Ελλαδα

Fitch για Ελλάδα: Kίνδυνοι κοινωνικών αναταραχών λόγω του πληθωρισμού

Ο οίκος πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία θα παραμείνει σε ισχυρή θέση

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Fitch: Κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής στην Ελλάδα λόγω πληθωρισμού.

Ενώ οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την πανδημία υποχωρούν, ο πληθωρισμός που φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών εγκυμονεί νέους κινδύνους για το ξέσπασμα κοινωνικών αναταραχών, εκτιμά η Fitch Solutions.

Με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται σε υψηλά 25 ετών και με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να έχει επιδεινώσει τις πιέσεις στις τιμές, η Fitch Solutions αύξησε την εκτίμηση της για την πορεία του πληθωρισμού από το 2,3% στο 5,1%. Με φόντο τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις έχουν ήδη υπάρξει διαδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Αν και η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων δημοσιονομικής στήριξης για την άμβλυνση των πιέσεων στα πραγματικά εισοδήματα, ο αμερικανικός οίκος αναμένει πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός κατά τα επόμενα τρίμηνα, αποτελώντας μια πηγή περαιτέρω αναταραχών. 

Η δημοσιονομική προσαρμογή θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερες προκλήσεις, λόγω των ασθενέστερων οικονομικών προοπτικών, προσθέτει.

Η Fitch Solutions πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία θα παραμείνει σε ισχυρή θέση έως τις επόμενες εκλογές, τον Αύγουστο του 2023, αν και η οικονομική αβεβαιότητα θα επιβαρύνει κάπως το momentum των μεταρρυθμίσεων. «Πιστεύουμε ότι η σχετική δημοτικότητα της Νέας Δημοκρατίας και ο έλεγχος του νομοθετικού σώματος θα βοηθήσει να ενισχυθεί το επενδυτικό κλίμα προς την Ελλάδα καθώς εντείνεται το risk off κλίμα παγκοσμίως, με την κυβέρνηση να διατηρεί τη μεταρρυθμιστική στάση της εν όψει των εκλογών του 2023», σημειώνουν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις                

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ