Ελλαδα

Η Θεσσαλονίκη στο πλευρό της Ουκρανίας

Σήμερα Τρίτη στις 5 μ.μ. η μεγάλη συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο

kyriakos_1.jpg
Κυριάκος Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου στη Νέα Παραλία φωτίζονται εδώ και τρεις ημέρες στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, εκπέμποντας ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στον λαό της Ουκρανίας.
Έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου στη Νέα Παραλία φωτίζονται εδώ και τρεις ημέρες στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας

Θεσσαλονίκη: Με τη σκέψη και την καρδιά τους στο πλευρό του δοκιμαζόμενου ουκρανικού λαού, οι πολίτες θα σχηματίσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα κατά της εισβολής

Σήμερα το απόγευμα, από τις 5 και μετά, θα γίνει στη Θεσσαλονίκη η μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση υπέρ της Ουκρανίας και κατά της ρωσικής εισβολής στη χώρα. Στον Λευκό Πύργο θα είναι σύσσωμη η ουκρανική κοινότητα της πόλης, φορείς του Δήμου και της Περιφέρειας, επιμελητήρια, σωματεία, καλλιτέχνες, και φυσικά όσοι δημοκράτες πολίτες αντιτίθενται στις επιδιώξεις και τον πόλεμο του Πούτιν — οι πάντες.

Τη συγκέντρωση διοργανώνουν άνθρωποι από διάφορους πολιτικούς χώρους, που συνέστησαν πριν από λίγες ημέρες μία Επιτροπή Πρωτοβουλίας για το Ουκρανικό. Και δεν θα είναι παρά η πρώτη μόνο μεγάλη ανάλογη πρωτοβουλία, καθώς τίποτε δεν σταματά εδώ, σε μία συμβολική ενέργεια. Στη Θεσσαλονίκη έχουν καταφθάσει ήδη οι πρώτοι πρόσφυγες από την Ουκρανία, ενώ τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες πρόκειται να έρθουν πολλοί περισσότεροι — ίσως πολλές δεκάδες χιλιάδες: ήδη ο αριθμός των προσφύγων έφτασε συνολικά το ενάμισι εκατομμύριο, ενώ οι εκτιμήσεις μιλούν για πάνω από δέκα εκατομμύρια ψυχές. Είναι όλοι τους οικογενειάρχες, μητέρες με ανήλικα παιδιά, πολίτες όλων των ηλικιών που, από τη μια στιγμή στην άλλη, βρέθηκαν ξεσπιτωμένοι, χωρίς δουλειά, βιος, πόλη, και πατρίδα.

Τόσο η Θεσσαλονίκη όσο και όλη η Βόρεια Ελλάδα, και όχι μόνο, πολίτες και Αρχές, έχουν ηθική υποχρέωση να υποδεχτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτούς τους ανθρώπους, να τους εξασφαλίσουν στέγη και φαγητό σε πρώτο χρόνο, και αμέσως μετά εκπαίδευση και δουλειές.

Είναι κάτι που θα γίνει. Θα πορευτούμε όλοι μαζί στο μέλλον, και το μέλλον θα είναι καλό. Είναι όλοι τους ευπρόσδεκτοι.

Ελπίζουμε σήμερα, στον Λευκό Πύργο, να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Και κυρίως να νιώσουν οι αγωνιζόμενοι Ουκρανοί ότι σ’ αυτό τον πόλεμο δεν είναι μόνοι.
 

275384768_650218642925050_7692769482137654556_n.jpg


Πάνω από 34 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας (κυρίως φάρμακα, ρούχα, βρεφικές τροφές και άλλα είδη πρώτης ανάγκης) αναχώρησαν στις 3, 4 και 5 Μαρτίου από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης για την Ουκρανία. Την ανάληψη της πρωτοβουλίας για τη βοήθεια προς τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό είχε ανακοινώσει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η συγκέντρωση των αγαθών γίνεται στο φουαγιέ του Δημαρχείου και καθ’ όλο το 24ωρο, στο πλαίσιο συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Ουκρανικό Προξενείο και τους Φαρμακοποιούς του Κόσμου, και θα συνεχιστεί για όσο καιρό το επιβάλλει η ανάγκη. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του προς τους Θεσσαλονικείς αλλά και προς φορείς και εταιρείες της πόλης που από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη στο κάλεσμα.


                                                         * * *

 

Κάντε κλικ εδώ για να μεταφερθείτε στη σελίδα της Επιτροπής Πρωτοβουλίας και διαβάστε αμέσως παρακάτω την αρχική της Διακήρυξη:

 

Η αγωνία, η αγανάκτηση, ο θυμός, ο φόβος, η αμηχανία, ακόμη και ο δισταγμός, αυτές τις κρίσιμες ιστορικές στιγμές, μπορούν να γίνουν ένα μεγάλο αντιπολεμικό μέτωπο. Ένα μεγάλο ποτάμι ειρήνης των πολιτών της πόλης μας και των συλλογικοτήτων. Το αντιπολεμικό παρών της Θεσσαλονίκης, αυτές τις συγκλονιστικές στιγμές, οφείλει να είναι ανάλογο της κρισιμότητας της κατάστασης, αλλά και των δικών της ιστορικών φορτίων στους απελευθερωτικούς της αγώνες, για την ανεξαρτησία και την ελευθερία, ενάντια στον φασισμό και τους κατακτητές. Η εισβολή στην Ουκρανία από τον Ρωσικό στρατό, παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Είναι ένας πόλεμος παράλογος και ασύμμετρος, που τροφοδοτεί τη βαρβαρότητα και την παγκόσμια ανασφάλεια. Ένας πόλεμος, που στοχεύει στην κατάλυση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας και συγχρόνως πλήττει και αμφισβητεί την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας. Μια τέτοια εξέλιξη μετατρέπεται σε παγκόσμιο εφιάλτη για την ειρήνη και την ασφάλεια των Εθνών. Κουρελιάζει τον ρόλο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για αναθεωρητικές, αποσταθεροποιητικές πολεμικές δράσεις, παντού και στη γειτονιά μας. Λέμε ΟΧΙ στην εισβολή και στον πόλεμο. Η σκέψη μας είναι στο λαό της Ουκρανίας και στην Ελληνική Ομογένεια. Θρηνούμε και συγκλονιζόμαστε με τις απώλειες παιδιών και αμάχων αλλά πονάμε και για την εκατόμβη νεκρών από εικοσάχρονους στρατιώτες είτε είναι Ρώσοι είτε είναι Ουκρανοί. Αυτή η εισβολή πρέπει να σταματήσει τώρα.

We Stand with Ucraine

Όποιος θέλει να γίνει μέλος της Πρωτοβουλίας μπορεί να στείλει ένα μέιλ με τα στοιχεία του (όνομα και επάγγελμα/ιδιότητα) εδώ: oxistonpolemo@gmail.com

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ