Ελλαδα

Αναμνηστική δόση: Πόσο προστατεύει από την Όμικρον - Τα στοιχεία

Σε 87% και 91% η προστασία από θάνατο και διασωλήνωση αντίστοιχα σε σχέση με τους ανεμβολίαστους

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβολιασμός για κορωνοϊό στην Ελλάδα
Εμβολιασμός για κορωνοϊό στην Ελλάδα © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η αναμνηστική δόση προστατεύει από νόσηση με Όμικρον σε ποσοστό 62%, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Το ποσοστό προστασίας από θάνατο και διασωλήνωση.

Η αναμνηστική δόση (ενισχυτική) εμφανίζει σημαντική αποτελεσματικότητα απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που παρουσιάζει ο ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, το χρονικό διάστημα από τις 20 Δεκεμβρίου 2021 έως και τις 30 Ιανουαρίου 2022 εκτιμήθηκε ο αριθμός κρουσμάτων, ο αριθμός θανάτων και νέων διασωληνώσεων ανά 100.000 πληθυσμού ανά εβδομάδα χωριστά για τις ομάδες των ανεμβολίαστων ή μερικώς εμβολιασμένων και των εμβολιασμένων με αναμνηστική δόση.

Η παραπάνω περίοδος αφορά το χρονικό διάστημα που κυριάρχησε το στέλεχος Όμικρον στην Ελλάδα. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων, η αποτελεσματικότητα που είχε η αναμνηστική δόση σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους ήταν:

  • 62% έναντι μόλυνσης με κορωνοϊό
  • 87% έναντι θανάτου
  • και 91% έναντι διασωλήνωσης.

Αναμνηστική δόση και μετάλλαξη Όμικρον - Πόσο προστατεύει από νόσηση

Ο ΕΟΔΥ παρουσιάζει αναλυτικά διαγράμματα για την επίπτωση μόλυνσης κορωνοϊού και την αποτελεσματικότητα εμβολίου σε εμβολιασμένους με αναμνηστική δόση σε σχέση με ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους. Ειδικότερα:

  • Η επίπτωση μόλυνσης κορωνοϊού εκτιμήθηκε σε 694 κρούσματα ανά 100.000  εμβολιασμένους με αναμνηστική δόση ανά εβδομάδα
  • Η επίπτωση μόλυνσης κορωνοϊού εκτιμήθηκε σε 1.826 κρούσματα ανά 100.000 ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους ανά εβδομάδα.

Διάγραμμα του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού σε εμβολιασμένους με αναμνηστική δόση και ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου (αναμνηστική δόση) έναντι μόλυνσης κορωνοϊού, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, εκτιμήθηκε σε 62% σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους
Στο 67% η αποτελεσματικότητα της αναμνηστικής δόσης από νόσηση σε σχέση με τους ανεμβολίαστους

Πόσο προστατεύει η αναμνηστική δόση από θάνατο

Στα στοιχεία που παρουσιάζει ο ΕΟΔΥ περιλαμβάνεται και ο δείκτης θνησιμότητας από κορωνοϊό σε σχέση με την αποτελεσματικότητα εμβολίου σε εμβολιασμένους με αναμνηστική δόση και ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους. Ειδικότερα:

  • Ο δείκτης θνησιμότητας από COVID-19 εκτιμήθηκε σε 1,5 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού εμβολιασμένων με αναμνηστική δόση ανά εβδομάδα
  • Ο δείκτης θνησιμότητας από COVID-19 εκτιμήθηκε σε 11,7 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού ανεμβολίαστων ή μερικώς εμβολιασμένων ανά εβδομάδα.

Αναμνηστική δόση: Διάγραμμα του ΕΟΔΥ με τους θανάτους από κορωνοϊό σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου (αναμνηστική δόση) έναντι θανάτου από COVID-19 εκτιμήθηκε σε 87% σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους

Στο 87% η προστασία της αναμνηστικής δόσης από θάνατο λόγω κορωνοϊού

Αναμνηστική δόση και μετάλλαξη Όμικρον - Πόσες λιγότερες διασωληνώσεις καταγράφηκαν

Ο ΕΟΔΥ παρουσιάζει και στοιχεία για την επίπτωση διασωλήνωσης και την αποτελεσματικότητα εμβολίου έναντι διασωλήνωσης σε εμβολιασμένους με αναμνηστική δόση σε σχέση με ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους. Συγκεκριμένα:

  • Η επίπτωση διασωληνώσεων από COVID-19 εκτιμήθηκε σε 0,5 περιστατικά ανά 100.000 εμβολιασμένους με αναμνηστική δόση ανά εβδομάδα
  • Η επίπτωση διασωληνώσεων από COVID-19 εκτιμήθηκε σε 6 περιστατικά ανά 100.000 ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους ανά εβδομάδα.

Διασωληνώσεις σε εμβολιασμένους ασθενείς με αναμνηστική δόση και ανεμβολίαστους

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου (αναμνηστική δόση) έναντι διασωλήνωσης από COVID-19 εκτιμήθηκε σε 91% σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους

Στο 91% προστατεύει η αναμνηστική δόση από διασωλήνωση (σοβαρή νόσηση) σε σχέση με τους ανεμβολίαστους

Αναμνηστική δόση και μετάλλαξη Όμικρον - Τα συμπεράσματα για την Ελλάδα

Τα παραπάνω αποτελέσματα επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τη σημαντική αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με αναμνηστική δόση ακόμα και έναντι μόλυνσης με κορωνοϊό στη χρονική περίοδο που κυριάρχησε στην Ελλάδα η μετάλλαξη Όμικρον. Διευκρινίζεται:

  1. Το συγκεκριμένο στέλεχος κορωνοϊού διαθέτει χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής, ικανότητας δηλαδή να μολύνει τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή προηγουμένως μολυνθεί με άλλα στελέχη του ιού, και συνεπώς η εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα (62%) έναντι μόλυνσης με SARS-CoV-2 χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα ικανοποιητική.
  2. Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με αναμνηστική δόση είναι ακόμα μεγαλύτερη έναντι σοβαρής νόσου (διασωλήνωσης) και θανάτου, υποδεικνύοντας τα μεγάλα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού στην Ελλάδα έναντι ενός στελέχους με πολλές μεταλλάξεις και ικανότητα διαφυγής από προϋπάρχουσα ανοσία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ