Ελλαδα

Πολυτίμη Μπόζνου: η μοτοσυκλετίστρια που οδηγεί ως την Ουκρανία για καλό σκοπό

H μοτοσικλετίστρια ταξιδεύει μόνη της 3.500 χλμ ως τα σύνορα της Ουκρανίας συγκεντρώνοντας χρήματα για τους Ουκρανούς πρόσφυγες

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
politimi.jpg

Πολυτίμη Μπόζνου: Οδηγεί ως τα σύνορα της Ουκρανίας για φιλανθρωπικό σκοπό

"3.500km ride for Peace to Ukraine", ονομάζεται η δράση της μοσυκλετίστριας Πολυτίμης Μπόζνου από την Αθήνα, που ξεκίνησε σήμερα 1η Απριλίου. Όπως εξηγεί η ίδια στην ATHENS VOICE ο στόχος της είναι να συγκεντρώσει χρήματα για τον Ουκρανικό λαό και να βοηθήσει έμπρακτα τις ομάδες εθελοντών που βρίσκονται στα σύνορα Ουκρανίας με την Ρουμανία. Για τον λόγο αυτό, ξεκίνησε να διανύσει με την μοτοσυκλέτα της 3,500 χιλιόμετρα, έχοντας τη στήριξη της πρεσβείας της Ουκρανίας στην Ελλάδα.

Η Πολυτίμη με το σκύλο της

«Η πρωτοβουλία είναι μια προσωπική ιδέα που ξεκίνησε από την καρδιά μου για να βοηθήσω όσο μπορώ τους συνανθρώπους μας. Όλα ξεκίνησαν όταν επικοινώνησα με δύο οικογένειες από την Ουκρανία με τις οποίες έχω φιλικές σχέσεις με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα. Σαν άνθρωπος από την φύση μου μου αρέσει να βοηθώ, έτσι σκέφτηκα πως δεν μπορώ να μείνω άπραγη σε μια τέτοια κατάσταση. Δεν είχα ξανακάνει όμως κάποιο fundraising επομένως δεν ήξερα πως να το κινήσω όλο αυτό. Μια μέρα απλά τηλεφώνησα στην Ουκρανική Πρεσβεία της Αθήνας, τους εξήγησα τι θέλω να κάνω και τους ζήτησα τα στοιχεία του ειδικού λογαριασμού που έχουν για την οικονομική στήριξη του πληττόμενου λαού τους.

Το μήνυμά που θέλω να περάσω είναι αντιπολεμικό, αυτό της έμπρακτη αλληλεγγύης και συμπαράστασης. Ένας κούκος βέβαια δεν φέρνει την άνοιξη, αλλά αν όλοι κάναμε από κάτι μικρό ίσως προέκυπτε κάτι μεγαλύτερο, που λένε.»

Όποιος ενδιαφέρεται να στηρίξει την προσπάθειά της μπορεί να χρησιμοποιήσει τα παρακάτω στοιχεία:

IBAN: GR3401720530005053105774421, Τράπεζα Πειραιώς,
Δικαιούχος: Πρεσβεία της Ουκρανίας
Κωδικός Αναγνώρισης (BIC): PIRBGRAA.

Πολυτίμη Μπόζνου

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει φτιάξει θα φτάσει στον προορισμό της, το Siret της Ρουμανίας, μόλις 2 χλμ από την Ουκρανία, το απόγευμα της Δευτέρας. Το Σάββατο θα διανυκτερεύσει στο Σιδηρόκαστρο, (στα δέκα περίπου λεπτά από τον Προμαχώνα) και την Κυριακή θα κάνει στάση στη Σόφια. Στο Siret θα μείνει 2 βράδια ενώ σκοπεύει να επισκεφτεί δύο χωριά που βρίσκονται στα 7 χλμ από εκεί, στα οποία έχουν στηθεί δομές προσφύγων. Οι προβλέψεις του καιρού δείχνουν πως κατά πάσα πιθανότητα θα ταξιδέψει εν μέσω καταιγίδας, ωστόσο αυτό δεν την προβληματίζει καθώς έχει μαζί της αδιάβροχο εξοπλισμό και εμπερία σε ανάλογες περιστάσεις.

«Από μια βασική ενημέρωση που έχω αυτή τη στιγμή είναι οτι δεν χρειάζεται κάποια γραφειοκρατική διαδικασία για να καταγραφώ ως εθελόντρια στις ανάλογες ομάδες όταν φτάσω, ίσα ίσα ζητούν χέρια.  Μαζί μου μεταφέρω κάποια μικρά δωράκια για τα παιδιά και καραμέλες, ρούχα για τους ενήλικες όπως κάποια ισοθερμικά αλλά και κάρτες sim που έμαθα πως τις χρειάζονται.»

Παράλληλα μέσα από το ταξίδι της περνά ένα έντονο μήνυμα υπέρ της γυναικείας ενδυνάμωσης καθώς δεν βλέπουμε καθημερινά γυναίκες να οδηγούν μηχανή επι τρεις ημέρες μόνες τους με προορισμό μια πολιορκούμενη χώρα. Σύμφωνα με την ίδια όμως «Οι γυναίκες μπορούν να κάνουν τα πάντα.»

Πολυτίμη Μπόζνου

Το συγκεκριμένο ταξίδι δεν είναι το μοναδικό εκτός συνόρων που έχει κάνει μόνη με τη μηχανή της. Η Πολυτίμη έχει διασχίσει σχεδόν όλες τις ηπείρους, με μεγαλύτερο ταξίδι αυτό των 11.000 χλμ στο Βόρειο Ακρωτήρι, το πιο βόρειο σημείο της Ευρώπης που βρίσκεται στην Νορβηγία. Το δίπλωμα της απέκτησε το 2009 όπως μας λέει. Νωρίτερα οδηγούσε βέσπα, ώσπου ανέβηκε σε μηχανή και τότε γεννήθηκε ένας κεραυνοβόλος έρωτας: «Πάντα έκανα ταξίδια με την μηχανή, άλλοτε πιο μικρά εντός Ελλάδας και άλλοτε μεγαλύτερα, στην Αυστραλία, την Β.Αφρική, την Αμερική. Προσωπικά προτιμώ να ταξιδεύω μόνη για να μην προσαρμόζω το πρόγραμμά μου με βάση τους άλλους. Επισκέπτομαι όμορφα φυσικά τοπία, βγάζω φωτογραφίες και το πιο σημαντικό απ' όλα είναι οτι γνωρίζω τους locals και συναναστρέφομαι μαζί τους. Έχω μάθει να προσέχω.»

Πολυτίμη Μπόζνου

Την πορεία της Πολυτίμης μπορείς να παρακολουθήσεις και στη σελίδα της στα social media.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ