Ελλαδα

Candida auris: Σε καραντίνα 64χρονος στο Ηράκλειο Κρήτης

Ο μύκητας εντοπίστηκε σε τυχαίο εργαστηριακό έλεγχο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νοσοκομείο
Candida auris: Σε καραντίνα 64χρονος στο Ηράκλειο Κρήτης © UNSPLASH

Candida auris: Σε καραντίνα 64χρονος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Σε επιφυλακή τέθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου μετά τον εντοπισμό κρούσματος candida auris σε ασθενή που νοσηλεύεται.

Σύμφωνα με το cretapost.gr, ο μύκητας εντοπίστηκε σε τυχαίο εργαστηριακό έλεγχο που έγινε στον 64χρονο. Ο ασθενής διακομίσθηκε στο ΠΑΓΝΗ από άλλο νοσοκομείο της Κρήτης, για νοσηλεία και εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Χαλκιαδάκης υποστήριξε ότι «όταν ο μύκητας είναι παρασιτικός και δεν δημιουργεί φλεγμονές, δεν είναι επικίνδυνος για την υγεία των ασθενών».

Σε κάθε περίπτωση ο διοικητής εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Όπως τόνισε «ελήφθησαν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία τόσο του ιδίου του ασθενούς όσο και για την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ο 64χρονος τέθηκε σε καραντίνα και είναι καλά στην υγεία του».

Τι είναι ο μύκητας Candida auris, που τον συνανταμε και πόσο πρέπει να ανησυχούμε

Απαντήσεις στα ερωτήματα για τον «άγνωστο» μύκητα δίνει η Αριστέα Βελεγράκη, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, συστήνοντας ψυχραιμία και τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής.

Ο Candida auris, πρωτοαπομονώθηκε και ταυτοποιήθηκε σε ασθενή με μυκητίαση στο αυτί, στην Ιαπωνία το 2009. Όμως, αναδρομικές μελέτες έδειξαν ότι προϋπήρχε ως αίτιο σηψαιμίας από το 1996, αλλά δεν μπορούσε να αναγνωριστεί με τα τότε διαθέσιμα εργαστηριακά μέσα. Σύμφωνα με την κ. Βελεγράκη ,ο μύκητας Candida auris βρίσκεται σε νοσοκομειακούς χώρους αλλά και στην κοινότητα. Την τελευταία τριετία, τα προηγμένα συστήματα ανάλυσης που χρησιμοποιούν τα εξειδικευμένα μυκητολογικά εργαστήρια κάνουν ακόμη ευκολότερη την ταυτοποίηση του μύκητα. Αυτό έχει συνεισφέρει στην αύξηση της συχνότητάς του, που παρατηρείται τελευταία.

Δημοσιευμένες ή υπό δημοσίευση μελέτες από το Εργαστήριο Ερευνητικής Μυκητολογίας, της Ιατρικής Σχολής Αθηνών καταδεικνύουν ότι οι κλώνοι Candida auris, που απαντώνται συχνότερα στην Ελλάδα προέρχονται από την Ινδία και ακολουθούν αυτοί από την Αυστρία και το Κουβέιτ.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο μύκητας Candida auris

Το παθογόνο συνιστά απειλή για τη Δημόσια Υγεία, διότι έχει την ικανότητα να αποικίζει εύκολα το δέρμα, να μεταδίδεται ταχέως από ασθενή σε ασθενή στο νοσοκομειακό χώρο και να προκαλεί λοίμωξη βαριάς πρόγνωσης, ιδιαίτερα σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή.

Επιπλέον, παραμένει για αρκετό χρονικό διάστημα στις επιφάνειες αντικειμένων, ενώ κάποια απολυμαντικά δεν τον εξουδετερώνουν, αναφέρει η κ. Βελεγράκη. Κάποια στελέχη Candida auris εμφανίζουν αντοχή στα αντιμυκητιασικά φάρμακα, με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκολη η θεραπεία της λοίμωξης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ