Ελλαδα

Δώρο Πάσχα 2022: Πότε θα μπει και πώς υπολογίζεται - Ποιοι δικαιούνται

Σε δύο δόσεις για τους εργαζόμενους σε αναστολή ή ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το δώρο Πάσχα 2022 καταβάλλεται στον ιδιωτικό τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022
Το δώρο Πάσχα 2022 καταβάλλεται στον ιδιωτικό τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022 © Pixabay

Πώς υπολογίζεται το δώρο Πάσχα, πότε καταβάλλεται και ποιοι είναι οι δικαιούχοι. Αναλυτικός πίνακας για τον υπολογισμό. Τι ισχύει για εργαζόμενους σε αναστολή.

Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται από τους εργοδότες το επόμενο χρονικό διάστημα σε εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για το Πάσχα 2022, οι εργαζόμενοι περιμένουν πως και πως το δώρο Πάσχα για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες.

Σύμφωνα με τον αναλυτικό οδηγό στο ΚΕΠΕΑ, ολόκληρο δώρο Πάσχα λαμβάνουν όσοι έχουν εργαστεί από την 1 Ιανουαρίου έως και τις 30 Απριλίου του 2022. Σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα έχει εργαστεί για λιγότερο χρονικό διάστημα λαμβάνει αναλογία.

Πότε καταβάλλεται το δώρο Πάσχα 2022

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, το δώρο Πάσχα 2022 καταβάλλεται έως τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022. Ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.

Σημειώνεται ότι για το δώρο Πάσχα αποδίδονται εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών. Το δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήματα.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Πάσχα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Υπολογισμός δώρο Πάσχα - Πώς υπολογίζεται - Πίνακας

Στη δημοσιότητα έχει δοθεί αναλυτικός οδηγός για το πώς υπολογίζεται το δώρο Πάσχα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Για τον υπολογισμό του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα. Αυτό σημαίνει:

  1. Αν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
  2. Αν η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου Πάσχα.

Η αναλογία δώρου Πάσχα υπολογίζεται ως ακολούθως:

  • Αμειβόμενος με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού
  • Αμειβόμενος με ημερομίσθιο, ένα ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από 8 ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για δώρο Πάσχα. Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας για το δώρο Πάσχα και το πώς υπολογίζεται.

doro-pasxa-2022-pinakas-ypologismos.jpg

 

Ποιοι δικαιούνται δώρο Πάσχα

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται δώρο Πάσχα.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, ολόκληρο δώρο Πάσχα λαμβάνουν όσοι έχουν εργαστεί από την 1 Ιανουαρίου έως και τις 30 Απριλίου του 2022. Σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα έχει εργαστεί για λιγότερο χρονικό διάστημα λαμβάνει αναλογία.

ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ 2022 ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΠΛΗΡΩΜΗ

Δώρο Πάσχα 2022 και άδεια εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα - Τι ισχύει σε απουσία λόγω ασθένειας

​Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια).

Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Ολόκληρο δώρο Πάσχα λαμβάνουν όσοι έχουν εργαστεί από την 1 Ιανουαρίου έως και τις 30 Απριλίου του 2022
Ολόκληρο δώρο Πάσχα λαμβάνουν όσοι έχουν εργαστεί από την 1 Ιανουαρίου έως και τις 30 Απριλίου του 2022 © Pixabay

Εργαζόμενοι σε αναστολή ή σε μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ - Πώς θα καταβληθεί

Σε δύο δόσεις θα λάβουν το δώρο Πάσχα 2022 όσοι εργαζόμενοι μπήκαν σε αναστολή το πρώτο τρίμηνο του έτους ή εντάχθηκαν στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν:

  • Η πρώτη δόση θα καταβληθεί από το κράτος την Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022 και αφορά στην αναλογία του δώρου Πάσχα σε όσους εργαζόμενους η σύμβαση εργασίας τους τέθηκε σε αναστολή ή εντάχθηκαν στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και την 31η Μαρτίου 2022.
  • Η δεύτερη δόση του δώρου Πάσχα θα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ