Ελλαδα

25η Μαρτίου: Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν την αργία

Αναλυτικά όσα πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπολογιστής
Υπολογιστής © UNSPLASH

25η Μαρτίου: Παρασκευή πέφτει φέτος η γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου - Αναλυτικά όσα πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι που θα δουλέψουν εκείνη τη μέρα.

Η 25η Μαρτίου πέφτει φέτος την Παρασκευή και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία έχει καθοριστεί ως υποχρεωτική αργία όπου απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική δραστηριότητα. Το ίδιο ισχύει και για την απασχόληση των μισθωτών, εκτός από τις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα την Κυριακή. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα ακόλουθα:

  • Επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν την 25η Μαρτίου 2022

Εάν δεν λειτουργήσει η επιχείρηση, καταβάλλεται στους μισθωτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση. Στους μισθωτούς που αμείβονται με μισθό, δεν οφείλεται τίποτα πέραν του μηνιαίου μισθού.

  • Επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν την 25η Μαρτίου 2022

Για τους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή εάν αμείβονται με ημερομίσθιο, θα πρέπει να πάρουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
Εάν αμείβονται με μισθό:

  1. Οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και αργίες, δικαιούνται μόνο προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν και όχι άλλη αμοιβή, διότι η αμοιβή για την αργία περιλαμβάνεται στο μηνιαίο μισθό.
  2. Αν οι μισθωτοί απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και τις αργίες, δικαιούνται να λάβουν το 1/25 καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ