Ελλαδα

Αρετή Γεωργιλή: Ένοχος ο δράστης του ξυλοδαρμού της - «Σήμερα δικαιώθηκα»

Το μήνυμα που στέλνει η Αρετή Γεωργιλή σε όλες τις γυναίκες

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αρετή Γεωργιλή
Αρετή Γεωργιλή © kefim.org

Αρετή Γεωργιλή: Η ανάρτηση της ιδιοκτήτριας του Free Thinking Zone για την ενοχή του δράστη του δημόσιου ξυλοδαρμού της και την ποινή που του επιβλήθηκε.

Ένοχος κρίθηκε ο δράστης του ξυλοδαρμού της Αρετής Γεωργιλή. Η ιδιοκτήτρια του Free Thinking Zone, Regional Leader της οργάνωσης Lean in Hellas, υπέστη επίθεση από οδηγό φορτηγού που είχε παρκάρει μπροστά από το γκαράζ της, όταν του ζήτησε να μετακινήσει το όχημά του, προκειμένου να βγάλει το αυτοκίνητό της. 

Με ανάρτησή της στο Facebook, η Αρετή Γεωργιλή κάνει γνωστό ότι δικαιώθηκε, καθώς ο δράστης της επίθεσης κρίθηκε ένοχος για εξύβριση, σωματικές βλάβες και απειλή. Ο δράστης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 16 μηνών με αναστολή, χωρίς να γίνει δεκτό κανένα ελαφρυντικό.

Αρετή Γεωργιλή: Η ανάρτησή της μετά την απόφαση για την ενοχή του δράστη

«Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Με όλα τα τρωτά της, τις ελλείψεις της, τις κωλυσιεργίες, τον δικονομικό λαβύρινθο, τον μεγάλο, γραφειοκρατικό δρόμο για να φτάσει ο πολίτης σε αυτήν. Σήμερα δικαιώθηκα», αναφέρει στην ανάρτησή της η Αρετή Γεωργιλή και προσθέτει: 

«Ο νταής που με ξυλοκόπησε κρίθηκε ένοχος για εξύβριση, σωματικές βλάβες και απειλή και έλαβε ποινή 16 μηνών φυλάκισης με αναστολή, χωρίς να γίνει δεκτό κανένα ελαφρυντικό. Τόσο ο εισαγγελέας όσο και η Πρόεδρος αναγνώρισαν την απρόκλητη, έμφυλη βία και δίκασαν αναλόγως. Τους ευχαριστώ! Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για μένα. Μία υπόθεση στην οποία ήθελα να δείξω σε κάθε κορίτσι, κάθε γυναίκα ότι δεν πρέπει να διστάζει ούτε στιγμή να καταγγέλλει την κακοποιητική συμπεριφορά, στον δρόμο ή στο σπίτι της και θα βρει το δίκιο της. Τώρα πια είμαστε ορατές. Επιπλέον, έχω καταγράψει βήμα βήμα αυτόν τον γολγοθά, από την κλήση στην Άμεση Δράση, μέχρι τη σημερινή μέρα και θα υποβάλλω ένα ενδελεχές υπόμνημα (με λύσεις) στους αρμόδιους Υπουργούς, ώστε να διευκολύνονται οι γυναίκες και να μην αποτρέπονται ή να φοβούνται. Ευχαριστώ θερμά όλους τους υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης που έβαλαν πλάτη για να αρθούν πολλά εμπόδια που συνάντησα μέχρι να φτάσω στο δικαστήριο. Θα ήθελα όμως να μην χρειαζόταν η παρέμβασή τους. Εύχομαι η περίπτωσή μου να σταθεί η αφορμή για να αλλάξει κάτι.

» Τέλος, ευχαριστώ όλους και όλες σας για τη συγκινητική συμπαράστασή σας και την προθυμία σας να μου σταθείτε όπως μπορείτε. Μία απειροελάχιστη νίκη για μένα, μία μεγάλη νίκη για όλες μας!». 

areti_georgili.jpg

Αρετή Γεωργιλή: Ολόκληρη η δημόσια καταγγελία της

Την επίθεση και τον ξυλοδαρμό που υπέστη σε δημόσια θέα είχε καταγγείλει πριν από δύο εβδομάδες η Αρετή Γεωργιλή. «Σήμερα είχα μία από τις πιο δυσάρεστες εμπειρίες της ζωής μου. Ξυλοκοπήθηκα άσχημα από έναν άγνωστό μου νταή τύπο γιατί του ζήτησα να μετακινήσει το φορτηγό του από το γκαράζ μου για να βγω», αναφέρει στην ανάρτησή της η κα Γεωργιλή.

Στη δημόσια καταγγελία της περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τα όσα βίωσε «[…] κατέβηκε από το φορτηγό και άρχισε να με χτυπάει με χέρια και με πόδια, με έπιασε από τον λαιμό, από τον αυχένα, από τα μαλλιά, από όπου μπορούσε». Μάλιστα η κα Γεωργιλή καταγγέλλει και για το πώς έδρασαν οι Αρχές «με κλόνισε όμως περισσότερο η στάση της αστυνομίας», αναφέρει εμφατικά και προσθέτει «καταρχήν η άμεση δράση δεν ήρθε ποτέ και περίμενα επί τόπου 40 λεπτά μετά το συμβάν και φυσικά είχε φύγει ήδη άνετος ο κύριος. Αναγκάστηκα και πήγα στο τοπικό τμήμα για να καταθέσω μήνυση και για τις επόμενες τρεις περίπου ώρες που κατέθετα είχα αφήσει κάποιον δικό μου να περιμένει. Δεν ήρθαν ποτέ».

Ολόκληρη η δημόσια καταγγελία της Αρετής Γεωργιλή

«Σήμερα είχα μία από τις πιο δυσάρεστες εμπειρίες της ζωής μου. Ξυλοκοπήθηκα άσχημα από έναν άγνωστό μου νταή τύπο γιατί του ζήτησα να μετακινήσει το φορτηγό του από το γκαράζ μου για να βγω.

» Το είπα μία ευγενικά, το είπα δυο πιο αυστηρά και την τρίτη όταν πια άρχισε να με κοροϊδεύει και να μου λέει προστυχιές πεζοδρομίου, να με απειλεί ότι θα με δείρει, κάλεσα φυσικά το 100 και άρχισα να φωτογραφίζω και να βιντεοσκοπώ το φορτηγό, την πινακίδα κλπ. Ό,τι δηλαδή πρέπει να κάνει ένας πολίτης για να προστατευθεί στην ασήμαντη καθημερινότητά του από τέτοιους τύπους.

» Εκεί ήταν φαίνεται το σημείο που ο άνδρας ο πολλά βαρύς δεν μπορεί να ανεχτεί, οπότε κατέβηκε από το φορτηγό και άρχισε να με χτυπάει με χέρια και με πόδια, με έπιασε από τον λαιμό, από τον αυχένα, από τα μαλλιά, από όπου μπορούσε. Δεν τον ενόχλησαν ούτε οι ηλικιωμένοι περαστικοί που φώναζαν να σταματήσει ούτε οι άνθρωποι που βγήκαν στα μπαλκόνια τους, ούτε η μητέρα μου έκλαιγε ούτε τίποτα. Σταμάτησε μόνο όταν ένας νεαρός από διπλανή πολυκατοικία του είπε ότι αν δεν σταματήσει θα κατέβει κάτω να τον σταματήσει αυτός. Αυτό μόνο. Άνδρας προς άνδρα. Χτυπούσε στο κεφάλι κατά κύριο λόγο και όπου δεν μπορεί να φανεί το χτύπημα. Ήξερε τι έκανε. Πιθανά το έχει ξανακάνει στο παρελθόν και σε κάποια άλλη καψερή. Πονάω πολύ, ζαλίζομαι και με κλόνισε πολύ αυτή η ιστορία. Όχι τόσο για το ξύλο ούτε τον πόνο αλλά γιατί έζησα για 5' αυτό που πολλές γυναίκες τραβούν πιθανά κάθε μέρα. Έδειρε γιατί μπορούσε. Τόσο απλά.

» Με κλόνισε όμως περισσότερο η στάση της αστυνομίας. Καταρχήν η άμεση δράση δεν ήρθε ποτέ και περίμενα επί τόπου 40 λεπτά μετά το συμβάν και φυσικά είχε φύγει ήδη άνετος ο κύριος.

» Αναγκάστηκα και πήγα στο τοπικό τμήμα για να καταθέσω μήνυση και για τις επόμενες τρεις περίπου ώρες που κατέθετα είχα αφήσει κάποιον δικό μου να περιμένει. Δεν ήρθαν ποτέ. Μετά στο τμήμα, ενώ η αξιωματικός υπηρεσίας (ευτυχώς ήταν γυναίκα γιατί ο άνδρας αστυνομικός έσπευσε να με συμβουλεύσει να μην "πυροδοτώ" εντάσεις!) αλλά και η αξιωματικός, παρότι πρόθυμη και συμπονετική δεν είχε απολύτως καμία ενημέρωση για τη διαφορά ανάμεσα στη βία και την έμφυλη βία και φυσικά για τις αλλαγές του ποινικού κώδικα. Επιπλέον, πρέπει να πάω σε ιατροδικαστή για να καταγράψει την ιατρική μου εικόνα και πρέπει να ξαναπάω στην αστυνομία γιατί το οπτικοακουστικό υλικό που είχα πάνω μου δεν τον δέχτηκαν παρά μόνο σε στικάκι. Αυτή διαδικασία δεν αντέχεται!

» Είναι προφανές ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Όλες αυτές οι γυναίκες που βρίσκουν το κουράγιο να δηλώσουν σοβαρότερα περιστατικά βίας, βαριές κακοποιήσεις, βιασμούς, έχοντας ταυτόχρονα τον φόβο της επανάληψής τους, πώς είναι δυνατόν να υφίστανται όλη αυτή τη ψυχοφθόρο διαδικασία και να προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες;

» Μου είπαν τάγκαρε τον Υπουργό. Όχι, δεν το κάνω.

» Δεν μπορεί το facebook να υποκαταστήσει τις αρχές. Πρέπει να μπορεί ο κάθε πολίτης να αισθάνεται ασφαλής και ήσυχος και ότι θα βρει το δίκιο του μπροστά στο σπίτι του, χωρίς την παρέμβαση του Υπουργού», είχε γράψει η Αγγελική Γεωργιλή. 

areti_georgili2.jpg

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ