- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Έλεγχοι σε εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας
Τόσο σε εταιρείες χονδρικής όσο και λιανικής
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Αιφνίδιους επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις αγορές χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης, διενήργησε σήμερα 5/5/2022 η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναφορικά με τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές.
Σημειώνεται ότι η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσεις από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στην ερευνώμενη αγορά και δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Νομικό πλαίσιο
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού βάσει του ν. 3959/2011 και των άρθρων 101/102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).
- Τα άρθρα 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ απαγορεύουν συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων (συμφωνίες, αποφάσεις ενώσεων ή εναρμονισμένες πρακτικές) που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού.
- Τα άρθρα 2 του ν. 3959/2011 και 102 ΣΛΕΕ απαγορεύουν την καταχρηστική συμπεριφοράς επιχειρήσεων με δεσπόζουσα θέση στην αγορά.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επισημαίνει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα παρεμβαίνει κατά άμεση προτεραιότητα όπου κρίνεται απαραίτητο και θα εξετάζει κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, με την υποβολή καταγγελίας, αίτησης επιείκειας ή ανώνυμων σχετικών πληροφοριών μέσω του ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος (whistleblowing) ή άλλως, και θα επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν μετέρχονται αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών βάσει των διατάξεων του ν. 3959/2011 και 101/102 ΣΛΕΕ.
Άλλες ενέργειες
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι αρμόδια για την αποτελεσματική expost (εκ των υστέρων) εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού στον κλάδο ενέργειας. Σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία είναι επιφορτισμένη με τον exante (εκ των προτέρων) έλεγχο του ανταγωνισμού στον κλάδο, η ΕΑ παρακολουθεί στενά τις αυξήσεις τιμών που σημειώνονται διεθνώς, καθόσον οι αυξήσεις αυτές δύνανται να έχουν επιπτώσεις εντός της ελληνικής επικράτειας.
Έχει δε συστήσει ομάδα εργασίας που απαρτίζεται από στελέχη της σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες από Πανεπιστήμια της αλλοδαπής και της ημεδαπής, όπως το Cambridge University, το University of East Anglia, καθώς και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με σκοπό την στενή παρακολούθηση της αγοράς.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λόγω της συνεχιζόμενης αναστολής λειτουργίας του ισραηλινού εναέριου χώρου - Ως πότε ακυρώνονται τα δρομολόγια
24ωρη πανελλαδική κινητοποίηση για τον απεγκλωβισμό ναυτικών από εμπόλεμη ζώνη
H προθεσμία εγγραφών είναι η 23η Μαρτίου 2026
Φέρεται να υπέστη καρδιακή ανακοπή
Ήταν πατέρας δύο παιδιών σε τροχαίο
Ο χάρτης που δείχνει τους κεντρικούς οδικούς άξονες που αντιμετωπίζουν προβλήματα
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Στην καραμπόλα ενεπλάκησαν συνολικά πέντε οχήματα - Συνελήφθη 23χρονος
Πρόκειται για το σημαντικότερο πυραυλικό σύστημα του αμερικανικού στρατού -
Από 17 ως 21 ετών τα άτομα
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Στην Κύπρο ο Δένδιας και τα F-16, εν πλώ οι φρεγάτες Κίμων και Ψαρά
Πώς σχετίζεται με την περίπτωση του 26χρονου Αζέρου
Αναλυτική πρόγνωση για όλη την Ελλάδα από το meteo και την ΕΜΥ
Υπό παρακολούθηση από τις 10 Φεβρουαρίου -Φωτογράφιζε τη βάση και είχε εφαρμογή των Φρουρών της Επανάστασης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.