατά τις οποίες απαγορεύεται η λειτουργία των επιχειρήσεων εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις αργίες. Αναλυτικά:

  • Για μισθωτούς που δεν θα εργαστούν τη μέρα αυτή ισχύουν τα εξής:
  1. Στους μισθωτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 15η Αυγούστου για λόγους που δεν οφείλονται σ' αυτούς, θα καταβληθεί το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους.
  2. Στους μισθωτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και δεν θα απασχοληθούν την 15η Αυγούστου, δεν οφείλεται τίποτε πέραν του μηνιαίου μισθού τους.
  • Για μισθωτούς που θα απασχοληθούν τον Δεκαπενταύγουστο ισχύουν τα ακόλουθα:
  1. Σε όσους μεν αμείβονται με ημερομίσθιο, το κανονικό τους ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ημερομίσθιο τους, και
  2. Σε όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό, αν μεν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερήσιου μισθού τους, διότι η αμοιβή τους για την απασχόληση κατά την αργία της 15ης Αυγούστου θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στο μηνιαίο μισθό τους. Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 15η Αυγούστου, οφείλεται, εκτός από την προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο νόμιμο ημερήσιο μισθό τους, και το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ