Ελλαδα

Πέπλο αφρικανικής σκόνης στην Αττική - Πότε θα καθαρίσει η ατμόσφαιρα

Η πρόγνωση Μαρουσάκη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αφρικανική σκόνη στην Αττική
Αφρικανική σκόνη στην Αττική © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η αφρικανική σκόνη σκέπασε την Αττική - Πότε υποχωρεί το φαινόμενο - Η πρόγνωση Μαρουσάκη.

Λασποβροχές φέρνει σήμερα, Πέμπτη 7 Απριλίου, η αφρικανική σκόνη που έχει καλύψει πολλές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα την Αττική, δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας. Λόγω των αυξημένων συγκεντρώσεων αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, οι βροχές θα έχουν χαρακτήρα λασποβροχών.

Το αναμενόμενο επεισόδιο είναι Κατηγορίας 1 όσον αφορά τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index - RPI), αναφέρει στην πρόγνωσή του το meteo και αποτυπώνει σε προγνωστικό χάρτη τα εκτιμώμενα συνολικά ύψη βροχής για σήμερα Πέμπτη.

xartis-meteo.jpg

Καιρός - Αφρικανική σκόνη: Πότε θα απαλλαγούμε - Η πρόγνωση Μαρουσάκη

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη έρχεται ένα πολύ καλό 48ωρο για τη χώρα μας.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαρουσάκης στο δελτίο καιρού του OPEN, η χώρα μας αρχίζει πλέον και επηρεάζεται από βαρομετρικό χαμηλό που προέρχεται από τις ακτές της βόρειας Αφρικής. Αυτό το σύστημα κακοκαιρίας θα απασχολήσει κυρίως τις περιοχές από την κεντρική Στερεά και πιο νότια, ενώ πιο βόρεια θα έχουμε βροχές εξαιτίας νέου βαρομετρικού χαμηλού, το οποίο προέρχεται από χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Έτσι η σημερινή μέρα θα κυλίσει με άστατες καιρικές συνθήκες, όμως θα βοηθήσουν να καθαρίσει η ατμόσφαιρα από τις μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης.

Καιρός 07/04/2022: Άστατος καιρός σήμερα με αφρικανική σκόνη | Ώρα Ελλάδος 07/04/2022 | OPEN TV

Αφρικανική σκόνη: Πόσο επικίνδυνη είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό

Προβλήματα στους ανθρώπους με αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα προκαλεί η αφρικανική σκόνη σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, Ζωή Δεμέστιχα.

Ειδικότερα, η κα Δεμέστιχα σημείωσε πως «αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι το μέγεθος των σωματιδίων που έρχεται στην Ελλάδα» τονίζοντας ότι «τα σωματίδια μεταφέρουν βαρέα μέταλλα, τα οποία είναι τοξικά για τον άνθρωπο. Στα σωματίδια ενσωματώνονται βακτήρια, μύκητες και γύρη».

«Τα σωματίδια μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδη αντίδραση στο ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό. Οι αλλεργικοί μπορεί να έχουν επίταση των συμπτωμάτων ενώ μπορεί να φτάσει και να δημιουργεί πρόβλημα στα μάτια και στο δέρμα», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας.

Αφρικανική σκόνη στην Αττική
Αφρικανική σκόνη στην Αττική © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Στη συνέχεια εξήγησε ότι «κάποιος με αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να έχει πιο σοβαρά συμπτώματα ενώ ρόλο παίζει η έκθεση στο νέφος αλλά και οι δραστηριότητες. Ένας άνθρωπος που εργάζεται στην ύπαιθρο καταλαβαίνεται ότι θα έχει πιο έντονα συμπτώματα».

«Εκτός από τους αλλεργικούς, πρέπει να ενημερώσουμε και να προφυλάξουμε τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες πρέπει να αποφεύγουν την κίνηση σε εξωτερικούς χώρους και να κάθονται σε κλειστούς χώρους καθαρά αεριζόμενους», κατέληξε η κα Δεμέστιχα.

Αφρικανική σκόνη - Οδηγίες για ευπαθείς ομάδες

  1. Αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων
  2. Χρήση προστατευτικής μάσκας, κατά προτίμηση τύπου ffp2
  3. Ορθή και συνεπής χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων(εισπνεόμενων)
  4. Καθαρισμός προσώπου κατά την επιστροφή μας στην οικία προς απομάκρυνση της σκόνης από το πρόσωπο
  5. Κατά αντιστοιχία ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό για τον ίδιο σκοπό
  6. Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών για σωστή ενυδάτωση του οργανισμού
  7. Συνεννόηση με το θεράποντα πνευμονολόγο επί έντονων συμπτωμάτων
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ