Ελλαδα

Οικογένεια Τράγκα: Άγνωστοι μεταξύ αγνώστων σε έναν χορό εκατομμυρίων

Το who is who των προσώπων και οι κινήσεις τους στο παιχνίδι της κληρονομιάς

Τόνια Ζαραβέλα
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γιώργος Τράγκας: Η περιουσία του στο στόχαστρο του εισαγγελέα - Η στάση της οικογένειάς του - Μεγάλο ερώτημα πόθεν έσχες η περιουσία του

Έξι μήνες μετά τον θάνατο του, ο Γιώργος Τράγκας εξακολουθεί να απασχολεί την επικαιρότητα. Οχι ως ερτζιανή καταγγελία κάποιου φανταστικού Δ' Ράιχ. Αλλά ως κάτοχος μιας κρυφής περιουσίας που ο θάνατός του από κορωνοϊό, άφησε στους κληρονόμους του: Τη σύζυγο του Μαρία Καρρά και τους γιους του, Φρέντυ και Γιάννη. Η περιουσία εκτιμάται στα 100 εκατομμύρια ευρώ και έχει εγείρει αρκετά ερωτήματα για το πόθεν έσχες. Συνολικά, 17  ακίνητα σε Ελλάδα και εξωτερικό, χρήματα σε τράπεζες και αντικείμενα μεγάλης αξίας συνθέτουν την κληρονομιά του και έχουν ήδη μπει στο στόχαστρο του εισαγγελέα που εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο ο δημοσιογράφος βρέθηκε με αμύθητη περιουσία, τις διαδρομές του χρήματος μέχρι την αγορά των ακινήτων και την κατάθεσή τους σε τράπεζες. Αλλά ποια είναι αυτά τα πρόσωπα που στοιχίζονται στην οικογένεια Τράγκα; Και πόσα ακόμη στοιχίζονται γύρω από αυτήν; 

Η οικογένειά του δεν κρατά πλέον στάση αναμονής για τις εξελίξεις. Ο γιος του Φρέντυ Τράγκας προχώρησε σε αποποίηση κληρονομιάς, ενώ ο μεγαλύτερος, Γιάννης Τράγκας, αποδέχθηκε όσα ο πατέρας του τού άφησε στις διαθήκες του. Από την άλλη, η τελευταία σύζυγός του, Μαρία Καρρά, επέλεξε να μηνύσει την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», κατηγορώντας τη για εμμονική ενασχόληση με το ζήτημα της περιουσίας του Γιώργου Τράγκα. Φαίνεται ότι οι κληρονόμοι του δημοσιογράφου και εκδότη είναι πλέον τρεις άγνωστοι. 

Την ίδια ώρα που συνάδελφοι και συγγενείς του εκφράζουν την άγνοια και τις επιφυλάξεις τους για τους τρόπους που αποκτήθηκε η περιουσία του Γιώργου Τράγκα, ο Οικονομικός Εισαγγελέας έχει βάλει στο μικροσκόπιο τέσσερις πολύ στενούς συνεργάτες του δημοσιογράφου. 

Γιώργος Τράγκας: O Φρέντυ αποποιείται την κληρονομιά, ο Γιάννης την αποδέχεται

Μόλις εχθές, τα δύο παιδιά του Γιώργου Τράγκα, ο Φρέντυ και ο Γιάννης, έκαναν γνωστή τη στάση που θα κρατήσουν σχετικά με την περιουσία του με φόντο τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για την οικονομική δραστηριότητα του πατέρα τους και το ενδεχόμενο να σχετίζεται με έκνομες ενέργειες. 

Ο Φρέντυ Τράγκας έκανε γνωστό μέσω του δικηγόρου του, Θέμη Σοφού, ότι όχι μόνο δεν αποδέχεται την κληρονομιά, αλλά και ότι δεν είχε γνώση και ανάμειξη στην επαγγελματική και οικονομική δραστηριότητα του πατέρα του. Ο Φρέντυ Τράγκας φέρεται τα τελευταία χρόνια να μην είχε και τις καλύτερες των σχέσεων με τον πατέρα του, ειδικά όταν του ανακοίνωσε ότι θα εργαστεί στο Μέγαρο Μαξίμου και το επιτελείο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. 

«Ο γιος μου, Φρέντυ Τράγκας, όπως όλα τα παιδιά, ακολουθεί το δικό του δρόμο, παρά τις απόψεις και τις συστάσεις μου. Με δική του πρωτοβουλία έφυγε πέρσι από το marketing των Παραπολιτικών και πήγε να εργαστεί στο τμήμα επικοινωνίας του Μαξίμου, παρά την αντίθετη άποψη του πατρός και παρά τα ελάχιστα χρήματα της αμοιβής.
Ο γιος μου, όπως εκατομμύρια παιδιά, έχει δικαίωμα στη διαφορετική άποψη και εγώ, όπως εκατομμύρια γονείς, πρέπει να τη σεβαστώ. Όποια πολιτική άποψη και αν έχει, τον αγαπώ το ίδιο», είχε γράψει ο Γιώργος Τράγκας στο Facebook μετά την αποκάλυψη ότι ο γιος του, Φρέντυ, προσελήφθη στο επιτελείο Μητσοτάκη.

Στοιχεία από τις διαθήκες του Γιώργου Τράγκα αναφέρουν ότι στον γιο του άφηνε το 30% των λογαριασμών του που διατηρούσε στις ΗΠΑ. Και οι τρεις κληρονόμοι του θα μοιραστούν το περιεχόμενό των θυρίδων σε ποσοστό 25% ο καθένας.

Η ανακοίνωση του Φρέντυ Τράγκα

«Ο εντολέας μας κ. Ευθύμιος – Φρειδερίκος Τράγκας του Γεωργίου ανακοινώνει ότι δεν επιθυμεί την επαγωγή της κληρονομιαίας περιουσίας σε αυτόν και αποποιείται νομίμως κάθε περιουσιακό στοιχείο, που περιέρχεται σε αυτόν εκ της διαθήκης του εκλιπόντος αγαπημένου πατέρα του Γιώργου Τράγκα, είτε στην Ελλάδα είτε σε οποιοδήποτε άλλο κράτος. Η παντελής έλλειψη γνώσης και ανάμειξής του στον εν γένει επαγγελματικό βίο και δραστηριότητα του πατέρα του συνετέλεσε, μεταξύ άλλων, στη λήψη της οριστικής απόφασης περί αποποίησης της επαχθείσης κληρονομίας. Δηλώνει ότι θέτει εαυτόν στη διάθεση των πάσης φύσεως ελεγκτικών Αρχών. Στη μνήμη του πατέρα του ο εντολέας μας κατέθεσε χθες 6 Ιουνίου 2022, ένα συμβολικό χρηματικό ποσόν υπέρ της Ελληνικής Εταιρείας Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παιδιών (ΕΛΕΠΑΠ).

Αθήνα, την 7 Ιουνίου 2022

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος

Θέμης Σοφός, Δ.Ν. – Δικηγόρος»

Στον αντίποδα ο μεγαλύτερος γιος του δημοσιογράφου, Γιάννης Τράγκας. Με δήλωσή του έκανε γνωστό ότι προτίθεται να αποδεχθεί την κληρονομιά, ξεκαθαρίζοντας μέσω του δικηγόρου του ότι «δεν εμπλέκεται στο όποιο ποινικό σκέλος της υποθέσεως στον βαθμό που υπάρχει, αν υπάρχει». 

«Δεν υπάρχει καμία τέτοια βούληση από πλευράς του εντολέως μου για να αποποιηθεί την κληρονομιά στον βαθμό και το μέτρο που του έχει επαχθεί. Ο εντολέας μου δεν εμπλέκεται στο όποιο ποινικό σκέλος της υποθέσεως στον βαθμό που υπάρχει, αν υπάρχει. Σε οποιαδήποτε δηλαδή παρανομία. Τώρα που έχουμε πληροφορηθεί την ύπαρξη της διαθήκης είναι να αποδεχθεί με το ευεργέτημα της απογραφής, που σημαίνει ότι η οικονομική ευθύνη του περιορίζεται μέχρι της αξίας του ενεργητικού της περιουσίας που θα επαχθεί σε αυτόν» δήλωσε ο δικηγόρος του Γιάννη Τράγκα σε τηλεοπτική εκπομπή.

«Αν κριθεί ότι η περιουσία του Γιώργου Τράγκα, που το αμφισβητώ, είναι προϊόν από εγκληματική δραστηριότητα, δεσμεύεται. Δεν θα έχει ευθύνη ο κληρονόμος. Θα μπορούσε να είναι αποδέκτης της περιουσίας οποιοδήποτε πρόσωπο» συνέχισε ο δικηγόρος του Γιάννη Τράγκα, ενώ υπογράμμισε ότι ο εντολέας του δεν γνώριζε το μέγεθος της περιουσίας και τις δραστηριότητες του πατέρα του.

Ο Φρέντυ Τράγκας και ο Γιάννης Τράγκας © NDP

Στον Γιάννη Τράγκα, ο Γιώργος Τράγκας καταλείπει το διαμέρισμα στην οδό Victor Hugo στο Παρίσι, σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αψίδα του Θριάμβου στον Γιάννη Τράγκα ενώ η βίλα στην Κυανή Ακτή της Νίκαιας, με εσωτερική πισίνα καταλήγει στη Μαρία Καρρά. Την ίδια ώρα, Μαρία Καρρά και Γιάννης Τράγκας θα μοιραστούν από κοινού και το διαμέρισμα στον ουρανοξύστη Olympic Tower στην 5η Λεωφόρου του Μανχάταν.

Γιώργος Τράγκας: Η χήρα του, Μαρία Καρρά, απαντά με μήνυση στο «Πρώτο Θέμα»

Με μια αγωγή δεκαοχτώ σελίδων η Μαρία Καρρά, χήρα του Γιώργου Τράγκα, στρέφεται εναντίον του «Πρώτου Θέματος» χαρακτηρίζοντας εμμονική τη δημοσιογραφική έρευνα μηνών για την περιουσία του εκλιπόντος συζύγου της.

Σε αυτήν υπογραμμίζει πως «αίφνης μετά τον θάνατο του αείμνηστου και πολυαγαπημένου συζύγου μου ήλθε απο τους εναγόμενους στην δημοσιότητα το ζήτημα της κληρονομιάς του και έκτοτε έχω καταστεί έρμαιο των κιτρινιστικών διαθέσεων του τύπου και των μίντια, καθώς δέχομαι μια ανηλεή και άνευ λόγου και ουδενός ερείσματος επίθεση, την ίδια ώρα και στιγμή που πασχίζω να ανταπεξέλθω στο βαρύτατο πένθος της απώλειας του πολυαγαπημένου μου συζύγου».

Ο Γιώργος Τράγκας με τη Μαρία Καρρά © NDP

Η Μαρία Καρρά στην αγωγή της αναφέρει πως «εμφανίζομαι δολίως και ψευδώς μεταξύ άλλων ότι δήθεν ήξερα από την πρώτη στιγμή ότι υπάρχει διαθήκη και το απέκρυπτα, γεγονός ανακριβές».

Την ίδια ώρα, άγνοια για την περιουσία του δηλώνει και ο αδελφός του Γιώργου Τράγκα. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αδελφός του δήλωσε: «Δεν είχα σχέση με τον αδερφό μου. Δεν με έχει καλέσει κανένας, ούτε έχω καμία σχέση. Τα περιουσιακά μου στοιχεία προέρχονται από τη μητέρα μου, είμαστε ετεροθαλή αδέρφια. Δεν είχα καμία σχέση με τη δημοσιογραφία ή με το τι έκανε ο αδερφός μου. Δεν ξέρω τι έκανε και πως έβγαλε αυτά τα χρήματα. Ήξερα ότι βγάζει ένα περιοδικό. Μετά το δεύτερο διαζύγιό του δεν είχα καμία σχέση. Το μόνο που μου είχε πει κάποτε ότι: Ξέρεις, θα μένω στη Γαλλία τον μισό χρόνο. Έχω πάρει ένα σπίτι στη Γαλλία. Στη γιορτή του καθενός έπαιρνε ο ένας τηλέφωνο και έλεγε χρόνια πολλά. Τέρμα. Δεν μ’ αρέσει που κυκλοφορεί το επίθετό μας. Το όνομά μας ουδέποτε είχε βγει τη δημοσιότητα. Είμαστε μία αξιοπρεπής οικογένεια από πάππου προς πάππου. Ας ερευνηθεί, κράτος υπάρχει, ας κοιτάξει να βρει την προέλευση», είπε ο αδελφός του Γιώργου Τράγκα. 

Γιώργος Τράγκας: Ο Πάρις Κουρτζίδης για το κόμμα του και τα χρήματα από το κανάλι 10

Ο πρώην στενός συνεργάτης του Γιώργου Τράγκα, Πάρις Κουρτζίδης, μίλησε για την αμύθητη περιουσία του δημοσιογράφου και έκανε λόγο για κύκλωμα διαπλοκής πίσω από συμφωνία - μαμούθ για πώληση Μέσου Ενημέρωσης, με εμπλοκή υψηλόβαθμου πολιτικού προσώπου, το 2015, ενώ στάθηκε και στους συνεργάτες του Γιώργου Τράγκα στο εξωτερικό και τις υπεράκτιες εταιρείες. «Ο Γιώργος είχε μιλήσει για Ιταλούς και Γάλλους συνεργάτες. Είχε ξεκινήσει να μου εξιστορεί κάποια πράγματα. Υποστήριξε ότι τα πρώτα χρήματα που έβγαλε στο εξωτερικό, μπόρεσε να τα επενδύσει μαζί με άλλους φίλους του επιχειρηματίες σε διάφορες εταιρείες», επισήμανε ο Πάρις Κουρτζίδης και αναφέρθηκε ακόμη στον τρόπο απόκτησης των χρημάτων: «Αυτά προήλθαν από την πώληση του καναλιού 10 που έγινε σε επιχειρηματία. Προήλθαν και από την πώληση μιας εφημερίδας του Γιώργου, από κάποια άλλα Μέσα του. Δημιούργησαν μια μαγιά γύρω στα 20 εκατ. ευρώ».

Σχετικά με τη συμφωνία για το κανάλι, ανέφερε ότι εμπλοκή πολιτικού προσώπου που βρισκόταν σε θέση εξουσίας το 2015, είχε διασφαλίσει στον Γιώργο Τράγκα ότι θα λάμβανε μεγάλο ποσό. «Για τα 14 εκατ. που επικαλείτο για το κανάλι 10, ο Γιώργος μου είχε πει ότι του είχε εγγυηθεί ένα συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο ότι θα μπορέσει να πουληθεί σε ένα πολύ μεγάλο ποσό. Η μεσολάβηση για να πουλήσει σε μεγάλη τιμή το κανάλι έγινε το 2015 από πρόσωπο που βρισκόταν στην εξουσία. Όλο αυτό είναι διαπλοκή».

Ο Πάρις Κουρτζίδης αναφέρθηκε και στην κατάληξη του κόμματος του Γιώργου Τράγκα, «Ελεύθεροι Άνθρωποι»: «Μου έκανε εντύπωση ότι η έδρα του κόμματος ήταν στην Εκάλη. Όταν έγινα νόμιμος εκπρόσωπος του κόμματος και είχα το δικαίωμα να δω πού είναι η πραγματική έδρα του κινήματος, εξεπλάγην όταν είδα ότι ήταν η κατοικία του. Είχα πάρει εγγυήσεις από την πρώτη ημέρα ότι εάν ο ίδιος επικαλεστεί ότι παθαίνει κάτι, εγώ συνεχίζω. Είχαμε πει ότι ήμουν φυσικός διάδοχος του κινήματος».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ