Ελλαδα

Θερμοπύλες: Τα επόμενα βήματα για την ανάδειξή τους

Πώς προχωρά η προσπάθεια αξιοποίησης της περιοχής. Διασφάλιση χρηματοδότησης περίπου 3,5 εκατ. ευρώ μέσα στον Απρίλιο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θερμοπύλες, το άγαλμα του Λεωνίδα
Θερμοπύλες, το άγαλμα του Λεωνίδα © Αντώνης Νικολόπουλος/EUROKINISSI

ΥΠΠΟΑ και Υπουργείο Οικονομικών για τις Θερμοπύλες. Η ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου, της ιαματικής πηγής και των εγκαταστάσεών της,

Τέσσερις μήνες μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με την ολιστική διαχείριση του χώρου των Θερμοπυλών μέσω παρεμβάσεων ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου και της αξιοποίησης της ιαματικής πηγής και των κτιριακών εγκαταστάσεών της, τα δύο υπουργεία επανέρχονται με κοινή ανακοίνωσή τους στην εξέλιξη της προσπάθειας για την ανάπλαση της ιστορικής περιοχής.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων έχει εκπονηθεί μία σειρά μελετών που αφορούν στην ανάδειξη του πεδίου της μάχης –συμπεριλαμβάνοντας τα αρχαία και σύγχρονα μνημεία– και στην αναβάθμιση του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, με σκοπό την παροχή εμπλουτισμένης και καθολικής πληροφορίας στον επισκέπτη για τον χώρο και την ιστορία του.

Θερμοπύλες: η πρόταση ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου

Η πρόταση ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου κινείται προς δύο κατευθύνσεις. Στις 16 Μαρτίου 2022 εγκρίθηκε μετά από αρκετές τροποποιήσεις και κατόπιν γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), η «Μελέτη Βελτιωτικών Παρεμβάσεων Ήπιας Ανάπλασης - Ανάδειξης Αρχαιολογικού Χώρου Θερμοπυλών». «Με την μελέτη επιχειρείται ο ανασχεδιασμός του χώρου, όπου και όσο είναι δυνατόν, ώστε να δημιουργηθούν διαδρομές για τη διακίνηση των επισκεπτών, με παράλληλη μέριμνα για κατάλληλη φύτευση και φωτισμό, στοχεύοντας στη διακριτική ανάδειξη της ιστορικής τοπογραφίας της περιοχής και στην κατανόηση από τον επισκέπτη της αρχαίας εικόνας του τόπου, η οποία είναι σήμερα κατά πολύ μετασχηματισμένη» σημειώνεται.  Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται σε 1.650.000 ευρώ.

Εντωμεταξύ από τον Δεκέμβριο του 2021 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας έχει ολοκληρώσει την αρχιτεκτονική και στατική μελέτη για την αποκατάσταση και στερέωση του τείχους των Φωκέων, που αποτελεί το μοναδικό ορατό αρχαίο μνημείο στον αρχαιολογικό χώρο. Το έργο για την αποκατάσταση του τείχους περιλαμβάνει και τον ανασκαφικό καθαρισμό του, ενώ παράλληλα με την ανασκαφή θα πραγματοποιείται αναστήλωση, με ανάταξη του παρακείμενου υλικού. Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται στις 700.000 ευρώ και οι μελέτες προγραμματίζεται να εξεταστούν από το ΚΑΣ στις αρχές Μαϊου.

Πριν λίγες ημέρες, μέσα στον Απρίλιο, κατατέθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας μελέτη που εκπονήθηκε από τον Δήμο Λαμιέων για την κτιριακή αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό της εκθεσιακής υποδομής του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών. Προβλέπει αφενός εργασίες αναδόμησης του χώρου (προϋπολογισμού 811.000 ευρώ) και αφετέρου την ενσωμάτωση πολλαπλών και πολυποίκιλων τρόπων μετάδοσης της πληροφορίας, κυρίως μέσω ψηφιακών μεθόδων, που να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες και μεγάλου εύρους ομάδες επισκεπτών, τόσο ηλικιακά όσο και μορφωτικού επιπέδου (προϋπολογισμού 606.784 ευρώ). Πέρα από το εποπτικό υλικό, σχεδιάζεται και η κατασκευή μίας αρχαιολογικής έκθεσης με αντικείμενα από την ανασκαφή του Σπυρίδωνος Μαρινάτου στις Θερμοπύλες, τα οποία εκτίθενται και φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί τη χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης, με περίπου 3,5 εκατ. ευρώ, με πρόταση που κατατίθεται μέσα στον Απρίλιο. Παράλληλα, είναι σε διαδικασίας εύρεσης –από κοινού με το Υπουργείο Πολιτισμού – πρόσθετων πόρων, για την βέλτιστη αξιοποίηση του χώρου.

Θερμοπύλες, ιαματικές πηγές
Θερμοπύλες, ιαματικές πηγές © Αντώνης Νικολόπουλος/EUROKINISSI

Θερμοπύλες: η αξιοποίηση της ιαματικής πηγής

Το Υπουργείο Οικονομικών συνεπικουρεί το ΤΑΙΠΕΔ στην αξιοποίηση του περιουσιακού του στοιχείου στην περιοχή (ιαματική πηγή, έκταση γης με κτιριακές εγκαταστάσεις). Συνολικής επιφανείας 940 στρεμμάτων, έχει αξιοποιήσιμη εμπορικά έκταση περίπου 115 στρέμματα, μέσα στα οποία βρίσκονται δύο ξενοδοχεία, και κοντά στο όριο της προς αξιοποίηση έκτασης το υδροθεραπευτήριο.

Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες δασικού και αρχαιολογικού χαρακτηρισμού. Σύμφωνα με την μελέτη Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης Δημόσιας Περιουσίας τον περασμένο Δεκέμβριο, προβλέπεται χρήση τουρισμού  και αναψυχής, εστιασμένη στην αξιοποίηση του θεραπευτικού τουρισμού, του τουρισμού ευεξίας και του ιστορικού τουρισμού. Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), επίσης εγκεκριμένη από το ίδιο συμβούλιο, υποβλήθηκε για διαβούλευση στην ΔΙΠΑ, στις 14 Ιανουαρίου 2022, η οποία έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο πληρότητας. Η διαβούλευση θα ξεκινήσει εντός Απριλίου και η ολοκλήρωσή της αναμένεται στο τέλος Ιουλίου. Η έγκριση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος από το ΚΣΔ προβλέπεται τον Σεπτέμβριο του 2022 και η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας τον Οκτώβριο/Νοέμβριο του 2022. Το pre-marketing έχει ήδη ξεκινήσει.

Ανάδειξη Θερμοπυλών: τι δήλωσαν η Λίνα Μενδώνη και ο Χρήστος Σταϊκούρας

«Οι Θερμοπύλες είναι ένας τόπος με υψηλό συμβολισμό προάσπισης ιδανικών και καθήκοντος. Είναι ένας αρχαιολογικός χώρος με διεθνή ακτινοβολία, τον οποίο οφείλουμε να αναδείξουμε, σύμφωνα με την ιδιαίτερη σημασία του για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής ιστορίας. Η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, παράλληλα με την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, προσφέρουν έναν μοναδικής ποιότητας και σημασίας αναπτυξιακό και πολιτιστικό πόρο για τη χώρα» αναφέρει σχετικά η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Παράλληλα, σημειώνει ότι: «Από τον περασμένο Δεκέμβριο που κάναμε τις πρώτες μας ανακοινώσεις σχετικά με την ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών και των ιαματικών πηγών, συστηματοποιήσαμε και επιταχύναμε τις προσπάθειές μας, προκειμένου αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό έργο για τη χώρα, να προχωρήσει με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και να εξασφαλιστεί ο προϋπολογισμός του».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρει ότι το Υπουργείο Υπουργείο Οικονομικών, σε πλήρη συντονισμό με το συναρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και το ΤΑΙΠΕΔ, και σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων, επιταχύνει τις διαδικασίες που το αφορούν. «Εργαζόμαστε, με ορθολογισμό και μεθοδικότητα, ώστε ο παγκόσμιας απήχησης αρχαιολογικός χώρος των Θερμοπυλών να αποκτήσει τη λάμψη που του αξίζει και ο όμορος πλουτοπαραγωγικός πόρος να αξιοποιηθεί τάχιστα, διευρύνοντας την παραγωγική βάση της περιοχής και της χώρας» δήλωσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι «Η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης, η δρομολόγηση της διαγωνιστικής διαδικασίας από το ΤΑΙΠΕΔ και η αναζήτηση και εύρεση χρηματοδοτικών πόρων, από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και άλλες πηγές, αποτελούν σημαντικά βήματα στην προσπάθεια».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ