Ελλαδα

Κακοκαιρία Genesis: Έρχονται καταιγίδες και χαλάζι μέχρι το Σάββατο

Πού θα χτυπήσει

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κακοκαιρία Genesis: Έρχονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι από σήμερα και μέχρι το Σάββατο.

Η κακοκαίρια Genesis θα χτυπήσει τη χώρα μας από σήμερα και μέχρι το Σάββατο 11 Ιουνίου, την ίδια ώρα που το πρόσφατο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Πιο συγκεκριμένα, το βαρομετρικό χαμηλό στην ανώτερη ατμόσφαιρα που βρίσκεται στην Ιταλία κινείται νότια νοτιοανατολικά με αποτέλεσμα την κακοκαιρία με το όνομα «GENESIS», η οποία θα επηρεάσει κυρίως τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα από σήμερα Πέμπτη (9/6) έως και το βράδυ του Σαββάτου (11/6) και θα έχει κύρια χαρακτηριστικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, μεγάλη συχνότητα κεραυνών και ισχυρούς ανέμους.

Κακοκαιρία Genesis: Ποιες περιοχές θα χτυπήσει

1. Την Πέμπτη (9/6)

  • Από το απόγευμα το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά, η Μακεδονία, η Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες πιθανώς η Θράκη.

2. Την Παρασκευή (10/6)

  • α. Τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος (κυρίως Αχαΐα και Ηλεία). Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
  • β. Από τις πρώτες ώρες η Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η ανατολική Στερεά και η βόρεια Εύβοια. Το βράδυ τα φαινόμενα στη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά θα εξασθενήσουν.

3. Το Σάββατο (11/6)

  • Η κεντρική και ανατολική Μακεδονία, η ανατολική Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια, η Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
  • Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα επηρεαστεί πρόσκαιρα η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, η Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και η ανατολική Πελοπόννησος.

Κακοκαιρίa: Πόσο θα επηράσει το Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο καιρός του Αγίου Πνεύματος αναμένεται άστατος, καθώς το νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να επηρεάσει την Ελλάδα με επικίνδυνες καταιγίδες από την Πέμπτη μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου.

«Μεγάλη προσοχή από όλους μας να περάσει αυτό το ιδιαίτερα επικίνδυνο κύμα αστάθειας που μπορεί να μην εμφανίζει μεγάλη συχνότητα εμφάνισης στην εποχή του έτους στην οποία βρισκόμαστε, παρόλα αυτά έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν», προειδοποιεί ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. 

Κακοκαιρία - Μαρουσάκης: Αναλυτικά η πρόγνωση

«Με τον ιδιαίτερα άστατο καιρό να επιμένει σε αρκετές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού της χώρας μας θα οδηγηθούμε τουλάχιστον μέχρι και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος επηρεάζοντας αρκετά τις δραστηριότητες - αποδράσεις του τριημέρου. Είναι σημαντικό όμως να σταθούμε στη νέα υποτροπή που θα παρουσιάσει ο καιρός αύριο Πέμπτη από το απόγευμα και στη συνέχεια και μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου περίπου.

Πρόκειται για ένα νέο κύμα καλά οργανωμένης κακοκαιρίας που θα μας έρθει από τα κεντρικά τμήματα της Ευρώπης προκαλώντας ιδιαίτερα επικίνδυνες καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της επικράτειας.

Στο πρώτο μας γράφημα γίνεται μια προσπάθεια ερμηνείας αυτής της αρκετά επικίνδυνης κατάστασης όπου με την μπλε καμπύλη αποτυπώνεται το ψυχρό μέτωπο που συνοδεύει αυτή την κακοκαιρία και που αναμένεται να διασχίσει την επικράτεια και από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά. Έτσι λοιπόν θα μεταφερθούν ψυχρές αέριες μάζες (μπλε βέλη) οι οποίες καθώς θα συγκρουστούν με θερμότερες και υγρότερες (πορτοκαλί βέλη) θα σχηματίσουν ιδιαίτερα επικίνδυνες καταιγίδες συνοδευόμενες από χαλάζι, έντονους κεραυνούς και στιγμιαία ιδιαίτερα ενισχυμένους ανέμους διαφόρων διευθύνσεων. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι το Ιόνιο, το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας αλλά και το δυτικό, ανατολικό και βόρειο Αιγαίο.

This browser does not support the video element.

Στο δεύτερο γραφικό μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία των βροχοπτώσεων μέχρι και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος όπου όσο πιο σκούρα είναι τα χρώματα τόσο πιο επικίνδυνες θα είναι οι βροχές - καταιγίδες. Μεγάλη προσοχή από όλους μας να περάσει αυτό το ιδιαίτερα επικίνδυνο κύμα αστάθειας που μπορεί να μην εμφανίζει μεγάλη συχνότητα εμφάνισης στην εποχή του έτους στην οποία βρισκόμαστε, παρόλα αυτά έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν».

This browser does not support the video element.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις