Ελλαδα

JobsLink: Πραγματικότητα η επαγγελματική ένταξη ατόμων που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού

Τι γνωρίζουμε για την πλατφόρμα - Πώς θα λειτουργεί

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
JobsLink: Κάνει πραγματικότητα την επαγγελματική ένταξη ατόμων που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού
JobsLink: Κάνει πραγματικότητα την επαγγελματική ένταξη ατόμων που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού © Unsplash/Annie Spratt

Έτοιμη η πλατφόρμα JobsLink - Θα συνδέει την επιχείρηση με τον υποψήφιο εργαζόμενο που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού - Όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Σε μια κοινωνία συμπερίληψης, σε μια κοινωνία που η διαφορετικότητα γίνεται αποδεκτή, το δικαίωμα των ατόμων που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού στην αγορά εργασίας γίνεται πραγματικότητα.

Η πλατφόρμα JobsLink αποτελεί την πρώτη προσπάθεια στην Ελλάδα για τη διασύνδεση επιχειρήσεων με υποψήφιους εργαζόμενους που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, μέσω ενός κατάλληλα καταρτισμένου μέντορα-διαμεσολαβητή, o οποίος θα υποστηρίζει σταθερά τον υποψήφιο εργαζόμενο.

«Η πλατφόρμα αυτή ήταν από καιρό απαραίτητη για τη χώρα, ωστόσο η δημιουργία της κατέστη δυνατή μόνο τώρα, χάρη στη διορατική δωρεά της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ελληνικός Σύλλογος για το Σύνδρομο Άσπεργκερ.

«Φιλοδοξούμε το JobsLink να αποτελέσει ένα θεμέλιο για την Ελλάδα της συμπερίληψης και της αποδοχής της διαφορετικότητας», αναφέρει στη συνέχεια.

JobsLink: Κάνει πραγματικότητα την επαγγελματική ένταξη ατόμων που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού
JobsLink: Κάνει πραγματικότητα την επαγγελματική ένταξη ατόμων που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού © Unsplash/Peter Burdon

Τι είναι η πλατφόρμα JobsLink - Όσα γνωρίζουμε

Η πλατφόρμα JobsLink αποτελεί την πρώτη σοβαρή προσπάθεια στην Ελλάδα για τη σύνδεση επιχειρήσεων με υποψήφιους εργαζόμενους με ιδιαίτερο κοινωνικό, γνωστικό, αισθητηριακό προφίλ, που παρουσιάζουν δηλαδή Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), Αυτισμό Υψηλής Λειτουργικότητας ή Σύνδρομο Asperger.

Πρόκειται για συμπολίτες μας που διαθέτουν έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και ορισμένες αδυναμίες οι οποίες, δυστυχώς, επισκιάζουν τις συχνά εξαιρετικές ικανότητες και δεξιότητές τους σε συγκεκριμένους τομείς.

Πολλές φορές, για παράδειγμα, επιδεικνύουν εξαιρετική δεξιοτεχνία στον τομέα ενδιαφέροντός τους από νεαρή ηλικία. Αν τους δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία, μπορούν να διαπρέψουν σε αυτόν. Ο υψηλός βαθμός προσοχής στη λεπτομέρεια, είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό τους το οποίο τους κάνει ιδανικούς για πολλές εργασίες. Επίσης, η επιμονή τους να ολοκληρώσουν με κάθε κόστος κάτι, που άλλοι θα είχαν εγκαταλείψει τους καθιστά πολύτιμους συνεργάτες. Ακόμα και η αγάπη τους για τη ρουτίνα είναι κατά κανόνα χρήσιμη στο εργασιακό πεδίο.

Ωστόσο, οι πολίτες με αυτό το προφίλ, συνήθως δυσκολεύονται στην οργάνωση ενός σχεδίου δράσης και στον καθορισμό προτεραιοτήτων. Το φως, οι ήχοι, οι μυρωδιές του περιβάλλοντος ενδέχεται να τους προκαλούν άγχος, δυσφορία ή εκνευρισμό.

Επιπλέον, καθώς δυσκολεύονται στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, τείνουν να είναι μοναχικοί. Γι’ αυτό και αν δεν υποστηριχθούν κατάλληλα, έχουν ελάχιστες ευκαιρίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας και εξασφάλισης βιώσιμης απασχόλησης. Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια και για τις δύο πλευρές, καθώς οι εταιρείες θα είχαν πολλά να ωφεληθούν εντάσσοντας αυτόν τον διαφορετικό τρόπο σκέψης, οπτικής και προσέγγισης των πραγμάτων στο δυναμικό τους. Οι πιο επιτυχημένες και καινοτόμες επιχειρήσεις παγκοσμίως οφείλουν πολλά σε εργαζόμενους με αυτό το προφίλ.

Αυτήν την διπλής όψεως ευκαιρία φιλοδοξούμε να παρέχουμε μέσω της διαδραστικής πλατφόρμας JobsLink, συνδέοντας υποψήφιο εργαζόμενο και εργοδότη, μέσω ενός κατάλληλα καταρτισμένου μέντορα διαμεσολαβητή o οποίος υποστηρίζει σταθερά τον υποψήφιο εργαζόμενο.

Δεν πρόκειται απλά για μία ακόμη εφαρμογή, αλλά για ένα δομημένο και στελεχωμένο σύστημα, χάρη στο οποίο ανοίγεται ένα πραγματικό παράθυρο ευκαιρίας και αξιοποίησης αυτών των μέχρι σήμερα αποκλεισμένων από την αγορά εργασίας συμπολιτών μας.

Σημειώνεται ότι η παρουσίαση της πλατφόρμας JobsLink θα γίνει την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 στις πέντε το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων ΣΕΒ.

Η πρόσκληση για την παρουσίαση της πλατφόρμας JobsLink
Η πρόσκληση για την παρουσίαση της πλατφόρμας JobsLink

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ