Ελλαδα

Πανελλήνιες 2022: «Απαιτητικά» τα θέματα σε Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία

Ρεπό αύριο για τα Γενικά Λύκεια - Σε τι εξετάζονται τα ΕΠΑΛ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πανελλήνιες 2022: Υποψήφια διαβάζει τα θέματα και έχει ανοιχτό το τετράδιο απαντήσεων
Πανελλήνιες 2022: Τα θέματα σε Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία © EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Πανελλήνιες 2022- ΓΕΛ: Ποια τα θέματα σε Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία - Σε τι εξετάστηκαν οι υποψήφιοι

Οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες 2022 εξετάστηκαν στο δεύτερο μάθημα τους, τα Αρχαία Ελληνικά, τα Μαθηματικά και τη Βιολογία, ανάλογα με τον προσανατολισμό που έχουν επιλέξει. 

Το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τα θέματα:

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ - ΓΕΛ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Σύμφωνα με τον ΟΕΦΕ στα Αρχαία Ελληνικά, οι μαθητές της Γ' Λυκείου κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα απόσπασμα των «Πολιτικών» του Αριστοτέλη και σε ένα από το «Διατριβαί» του Επίκτητου. «Τα ζητούμενα είναι διατυπωμένα με σαφήνεια και δεν εμφανίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες. Το αδίδακτο κείμενο αντλήθηκε από το «Ιστορίαι» του Θουκυδίδη. Η νοηματική του απόδοση κρίνεται απαιτητική, οι γραμματικές παρατηρήσεις χαρακτηρίζονται απλές και διατυπωμένες με σαφήνεια, ενώ στο συντακτικό πέρα από τη συνηθισμένη άσκηση συντακτικής αναγνώρισης των όρων, ζητήθηκε μετά από καιρό το συντακτικό φαινόμενο του πλαγίου λόγου». 

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ - ΓΕΛ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Στα Μαθηματικά, ο ΟΕΦΕ επισημαίνει ότι τα θέματα ήταν απαιτητικά για καλά προετοιμασμένους μαθητές, ενώ εξετάστηκε μεγάλο εύρος της ύλης. «Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ευχέρεια στις πράξεις και ολοκληρωμένες γνώσεις για να ανταποκριθούν. Οι βαθμολογίες από 15 και πάνω απαιτούν ιδιαίτερες δεξιότητες στο αντικείμενο από την πλευρά των μαθητών».

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ - ΓΕΛ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Ο ΟΕΦΕ στον σχολιασμό του για τα θέματα της Βιολογίας, σημειώνει ότι ευνοούν τη συνδυαστική σκέψη και απαιτούν από τους υποψηφίους να έχουν εμβαθύνει στην ύλη, καθώς και να έχουν κατανοήσει τους βιολογικούς μηχανισμούς που περιγράφει το σχολικό εγχειρίδιο. 

Πανελλήνιες 2022: Ποια μαθήματα δίνουν αύριο οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ

Αύριο, Τρίτη 7 Ιουνίου 2022, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ εξετάζονται σε Ανατομία-Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών και Αρχές Βιολογικής Γεωργίας.

programma2.jpg

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ επανέρχονται στα εξεταστικά κέντρα την Τετάρτη 8 Ιουνίου με Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική. 

programma.jpg

Πανελλήνιες 2022: Κατά 10% μειωμένοι οι εισακτέοι στα ΑΕΙ φέτος

Οι βαθμολογίες για τις Πανελλήνιες 2022 αναμένεται να ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθούν και τα Ειδικά Μαθήματα, ενώ οι Βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Για πρώτη φορά, οι συντελεστές βαρύτητας των εξεταζόμενων μαθημάτων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ορίστηκαν από τα ίδια τα ΑΕΙ, γεγονός που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε διαφορές στον υπολογισμό των μορίων.

Οι Πανελλήνιες 2022 ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη με τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ να διαγωνίζονται στα Νέα Ελληνικά, ενώ ακολούθησαν οι μαθητές των ΓΕΛ την Παρασκευή στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία και το Σάββατο εξεταζόμενο μάθημα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ ήταν τα Μαθηματικά (Άλγεβρα).

Οι εισακτέοι στα ΑΕΙ φέτος είναι 68.394, περίπου 10% λιγότεροι από πέρσι (77.415), ενώ στο νούμερο αυτό δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις επιτυχόντων στις στρατιωτικές, πυροσβεστικές, αστυνομικές, λιμενικές σχολές και στο εμπορικό Ναυτικό.

Πανελλήνιες 2022: Το τετράδιο εξέτασης για τους μαθητές των ΓΕΛ - Μαθήτρια γράφει στο εξώφυλλο
Πανελλήνιες 2022: Το τετράδιο εξέτασης για τους μαθητές των ΓΕΛ © EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Πανελλήνιες 2022: Εως και 249 διαφορετικές βαθμολογίες για κάθε υποψήφιο

Διαφορετική βαθμολογία για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα το οποίο θα δηλώσουν στο μηχανογραφικό δελτίο τους θα έχουν οι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2022. Και αυτό διότι κάθε τμήμα όρισε τον δικό του συντελεστή βαρύτητας.

Όπως επισημαίνεται σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Καθημερινής, το οποίο υπογράφει ο Απόστολος Λακασάς, λόγω των συντελεστών βαρύτητας –συνολικά 5.611– που έχουν ορίσει ανά μάθημα τα 461 πανεπιστημιακά τμήματα, ένας υποψήφιος μπορεί να έχει έως και 249 διαφορετικές βαθμολογίες διεκδικώντας μία θέση στα ΑΕΙ της χώρας.

«Με βάση το νέο σύστημα, η “ψαλίδα” στις διαφορετικές βαθμολογίες που θα έχουν οι υποψήφιοι ανά τμήμα ΑΕΙ μπορεί να φτάσει τις 1.045 μονάδες», σημειώνει, μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, τα οποία επικαλείται η Καθημερινή, περίπου 100.000 μαθητές έχουν κάνει αίτηση συμμετοχής στις φετινές Πανελλαδικές. Όπως συμβαίνει ετησίως, ο αριθμός όσων προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα θα είναι μικρότερος. Για αυτούς για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23 διατίθενται 68.394 θέσεις στα πανεπιστήμια. Σε αυτές τις θέσεις θα προστεθούν οι περίπου 2.000 στις παραγωγικές σχολές (Στρατού, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού, Εμπορικού Ναυτικού). Ωστόσο, εκτιμάται ότι λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα καλυφθούν λίγο περισσότερες από τις 60.000 θέσεις.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ