Ελλαδα

Έρευνα aboutpeople: Η ψυχική επιβάρυνση από τα 2 χρόνια πανδημίας

Πόσο έχει επηρεάσει ο κορωνοϊός τις σχέσεις των ανθρώπων

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7: Δυσβάσταχτη η ψυχική επιβάρυνση από τα δύο χρόνια πανδημίας.

Δύο χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού και η νέα έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7 καταγράφει τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των πολιτών.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν πως η πλειονότητα των πολιτών έχει επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία και τα lockdowns. Ειδικότερα, περισσότερο από όλα η πανδημία επηρέασε αρνητικά τη φυσική και ψυχική κατάσταση των ερωτώμενων (71,4%)  και τα σχέδια τους για το μέλλον (67,1%).

Σύμφωνα με την έρευνα το 59,5% των ερωτώμενων εκτιμά ότι η πανδημία επηρέασε αρνητικά τις σχέσεις του, ενώ το 58,2% τον ελεύθερο χρόνο και την οικονομική του κατάσταση (58,2%).

Το 61,7% απάντησε ότι οι οικογενειακές του σχέσεις δεν επηρεάστηκαν από την πανδημία.

Ενδιαφέρον έχει ωστόσο το ότι από όσους δηλώνουν ότι η πανδημία επηρέασε τις σχέσεις τους με τα μέλη της οικογένειάς τους (36,9%), δήλωσε πως αυτό ήταν προς το χειρότερο (77%).

Το 69,6% δηλώνει ότι η πανδημία επηρέασε λίγο ή καθόλου τις σχέσεις τους με τον/την σύντροφο/σύζυγό τους.

Οι περισσότεροι όσων οι σχέσεις με σύζυγο/σύντροφο επηρεάστηκαν πολύ και αρκετά από την πανδημία (29%) δηλώνουν πως αυτό ήταν προς το χειρότερο (78,2%).

Οι σχέσεις με τα παιδιά δεν επηρεάστηκαν για το 68,2% των ερωτώμενων, ενώ το 66,4% όσων δηλώνουν ότι επηρεάστηκαν πολύ/αρκετά, θεωρεί πως αυτό ήταν προς το χειρότερο.

Το 59,1% δηλώνει ότι οι σχέσεις με τους γονείς του επηρεάστηκαν καθόλου ή λίγο, ενώ το 39,2% θεωρεί ότι επηρεάστηκαν αρκετά/πολύ, με το 69,8% εξ αυτών να θεωρεί πως επηρεάστηκαν προς το χειρότερο (69,8%).

Οι σχέσεις με τους γείτονες δεν επηρεάστηκαν καθόλου ή επηρεάστηκαν λίγο για το 68,3% των ερωτώμενων.

Το 63,4% δηλώνει ότι η πανδημία δεν επηρέασε καθόλου ή επηρέασε λίγο τις σχέσεις με τους συναδέλφους του.

Όσον αφορά στις σχέσεις με τους φίλους, το 49,1% των ερωτώμενων θεωρεί ότι επηρεάστηκαν πολύ ή αρκετά, έναντι του 49% που επηρεάστηκε καθόλου ή λίγο.

Ο κορωνοϊός έφερε αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών. Το 79,5% αύξησε το χρόνο που περνάει στα κοινωνικά μέσα. Οι ερωτώμενοι δήλωσαν ότι η πανδημία αύξησε σημαντικά τα συναισθήματα φόβου και ανησυχίας (81,2%), το άγχος (73,7%), τη νευρικότητα και τον εκνευρισμό τους (73,6%) και τη θλίψη τους (63,8%).

Το 72,2% των ερωτώμενων συμφωνεί/ μάλλον συμφωνεί ότι «ποτέ δεν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα όπως την ξέραμε» και το 71,3% θεωρεί ότι από την ανακοίνωση της πρώτης καραντίνας (Μάρτιος 2020) έχει χάσει 2 χρόνια από τη ζωή του.

Το 45,9% των πολιτών θεωρεί πως «πέρασε ευχάριστες στιγμές κατά τη διάρκεια των lockdowns», ενώ το 51,4% διαφωνεί με αυτή τη φράση.

Τέλος, το 47,7% δηλώνει ότι η πανδημία τους έκανε να θέλουν να αλλάξουν αρκετά στοιχεία της καθημερινότητας τους, ενώ το 37,5% δηλώνει ότι δεν επηρέασε το πώς βλέπουν τη ζωή και την καθημερινότητά τους. Το 11% των ερωτηθέντων θέλουν, μετά την πανδημία, να αλλάξουν ριζικά τη ζωή τους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις