Ελλαδα

Θεσσαλονίκη: Με συμπτώματα ψώρας 7 αδελφάκια - Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

Απομακρύνθηκαν από το σπίτι τους μετά από παρέμβαση εισαγγελέα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης © Eurokinissi

Θεσσαλονίκη - Αδελφάκια με συμπτώματα ψώρας: Στο τα 7 παιδιά και η 14χρονη μεγαλύτερη αδελφή της - Εισαγγελική παραγγελία για την απομάκρυνσή τους.

Επτά αδελφάκια, ηλικίας 3-13 ετών μεταφέρθηκαν με συμπτώματα ψώρας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, μετά από παρέμβαση εισαγγελέα και με τη συνοδεία κοινωνικών λειτουργών. 

Σύμφωνα με το voria.gr, τα αδελφάκια νοσηλεύονται στην Α' Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο ξανά τον Νοέμβριο, έχοντας νοσήσει με ψώρα.

Ένα ακόμη παιδί, το όγδοο της οικογένειας, ηλικία 14 ετών, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Γεννηματάς. Πρόκειται για την ανήλικη για την οποία τις προηγούμενες ημέρες είχε εκδοθεί missing alert από το «Χαμόγελο του Παιδιού» και η οποία εντοπίστηκε στις 30 Μαΐου. Η 14χρονη είχε φύγει από το σπίτι της και άλλες φορές στο παρελθόν. 

Θεσσαλονίκη - 7 αδελφάκια με συμπτώματα ψώρας: Εισαγγελική παραγγελία για την απομάκρυνσή τους

Την Τετάρτη εκδόθηκε εισαγγελική παραγγελία για την απομάκρυνση των παιδιών από το σπίτι τους και σήμερα, Πέμπτη (2/6) απομακρύνθηκαν συνοδεία της κοινωνικής λειτουργού και αστυνομίας.

Η οικογένεια, που μένει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παρακολουθείτο εδώ και πολλά χρόνια από τις κοινωνικές υπηρεσίες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο πατέρας τους εργάζεται στον δήμο Θεσσαλονίκης στη Διεύθυνση της Καθαριότητας μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται τα ανήλικα να μεταφερθούν μετά το νοσοκομείο σε δομές πρόνοιας ανηλίκων. 

Θεσσαλονίκη: Τι είναι η ψώρα με την οποία νοσηλεύονται τα 7 αδελφάκια

Η ψώρα είναι μεταδοτική παρασιτική νόσος του δέρματος από το άκαρι της ψώρας (Sarcoptes scabiei). Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η έντονη φαγούρα και κόκκινο βλατιδώδες εξάνθημα. Περιστασιακά μπορεί να είναι ορατές μικρές σήραγγες στο δέρμα. Στην πρώτη μόλυνση, το άτομο συνήθως θα αναπτύξει συμπτώματα ανάμεσα στις δύο και έξι εβδομάδες. Στη δεύτερη μόλυνση μπορεί να αναπτυχθούν σε 1-4 ημέρες. Τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν στο μεγαλύτερο τμήμα του σώματος ή μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως οι καρποί, ανάμεσα στα δάκτυλα ή στη γραμμή της μέσης.Το κεφάλι μπορεί να προσβληθεί, αλλά αυτό συμβαίνει συνήθως μόνο στα παιδιά. Η φαγούρα είναι εντονότερη το βράδυ. Το ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει λύση της συνέχειας του δέρματος και επιπλέον βακτηριακή λοίμωξη.

Η ψώρα προκαλείται από το θηλυκό άκαρι Sarcoptes scabiei var. hominis.Τα ακάρεα σκάβουν μέσα στο δέρμα για να ζήσουν και να εναποθέσουν τα αυγά τους. Τα συμπτώματα οφείλονται στην αλλεργική αντίδραση στα ακάρεα. Συνήθως, μόνο 10 με 15 ακάρεα εμπλέκονται στη μόλυνση. Η ψώρα μεταδίδεται μετά από σχετικά παρατεταμένη άμεση επαφή του δέρματος με ένα μολυσμένο πρόσωπο (τουλάχιστον 10 λεπτά), όπως κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Η μετάδοση μπορεί να γίνει ακόμη και αν το άτομο δεν έχει αναπτύξει συμπτώματα. Περιβάλλοντα συνωστισμού, όπως παιδικοί σταθμοί και φυλακές, αυξάνουν τον κίνδυνο διάδοσης.

Η ψώρα είναι μία από τις τρεις πιο κοινές δερματικές διαταραχές στα παιδιά, μαζί με την τριχοφυτία και τις βακτηριακές δερματικές λοιμώξεις. Όσον αφορά το 2015, αφορά περίπου 204 εκατομμύρια ανθρώπους (2,8% του παγκόσμιου πληθυσμού). Είναι το ίδιο κοινή και στα δύο φύλα.

Ψώρα: Συμπτώματα & Αντιμετώπιση. Η Δρ. Κωνσταντίνα Μάμαλη στην εκπομπή "Μαζί το Σαββατοκύριακο"

Με πληροφορίες από voria.gr και ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ