Ελλαδα

Ανακαίνιση και ενεργειακή απόδοση ακινήτων

Πόσο κοστίζει, πόσο ανεβάζει την αξία του ακινήτου και τι να προσέξετε

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πώς η ανακαίνιση μιας κατοικίας μπορεί να ανεβάσει αυτομάτως την αξία πώλησής της.

Σημαντικό οικονομικό και λειτουργικό όφελος προσφέρει η λύση της ανακαίνισης κι ενεργειακής αναβάθμισης ενός ακινήτου. Μάλιστα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, πλέον, υπάρχει η αισιοδοξία και η προοπτική κεφαλαιοποίησης της επένδυσης που θα γίνει, μέσω της υψηλότερης τιμής πώλησης. Στο παρελθόν, λόγω της κρίσης και των χαμηλών τιμών στην αγορά, ακόμα και τα ανακαινισμένα διαμερίσματα δεν μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικά υψηλότερα έσοδα στους ιδιοκτήτες τους, μέσω π.χ. μιας πώλησης. Αυτό φαίνεται πως αλλάζει πλέον, καθώς αφενός μεν το αγοραστικό κοινό δίνει πολύ μεγαλύτερη σημασία στην ενεργειακή απόδοση του ακινήτου, αφετέρου δε η ζήτηση για αγορά κατοικίας κινείται σε πολύ υψηλότερο επίπεδο, σε σχέση με την περίοδο 2009-2016, με αποτέλεσμα τα ποιοτικότερα ακίνητα, να πωλούνται ευκολότερα.

Στον αντίποδα, το κόστος των υλικών έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και οικονομικές επιλογές. Το βέβαιο είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό των κατοικιών που πωλούνται, χρήζουν σημαντικής ανακαίνισης, γεγονός που προσμετρείται στην τιμή τους, ιδίως αν ο επόμενος ιδιοκτήτης σχεδιάζει να προβεί σε εργασίες αναβάθμισης. Σύμφωνα με παλιότερη μελέτη της Ένωσης Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ακινήτων (ΕΠΠΑ), πάνω από το 1/3 των αγοραπωλησιών παλιότερων ακινήτων αφορούσαν διαμερίσματα που έχριζαν σοβαρής ανακαίνισης, ενώ και τα υπόλοιπα 2/3 απαιτούσαν κάποιας μορφής παρέμβαση. Τα στοιχεία αυτά έχουν μεγάλη δόση αλήθειας και σήμερα. Άλλωστε, πάνω από το 90% των αγοραπωλησιών κατοικιών αφορούν παλιότερη κατοικία, συνήθως άνω των 15 ετών.

@ Pixabay

Σύμφωνα με το Υπ. Περιβάλλοντος, ανακαίνιση θεωρείται η εκτέλεση παρεμβάσεων με κόστος που να ξεπερνά το 25% της συνολικής αξίας του κτιρίου (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η αξία του οικοπέδου). Το κέρδος από μια πιθανή ανακαίνιση, ή έστω την αποτελεσματική επισκευή φθορών και ζημιών στο σπίτι, δεν αφορά μόνο στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ιδιοκτητών/ενοίκων. Αντιθέτως, υπάρχει και μακροπρόθεσμο κέρδος καθώς, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, ένα πλήρως ανακαινισμένο ακίνητο μπορεί να αυξήσει την αξία του ακόμα και κατά 100%, αν πρόκειται για ένα ερειπωμένο σπίτι μεγάλης ηλικίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις βέβαια, εφόσον το ακίνητο ήταν κατοικήσιμο πριν την ανακαίνιση, το οικονομικό όφελος στην αξία του προσεγγίζει το 30-50%, ανάλογα με την έκταση της ανακαίνισης.

Εφόσον επιθυμείτε την πλήρη ανακαίνιση, να υπολογίζετε ότι για ένα απλό διαμέρισμα με οικονομικές επιλογές το κόστος της ανακατασκευής μπορεί να περιοριστεί στα 800-900 ευρώ/τ.μ. Δηλαδή για κατοικία 80 τ.μ. θα απαιτηθούν περίπου 6.500-7.000 ευρώ, ή διπλάσιο κόστος αν τα υλικά είναι ακριβότερα και οι εργασίες ευρύτερες. Καλό είναι πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε ανακαίνιση να γνωρίζετε ότι για ριζικές ανακαινίσεις, όπου απαιτούνται γκρέμισμα τοίχων ή δοκαριών, χρειάζεται η παρουσία αρχιτέκτονα ή μηχανικού, αφού ορισμένες φορές οι εργασίες απειλούν τη στατικότητα του κτιρίου. Μια καλή μελέτη, με τη βοήθεια μηχανικού ή αρχιτέκτονα, θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε όλους τους χώρους του σπιτιού και να καλύψετε όλες σας τις ανάγκες. Επίσης, όλα τα παλαιά υδραυλικά και ηλεκτρικά συστήματα που είναι κάποιας ηλικίας, καλό είναι να αλλάζονται.

@ Pixabay

Σημαντικό ρόλο στις ανακαινίσεις διαδραματίζει η αλλαγή του μπάνιου, της κουζίνας, των κουφωμάτων και των δαπέδων. Σε περίπτωση που γίνεται αλλαγή των εξωτερικών χώρων ενός διαμερίσματος μιας πολυκατοικίας, πρέπει να υπάρχει άδεια από την πολεοδομία και σύμφωνη γνώμη και των υπολοίπων συνιδιοκτητών. Τέλος, ο ιδιοκτήτης καλό είναι να απαιτήσει την υπογραφή συμφωνίας με τον εργολάβο, που θα αναλάβει την ανακαίνιση της κατοικίας του, πριν από την έναρξη των εργασιών. Στη συμφωνία θα πρέπει να καθορίζονται όλες οι εργασίες που θα γίνουν, το κόστος τους και ο χρόνος της αποπεράτωσής τους. Σε περίπτωση μάλιστα που δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, καλό είναι να υπάρχουν και ανάλογες ρήτρες.