Ελλαδα

Απειλές της ρωσικής πρεσβείας για τις απελάσεις των 12 Ρώσων διπλωματών

«Η ενέργεια αυτή δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες», απαντά η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ
Αντρέι Μάσλοβ - Νίκος Δένδιας | φωτογραφία αρχείου © ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Ρωσική πρεσβεία για την απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών: Απαντά με απειλές για συνέπειες μετά την απόφαση των ελληνικών αρχών.

Με απειλές απαντά η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα στην απόφαση να απελαθούν 12 Ρώσοι διπλωμάτες από τη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα (6/4) το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία κάνει λόγο για «καταστροφή των διμερών σχέσεων» ενώ σημειώνει ότι «η ενέργεια αυτή δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες». 

Συγκεκριμένα, η ρωσική πρεσβεία στην ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Στις 6 Απριλίου 2022, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ, εκλήθη στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει 12 διπλωμάτες της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη personae non gratae.

»Από την πλευρά μας, εκφράσαμε την κατηγορηματική διαμαρτυρία για αυτό το αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα που έχει στόχο την ακόμη χειρότερη καταστροφή του συνόλου των διμερών μας σχέσεων. H απόφαση της Ελλάδας για απέλαση 12 διπλωματών δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες».

 

 

 

 

 

 

Απελαύνονται 12 Ρώσοι διπλωμάτες από την Ελλάδα - Ανακοίνωση ΥΠΕΞ

Η Ελλάδα απελαύνει 12 μέλη Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσίας. Οι Ρώσοι διπλωμάτες χαρακτηρίζονται από το Υπουργείο Εξωτερικών ως πρόσωπα μη αρεστά στην Ελλάδα (personae non gratae).

Για την απόφαση των ελληνικών αρχών έχει ήδη ενημερωθεί ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα. 

«Οι Ελληνικές αρχές κήρυξαν 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, ως πρόσωπα μη αρεστά (personae non gratae). Οι ανωτέρω κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963.Ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τον Ρώσο Πρέσβη σχετικά με την απόφαση αυτή», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών
Το υπουργείο Εξωτερικών © ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINSSI

Ντόμινο απελάσεων Ρώσων διπλωματών από ευρωπαϊκές χώρες

Η Δανία ανακοίνωσε την Τρίτη (5/4) ότι απελαύνει 15 Ρώσους διπλωμάτες για κατασκοπεία. «Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα αγριότητας, βαναυσότητας και εγκλημάτων πολέμου, που όπως φαίνεται έχουν τελεστεί στην Μπούκα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Γέπε Κόφοντ και συμπλήρωσε ότι η Κοπεγχάγη διαπίστωσε πως οι 15 πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών, οι οποίοι απελάθηκαν, εμπλέκονταν σε ενέργειες κατασκοπείας στο δανέζικο έδαφος. Οι αξιωματούχοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Δανία μέσα σε 14 ημέρες.

Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν επίσης λάβει αρκετές άλλες χώρες της ΕΕ, περιλαμβανομένων της Γαλλίας και της Γερμανίας. Η Γερμανία κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα 40 Ρώσους διπλωμάτες, οδηγώντας τους σε απέλαση. Επίσης, η Γαλλία αποφάσισε να απελάσει πολυάριθμους Ρώσους υπαλλήλους με διπλωματικό καθεστώς, των οποίων οι ενέργειες είναι αντίθετες με τα γαλλικά συμφέροντα ασφαλείας.

Η Ιταλία με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο ανακοίνωσε ότι απελαύνει 30 Ρώσους διπλωμάτες για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ο Ντι Μάιο πρόσθεσε ότι «το μέτρο αυτό, το οποίο ελήφθη σε συμφωνία με άλλους ευρωπαίους και ατλαντικούς εταίρους, κατέστη αναγκαίο για λόγους που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια της Ιταλίας και στο πλαίσιο της παρούσας κρίσης, αποτέλεσμα της αδικαιολόγητης επίθεσης κατά της Ουκρανίας από μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι δεν θα απελαθεί ο Ρώσος πρέσβης στη Ρώμη, ο Σεργκέι Ραζόφ, στον οποίο κοινοποιήθηκε η απόφαση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι.

Η Σουηδία προχωρά στην απέλαση τριών Ρώσων διπλωματών οι οποίοι δεν ενεργούν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών, Αν Λίντε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις                

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ