Ελλαδα

Φτάνει στο τέλος της η περιπέτεια των ελληνικών τάνκερ στο Ιράν;

Η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου που ανοίγει τον δρόμο της επιστροφής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τάνκερ σε ωκεανό
Τάνκερ © Pixabay

Κάρυστος: Άκυρη η απόφαση κατάσχεσης του ρωσικού πετρελαίου από το τάνκερ Lana - Οι αντιρρήσεις και η επίσκεψη από τον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα

Μπορεί μια απόφαση ελληνικού δικαστηρίου να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή στην Ελλάδα των δυο ελληνόκτητων τάνκερ που έχουν κατασκεθεί στο Ιράν; Το ενδεχόμενο είναι ορατό στον ορίζοντα, καθώς κρίθηκαν δεκτές από το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας οι αντιρρήσεις για την κατάσχεση ποσότητας πετρελαίου από τις δεξαμενές του πλοίου Lana.

Πλέον, η κατασχεμένη ποσότητα θα πρέπει να επιστραφεί και το πλοίο θα μπορέσει να αναχωρήσει. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Αθήνα και την Τεχεράνη που πυροδοτήθηκε από τα ιρανικά «αντίποινα» με το ρεσάλτο των «Φρουρών της Επανάστασης» και τα δυο τάνκερ που βρίσκονται υπό ομηρεία να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής. 

Το δικαστκό χρονικό της κατάσχεσης του δεξαμενόπλοιου Lana 

Όπως έχει γίνει γνωστό, το Συμβούλιο Εφετών ακύρωσε τις διατάξεις της ανακρίτριας περί κατάσχεσης και μετάγγισης του ιρανικού πετρελαίου. Να σημειωθεί ότι με διάταξη της ανακρίτριας Χαλκίδας, είχε διαταχθεί η μη απομάκρυνση του πλοίου από το λιμάνι της Καρύστου και η πραγματοποίηση όλων των ενεργειών για τις ανακριτικές πράξεις που ζητήθηκαν από τις ΗΠΑ, οι οποίες και ζήτησαν την κατάσχεση του πετρελαίου και τη μετάγγισή του.

Λίγες ημέρες πριν την απόφαση, ο Ιρανός πρέσβης στην Αθήνα, Ahmad Nadero, βρέθηκε στο τάνκερ, που παραμένει στα ανοιχτά της Καρύστου. Η επίσκεψη του Ιρανού πρέσβη στο τάνκερ Lana (πρώην Pegas) πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε η ιρανική κυβέρνηση. 

Το «Lana» είχε δεσμευθεί στις 15 Απριλίου 2022 έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ, με το αιτιολογικό ότι τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου θα κατέληγαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο TankerTrackers.com, το τάνκερ Prudent Warrior βρίσκεται στο αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν, ενώ το Delta Poseidon βρίσκεται βόρεια του νησιού Λαράκ. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ