Ελλαδα

Πανεπιστημιακή Aστυνομία: Το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό τον νόμο

Το πρώτο σχόλιο από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τέλη Μαΐου ολοκληρώνεται η εκπαίδευση των αστυνομικών που στελεχώνουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία
Τέλη Μαΐου ολοκληρώνεται η εκπαίδευση των αστυνομικών που στελεχώνουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία © EUROKINISSI

Ο νόμος για την πανεπιστημιακή αστυνομία κρίθηκε συνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η ανάρτηση από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Ο νόμος για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία κρίθηκε συνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Ο νόμος του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προβλέπει Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), οι οποίες θα αναπτύσσονται μέσα στους χώρους των ΑΕΙ.

Το ΣτΕ γνωμοδότηση ότι η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας κρίνεται απαραίτητη για λόγους που αφορούν το δημόσιο συμφέρον και ειδικότερα στην προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, αλλά και στην ίδια τη διασφάλιση της ακώλυτης άσκησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε γνωστοποιήσει σε πρόσφατη δήλωσή του πως η εκπαίδευση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας ολοκληρώνεται τέλη Μαΐου.

«Τα 400 στελέχη της εκπαιδεύονται και στα τέλη Μαΐου θα έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους και θα είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν τα επιχειρησιακά σχέδια» είχε αναφέρει, προσθέτοντας παράλληλα: «Είμαστε πανέτοιμοι και όχι μόνο δεν συζητούμε τα σχέδια για την αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά είναι και τώρα σε εφαρμογή. Η ΕΛΑΣ επεμβαίνει κανονικά ανά πάσα ώρα και στιγμή στο Πανεπιστήμιο όταν συντρέχουν νόμιμες προϋποθέσεις και όταν καταγγέλλονται βαριές παρανομίες».

Την ανακοίνωση για τη συνταγματικότητα του νόμου που αφορά στην πανεπιστημιακή αστυνομία, υπογράφει ο πρόεδρος του ΣτΕ Δημήτριος Σκαλτσούνης. 

Η ανάρτηση Νίκη Κεραμέως για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Ανάρτηση για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και την απόφαση του ΣΤΕ που έκρινε συνταγματικό τον νόμο για την ίδρυσή της, έκανε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

«Προχωράμε δυναμικά την πολιτική μας για ένα σύγχρονο, ασφαλές περιβάλλον γνώσης, διδασκαλίας, έρευνας, όπως αξίζει στα ΑΕΙ μας. Η Παιδεία αλλάζει στην πράξη» ανέφερε.

Πανεπιστημιακή αστυνομία - Τα πρώτα τέσσερα Πανεπιστήμια που θα αναπτυχθεί

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί, η πανεπιστημιακή αστυνομία θα αναπτυχθεί σε τέσσερα ιδρύματα αρχικά. Συγκεκριμένα, αστυνομία στα Πανεπιστήμια θα υπάρχει σε:

  • ΕΚΠΑ
  • ΑΠΘΕ
  • Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
  • ΑΣΟΕΕ.

Ολόκληρη η απόφαση του ΣτΕ για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συνήλθε σε διάσκεψη υποθέσεων: α) συλλόγων μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ, διοικητικού προσωπικού ΑΕΙ και φοιτητών ΑΕΙ, καθώς και μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, υποψηφίου διδάκτορος και φοιτητών ΑΕΙ, β) μελών ΔΕΠ, αμφοτέρων με εισηγήτρια τη Σύμβουλο Κωνσταντία Λαζαράκη. Οι υποθέσεις αφορούν προκήρυξη διαγωνισμού πρόσληψης ειδικών φρουρών στην Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ) για τη συγκρότηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), καθώς και υπουργική απόφαση, με την οποία ορίστηκαν ζητήματα εκπαίδευσης των ειδικών φρουρών που προσλαμβάνονται για τη στελέχωση των ΟΠΠΙ. Οι υποθέσεις συζητήθηκαν κατά τη δικάσιμο της 11ης Μαρτίου 2022.

Ι. Το Δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις, αφού, μεταξύ άλλων:

  • Έκρινε ομοφώνως ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις βρίσκουν έρεισμα σε διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας περί ειδικών φρουρών.
  • Έκρινε ομοφώνως ότι η προσβαλλόμενη προκήρυξη αφορά πρόσληψη σε θέσεις ειδικών φρουρών, οι οποίες συνεστήθησαν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τις διατάξεις του άρθρου 18 παρ. 5 του ν. 4777/2021.
  • Έκρινε (με μειοψηφία έξι μελών) ότι δεν παραβιάζει τις αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ (άρθρο 16 παρ. 1 και 5 Συντ., αντίστοιχα) η -πέραν της πρόβλεψης μέτρων ασφάλειας και προστασίας προσώπων και υποδομών στα ΑΕΙ, αρμοδιότητας των ιδίων αυτών οργάνων (άρθρα 12-17 ν. 4777/2021)- σύσταση ΟΠΠΙ, οι οποίες συγκροτούνται (και) από ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι προσλαμβάνονται προς τούτο, λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση, δεν φέρουν πυροβόλο όπλο και υποχρεούνται να συνεργάζονται με τις πανεπιστημιακές αρχές και όργανα (άρθρα 18-20 ν. 4777/2021), διότι:

α) όταν ο νομοθέτης εκτιμά ότι το δημόσιο συμφέρον, το οποίο συνίσταται στην προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας αλλά και στην ίδια τη διασφάλιση της ακώλυτης άσκησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας, επιβάλλει την αστυνόμευση στους χώρους των ΑΕΙ σε συνέχεια σειράς προϊσχυσάντων ηπιότερων μέτρων ασφάλειας και προστασίας του προσωπικού και της περιουσίας των ΑΕΙ, τα οποία κρίθηκαν από τον νομοθέτη απρόσφορα να υπηρετήσουν τους σκοπούς αυτούς, οι ως άνω συνταγματικές διατάξεις, στις οποίες δεν κατοχυρώνεται αυτοτελώς "άσυλο", δεν υποχρεώνουν τον νομοθέτη να αναθέτει στα ΑΕΙ τις αρμοδιότητες της τήρησης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, ειδικότερες εκφάνσεις της οποίας αποτελούν η πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος, ασκούμενες κατά το Σύνταγμα από το Κράτος μέσω των σωμάτων ασφαλείας όπως η ΕΛΑΣ,

β) δεν προβλέπεται συμμετοχή των ΟΠΠΙ σε διοικητικό όργανο των ΑΕΙ.

  • Έκρινε ομοφώνως ότι από καμία διάταξη του ν. 4777/2021 δεν προκύπτει ότι τίθενται σε κίνδυνο οι λοιπές ατομικές ελευθερίες (συνδικαλιστική, ανάπτυξης της προσωπικότητας, προσωπική, κίνησης και εγκατάστασης), των οποίων γίνεται επίκληση.
  • Έκρινε (με μειοψηφία τεσσάρων μελών) ότι στις διατάξεις του άρθρου 18 παρ. 4 του ν. 4777/2021, καθώς και στην κείμενη νομοθεσία προσδιορίζονται η αποστολή, οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των ΟΠΠΙ, όπως επίσης περαιτέρω και τα προσόντα και κριτήρια πρόσληψης των ειδικών φρουρών, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις ΟΠΠΙ.
  • Τα ζητήματα, περί των οποίων χορηγείται εξουσιοδότηση με τα άρθρα 18 παρ. 6 και 20 του ίδιου νόμου, επιβάλλεται από την ίδια την εξουσιοδοτική διάταξη να ρυθμισθούν όχι στο παρόν στάδιο της προκήρυξης διαγωνισμού πλήρωσης θέσεων ειδικών φρουρών για τη στελέχωση των ΟΠΠΙ ούτε στο στάδιο της εκπαίδευσης αυτών αλλά πριν από τη διάθεση ΟΠΠΙ στα ΑΕΙ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.