Ελλαδα

Τιμές κατοικιών: Το ράλι συνεχίζεται και το 2022

Οι εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς για την επόμενη ημέρα

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τιμές κατοικιών: Το ράλι συνεχίζεται και το 2022
© Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi

Ανοδικές τάσεις στις τιμές των ακινήτων καταγράφονται και στο πρώτο τρίμηνο του 2022

Μεταξύ 7% και 10,6% προσδιορίζεται η αύξηση των τιμών πώλησης κατοικιών κατά τη διάρκεια του 2021 στο σύνολο της χώρας, με την άνοδο στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να είναι υψηλότερη. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 2021 οι τιμές πανελλαδικά αυξήθηκαν κατά 7,1%, έναντι αύξησης 4,5% το 2020. Παράλληλα, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του δικτύου μεσιτικών γραφείων RΕ/MAX Ελλάς, η μέση αύξηση των τιμών πώλησης κατοικιών το 2021 ανήλθε σε 10,6%. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ανάλυση των αγοραπωλησιών κατοικιών που πραγματοποιήθηκαν μέσω των 73 γραφείων της RΕ/MAX Ελλάς στο σύνολο της χώρας.

Όπως αναφέρει η ετήσια έκθεση της ΤτΕ, οι τιμές ακολούθησαν σταθερά ανοδική πορεία κατά τη διάρκεια του 2021. Ειδικότερα, η αύξηση κατά το πρώτο τρίμηνο ήταν 4,5%, για να αυξηθεί σε 6,5% το δεύτερο τρίμηνο, 8,3% το τρίτο τρίμηνο και 9,1% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Αντίστοιχα, οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων σημείωσαν αύξηση κατά 7,4% πέρσι, ενώ εκείνες των παλαιότερων ακινήτων ενισχύθηκαν με ετήσιο ρυθμό κατά 6,9%. Με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή, οι υψηλότεροι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης στις τιμές διαμερισμάτων καταγράφηκαν στην Αθήνα (9,1%) και στη Θεσσαλονίκη (6,9%), ενώ αρκετά ηπιότεροι ήταν οι ρυθμοί αύξησης στις άλλες μεγάλες πόλεις και στις λοιπές ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας (5,4% και 4,6% αντίστοιχα).

thessaloniki.jpg
© Motionteam / Βασίλης Βερβερίδης

Σύμφωνα με την ανάλυση της ΤτΕ, «η ελληνική αγορά ακινήτων κατά τη διάρκεια του 2021 αλλά και το α’ τρίμηνο του 2022, μετά από πολλές διακυμάνσεις, διένυσε μια περίοδο θετικών προσδοκιών για την ομαλοποίηση των συνθηκών και περαιτέρω ανάπτυξη. Η δυναμική της αγοράς κατοικιών κατά το 2021 επιβεβαιώνεται από επιμέρους σχετικούς δείκτες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2021 η οικοδομική δραστηριότητα κατοικιών συνεχίζει σε επίπεδο χώρας να ενισχύεται έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020, τόσο ως προς τον αριθμό όσο και σε όρους όγκου νέων οικοδομικών αδειών (47,6% και 54,1% αντίστοιχα), ενώ οι ρυθμοί αύξησης στην Αττική ήταν αξιοσημείωτα υψηλότεροι (64,1% και 70,5% αντίστοιχα)».

Ωστόσο, το γεγονός ότι η τρέχουσα υγειονομική κρίση συνεχίζει να επηρεάζει εν μέρει τη λειτουργία της αγοράς, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις και τη σημαντική αναταραχή που έχει προκληθεί τους τελευταίους μήνες από το αυξημένο κόστος της ενέργειας και τις επιβαρύνσεις στις τιμές, δημιουργούν εκ νέου συνθήκες αβεβαιότητας. «Οι επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων, οι οποίες προς το παρόν απορροφώνται σε μεγάλο βαθμό από επενδυτές, ιδιοκτήτες και κατασκευαστές, ενδέχεται να αρχίσουν σταδιακά να αποτυπώνονται στα νέα έργα και στις τιμές των ακινήτων, ιδίως εφόσον διαφανεί ότι οι επιβαρύνσεις θα έχουν διάρκεια που θα επηρεάσει τη μεσοπρόθεσμη αποτίμηση των ακινήτων», αναφέρει η ΤτΕ.

Σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Alpha Bank αναφέρει ότι «παρότι η κρίση στην Ουκρανία και οι πληθωριστικές πιέσεις, μπορεί να επιβραδύνουν, εν τέλει δύσκολα θα ανακόψουν την ανοδική πορεία της κατασκευαστικής δραστηριότητας, ενώ δρουν μάλλον αυξητικά στις τιμές των ακινήτων». Κατά την Alpha Bank, οι παραπάνω παράγοντες έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των υλικών κατασκευής και του ενεργειακού κόστους, με αποτέλεσμα να είναι πιθανή η μετακύλιση μέρους της ανόδου αυτής στις τιμές των κατοικιών. Μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει ασφαλώς κυρίως τις νέες κατασκευές. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, είναι πιθανή και η στροφή των επενδυτών από τις κινητές αξίες στα ακίνητα, προκειμένου να προστατευτούν από τον κίνδυνο ενός υψηλού πληθωρισμού.

Αντίστοιχα, στην ετήσια έκθεσή της η Re/MAX Ελλάς αναφέρει ότι το 2021 τα νεόδμητα ακίνητα αυξήθηκαν κατά 11,4%, ενώ τα παλαιότερα ακίνητα κατά 9,8%. «Η αυξημένη ζήτηση και η περιορισμένη προσφορά δικαιολογεί τη μεγάλη αύξηση των τιμών και αποδεικνύει ότι ο κλάδος του real estate συνεχίζει να αποτελεί το ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών και των ενδιαφερόμενων αγοραστών ακινήτων, σε μία περίοδο που η οικονομική δραστηριότητα έχει πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο», σημειώνει η εταιρεία.

athina_3.jpg
© Στέλιος Μίσινας / Eurokinissi

Ειδικότερα, σε συνολικά 60 περιοχές της Αττικής καταγράφηκε αύξηση 11,2% το 2021 σε σύγκριση με το 2020 για μεταχειρισμένα ακίνητα άνω των 5 ετών, ενώ για ηλικίας άνω των 5 ετών το ποσοστό της αύξησης διαμορφώνεται στο 12,1%. Αντίστοιχα σε 31 περιοχές της Θεσσαλονίκης οι τιμές πώλησης μεταχειρισμένων ακινήτων ηλικίας άνω των 5 ετών αυξήθηκαν κατά 10,4% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ για τα νεόδμητα ακίνητα οι αυξήσεις κινήθηκαν κατά μέσο όρο στο 9,1%. Σε περιοχές της περιφέρειας οι τιμές στα μεταχειρισμένα ακίνητα άνω των 5 ετών είχαν και αυτές θετικό πρόσημο στη μεταβολή τους καθώς αυξήθηκαν κατά 5,2%, ενώ στα ακίνητα έως 5 ετών καταγράφηκε γενναία αύξηση 11,5%.

Με βάση την έρευνα της Re/MAX Ελλάς για το 2021, στην Αττική ο μέσος όρος των τιμών πώλησης κατοικιών ανήλθε σε 2.870 ευρώ/τ.μ. για νέες κατοικίες και σε 1.910 ευρώ/τ.μ. για μεταχειρισμένες, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι αντίστοιχες τιμές ανήλθαν σε 2.183 ευρώ/τ.μ. και 1.464 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Στο κέντρο της Αθήνας η μέση τιμή πώλησης νέας κατασκευής άγγιξε τα 3.125 ευρώ/τ.μ. και 2.000 ευρώ/τ.μ. για μεταχειρισμένα ακίνητα, ενώ στα βόρεια προάστια το αντίστοιχο κόστος διαμορφώνεται σε 3.820 ευρώ/τ.μ. και 2.590 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Στα νότια προάστια τα νεόδμητα πωλούνται αντί 3.343 ευρώ/τ.μ. και τα παλιότερα ακίνητα αντί 2.172 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο. Αντίστοιχα, στον δήμο της Θεσσαλονίκης η μέση τιμή των νέων κατασκευών το 2021 άγγιξε τα 3.000 ευρώ/τ.μ., ενώ για τα παλιότερα ακίνητα το μέσο κόστος διαμορφώθηκε σε 2.016 ευρώ/τ.μ.

Η ανοδική πορεία των τιμών πώλησης κατοικιών επιβεβαιώνεται και κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο. Με βάση τα στοιχεία του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos και τον σχετικό δείκτη SPI, καταγράφονται ετήσιες αυξήσεις της τάξεως του 10% στα νότια προάστια της Αττικής, με τη μέση ζητούμενη να διαμορφώνεται σε σχεδόν 3.000 ευρώ/τ.μ. (2.977). Αντίστοιχα, στα βόρεια προάστια της Αττικής η αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο αγγίζει το 7%, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 2.542 ευρώ/τ.μ. Αύξηση κατά 7,1% σημειώθηκε και στο κέντρο της Αθήνας κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, με τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης να ανέρχεται πλέον σε 1.667 ευρώ/τ.μ., έναντι 1.556 ευρώ/τ.μ. κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

pinakas_timwn_katoikias-1.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ