Ελλαδα

Καθαρά Δευτέρα 2022-Κούλουμα: Χαρταετοί γέμισαν τον ουρανό

20+1 εικόνες από την Καθαρά Δευτέρα

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Καθαρά Δευτέρα 2022 - Κούλουμα: Χαρταετοί γέμισαν τον ουρανό και έφεραν χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους - Δείτε εικόνες

Καθαρά Δευτέρα 2022 και με σύμμαχο τον καιρό οικογένειες με μικρά παιδιά, νεαρά άτομα και μεγαλύτεροι λάτρεις -ή μη- των εθίμων βρέθηκαν σε παραλίες και αλάνες για να απολαύσουν τα Κούλουμα. Οι χαρταετοί γέμισαν με χρώματα και ελπίδα τον ουρανό. 

Από νωρίς το πρωί, πλανόδιοι πωλητές στάθηκαν σε κεντρικούς δρόμους εκθέτοντας τους προς πώληση χαρταετούς, δίνοντας από νωρίς το μήνυμα της ημέρας. Στις περισσότερες περιοχές της Αττικής επικράτησε ηλιοφάνεια μέχρι νωρίς το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας 2022. Αλλού, τα λίγα σύννεφα, δεν φαίνεται να στάθηκαν εμπόδιο για να υψωθούν οι πολύχρωμοι χαρταετοί. 

Καθαρά Δευτέρα 2022 - Χαρταετοί: Πλανόδιοι πωλητές © EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ο λόφος του Φιλοπάππου, όσο και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» είχαν την τιμητική τους, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν. Για ακόμη μία φορά τα παιδιά έκλεψαν τις εντυπώσεις φορώντας για μία ημέρα ακόμη τις αποκριάτικες στολές του. 

Καθαρά Δευτέρα 2022: Πέταγμα χαρταετού στο «Σταύρος Νιάρχος» © EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΕΘ- Κορωνοϊός © EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Καθαρά Δευτέρα 2022 και Κούλουμα με θέα την Ακρόπολη © EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Καθαρά Δευτέρα 2022 - Κούλουμα: Χαρταετοί και μπάνιο στη θάλασσα

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επέλεξαν να βρεθούν σε κάποια παραλία της Αττικής για να πετάξουν τον χαρταετό τους. Άλλοι πάλι βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν μία ακόμη βουτιά στη θάλασσα. 

ΜΕΘ- Κορωνοϊός © EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΕΘ- Κορωνοϊός © EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΕΘ- Κορωνοϊός © EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΕΘ- Κορωνοϊός © EUROKINISSI/ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑΡΕΚΙΑΝ

ΜΕΘ- Κορωνοϊός © EUROKINISSI/ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑΡΕΚΙΑΝ

ΜΕΘ- Κορωνοϊός © EUROKINISSI/ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑΡΕΚΙΑΝ

Καθαρά Δευτέρα 2022: Κούλουμα στην Φρεαττύδα © EUROKINISSI/ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑΡΕΚΙΑΝ

Καθαρά Δευτέρα 2022: Κούλουμα στην Φρεαττύδα © EUROKINISSI/ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑΡΕΚΙΑΝ

Καθαρά Δευτέρα 2022: Γιατί πετάμε χαρταετό

Το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα είναι ένα έθιμο που αντέχει στα χρόνια και λίγο ή πολύ κατά την παιδική μας ηλικία όλοι έχουν αναβιώσει ή θαυμάσει. 

Σύμφωνα με αρχαίες θεωρίες το πέταγμα υποδηλώνει την ανάταση, την κάθαρση της ψυχής μετά το διονυσιακό ξεφάντωμα της Αποκριάς.

Η ιστορία του χαρταετού έχει ρίζες στην αρχαία Κίνα και φαίνεται πως οι πρώτες αναφορές εντοπίζονται 2.400 χρόνια πριν. Οι λαοί της Ανατολής χρησιμοποιούσαν τους χαρταετούς σε μαγικές τελετές, θρησκευτικές εκδηλώσεις και σε τελετουργίες για τον εξορκισμό του κακού. Πίστευαν ότι όσο ψηλότερα ανεβεί ο αετός τόσο πιο τυχεροί θα είναι.

Ο αυτοκράτορας της Κίνας, Γουέν Χσουν, έκανε πειράματα πτήσεων με αετούς φτιαγμένους από μπαμπού, χρησιμοποιώντας για επιβάτες τους κρατούμενούς του. Οι τυχεροί που επιζούσαν κέρδιζαν την ελευθερία τους.

Στην αρχαιότητα ο αρχιμηχανικός Αρχύτας του Τάραντα χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική του τον αετό, ενώ υπάρχει και ελληνικό αγγείο της κλασικής εποχής με παράσταση κόρης, η οποία κρατά στα χέρια της μια μικρή λευκή σαΐτα με το νήμα της, έτοιμη να την πετάξει.

Αναφορές για την παρουσία του χαρταετού έχουμε το 1450 στη Γερμανία και το 1606 στην Ισπανία, όπου ένας κληρικός αναφέρει στο ημερολόγιό του ότι χρησιμοποιούσαν τον χαρταετό σαν παιχνίδι χαράς την ημέρα του Πάσχα. Το 1752 στην Αμερική ο Βενιαμίν Φραγκλίνος διαπίστωσε με τεχνητό αετό τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας και του κεραυνού, οπότε και κατασκεύασε το αλεξικέραυνο. Το 1880 ο Αυστραλός Hargrave σχεδίασε έναν τεράστιο αετό για μετεωρολογικές παρατηρήσεις.

Πληροφορίες θέλουν τον χαρταετό να έφτασε στην Ελλάδα πρώτα από τα λιμάνια Ανατολής (Σμύρνη-Χίο-Κωνσταντινούπολη) στα τα λιμάνια της Επτανήσου, της Σύρας, των Πατρών. 

Καθαρά Δευτέρα 2022: Γιατί ονομάζεται «Καθαρά»

Όσο γιατί η συγκεκριμένη Δευτέρα λέγεται «Καθαρά» αναφέρεται ότι η ονομασία προήλθε από τη συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της ημέρας αυτής να πλένουν με ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη, ως «ημέρα κάθαρσης». Στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους, όπου και παρέμεναν μέχρι τη λήξη της νηστείας. Επίσης, κατά την ημέρα αυτή εξέρχονταν όλοι οικογενειακώς στην ύπαιθρο και έστρωναν κάτω στη γη και έτρωγαν νηστίσιμα φαγητά όπως χαλβά, ελιές, ταραμά και -φυσικά- λαγάνα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ