Ελλαδα

Προσβάσιμη σε ΑμεΑ θα γίνει η Ακρόπολη της Λίνδου

Στην νοτιοανατολική πλευρά του βράχου θα χωροθετηθεί ο ανελκυστήρας. Εξετάζεται και η κατασκευή δεύτερου αναβατορίου που να οδηγεί από το επίπεδο της Στοάς στο επίπεδο των Προπυλαίων και στον ναό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ακρόπολη της Λίνδου
Η Ακρόπολη της Λίνδου

Ακρόπολη Λίνδου: τα ΑμεΑ θα αποκτήσουν πρόσβαση μέσω ανελκυστήρα

Στις διαδικασίες εγκατάστασης ανελκυστήρα πλαγιάς και στη διαμόρφωση διαδρομών που θα καταστήσουν την Ακρόπολη της Λίνδου λειτουργικά προσβάσιμη σε ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η παρέμβαση εντάσσεται στο πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ για έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους. Στοχεύουν στην αναβάθμιση των υποδομών εξυπηρέτησης του επισκέπτη, αλλά και στην ενθάρρυνση διευκόλυνσης της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στην πολιτιστική διαδικασία.

Ακρόπολη της Λίνδου
Ακρόπολη της Λίνδου, η θέση τοποθέτησης του ανελκυστήρα πλαγιάς

Σύμφωνα με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, δεδομένης και της γεωφυσικής μορφολογίας του τοπίου, ως μόνη λύση πρόσβασης για τα ΑμεΑ στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης της Λίνδου προκρίθηκε η εγκατάσταση ενός σύγχρονου ανελκυστήρα που θα χωροθετηθεί στην νοτιοανατολική πλευρά του βράχου. Για όσο διάστημα διήρκεσαν τα αναστηλωτικά έργα (1988-2015) γινόταν από το ίδιο σημείο η ανέλκυση υλικών και εργαλείων στο εργοτάξιο. Ο επισκέπτης θα περιηγείται στον αρχαιολογικό χώρο μέσα από ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές, με στάσεις σχεδόν σε όλα τα μνημεία, ενώ εξετάζεται και η κατασκευή δεύτερου αναβατορίου εντός του χώρου, που να οδηγεί από το επίπεδο της Στοάς στο επίπεδο των Προπυλαίων και στον Ναό.

Θα ακολουθήσει η εκπόνηση βραχομηχανικής μελέτης για τη στερέωση του βράχου και μελέτης γεωστατικής επάρκειας για την ανάρτηση και παραλαβή των φορτίων.

Ακρόπολη της Λίνδου - Προσβάσιμη σε ΑμεΑ: Τι δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

«Η διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο των εμποδιζόμενων ατόμων αποτελεί για το Υπουργείο Πολιτισμού προτεραιότητα» δήλωσε σχετικά η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. «Στις τελευταίες επισκέψεις μου στη Ρόδο θέσαμε, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες μας, ως επιβεβλημένη τη διερεύνηση λύσης στο πρόβλημα της προσβασιμότητας. Με το αναβατόριο πλαγιάς βελτιώνεται συνολικά η πρόσβαση στο μνημείο, ενισχύεται η φιλοζωική ευαισθητοποίηση των επισκεπτών, καθώς προστατεύονται τα γαϊδουράκια μεταφοράς και ικανοποιείται το αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα της δυνατότητας πρόσβασης όλων των πολιτών σε αυτόν τον εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό χώρο. Συγχρόνως ενθαρρύνεται και διευκολύνεται η συμμετοχή των ΑμεΑ στον πολιτισμό που αποτελεί κύριο μέσο προώθησης της κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης και αναβαθμίζεται η εμπειρία του επισκέπτη, με άμεσο όφελος για το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν».

Παράλληλα, προβλέπεται η επισκευή και συντήρηση του μονοπατιού μήκους 650 μ. που διέρχεται των Βουκοπίων και καταλήγει στη θέση όπου πρόκειται να εγκατασταθεί η βάση του ανελκυστήρα. Τα έργα διαμόρφωσης θα επιτρέψουν τη δημιουργία μικρού χώρου αναψυχής με ανεμπόδιστη θέα στο πέλαγος, με πρόβλεψη για την κατασκευή λιθόκτιστων χαμηλών τοιχίων και καθιστικών, όπως και τοποθέτηση ήπιου φωτισμού. Περιλαμβάνουν, επίσης, τη συντήρηση και σήμανση των αρχαίων βραχογραφιών, που βρίσκονται κοντά στη βάση του ανελκυστήρα και τη δημιουργία μονοπατιού προς τη Σπηλιώτισσα, για πρόσβαση στις σπηλιές που είχαν λατρευτική χρήση τόσο κατά την αρχαιότητα όσο και κατά τα χριστιανικά χρόνια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.