Ελλαδα

Ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες το πρόγραμμα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών

Tι γνωρίζουμε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στο πρόγραμμα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών περιλαμβάνονται τα κλιματιστικά © Pixabay
Στο πρόγραμμα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών περιλαμβάνονται τα κλιματιστικά © Pixabay

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι ξεκινά σύντομα το «Εξοικονομώ» των κατοικιών και δρομολογείται ανάλογο πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι το φθινόπωρο, παράλληλα με το «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το ανάλογο πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα για τις κατοικίες που έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό είναι πλέον έτοιμο να «τρέξει» ακόμη και εντός του Μαΐου. 

Μέχρι τρεις ηλεκτρικές συσκευές ανά νοικοκυριό - Τα κριτήρια για την απόσυρση

Αναλυτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αντικατάσταση και ανακύκλωση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, καθώς οι συσκευές αυτές δημιουργούν τα μεγαλύτερα φορτία ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές. Από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν 200.000 νοικοκυριά.
Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ισχύσουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο εισόδημα να αποτελεί το σημαντικότερο από αυτά. Προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και σε πολύτεκνους.

Πόσες ηλεκτρικές συσκευές θα αντικατασταθούν - Στόχος η εξοικονόμηση ενέργειας

Εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές. Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει το κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 KWh τον χρόνο, αναμένεται να επιτύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας. Στις περιπτώσεις μεγαλύτερης χρήσης, το ποσοστό μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 40%.

Από την εξοικονόμηση αυτή, εκτιμάται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο. Η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα επιτύχει η χώρα μας, με την εφαρμογή του προγράμματος, εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh τον χρόνο.

Επίσης, η Ελλάδα θα επιτύχει σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 126.000 τόνους ανά έτος. Το όφελος της ελληνικής οικονομίας από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, λόγω της εγκατάστασης νέων συσκευών, υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 15 έως 27 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών - Πώς θα γίνει η διαδικασία - Η αίτηση και το εκπτωτικό κουπόνι

Η διαδικασία αίτησης υπαγωγής θα γίνεται εύκολα και γρήγορα, με ηλεκτρονική αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και απευθείας στα καταστήματα λιανικής.

Η επιδότηση θα χορηγείται στους ωφελούμενους με εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών. Το πληροφοριακό σύστημα θα αξιολογεί αυτόματα τις αιτήσεις των πολιτών με βάση τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και θα τους κατατάσσει στην αντίστοιχη κλίμακα επιδότησης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ