- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λύματα: Συνεχίζεται η μείωση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη
Τα αποτελέσματα της μελέτης του ΑΠΘ
Λύματα - Κορωνοϊός: Συνεχίζεται η μείωση του ιικού φορτίου στην Θεσσαλονίκη.
Τη συνέχιση της τάσης αποκλιμάκωσης στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνουν και οι πιο πρόσφατες μετρήσεις της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 21/02/2022 και της Τρίτης 2/02/2022 είναι:
- Οριακά σταθερή (-20%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 19/02/2022 και της Κυριακής 20/02/2022.
- Μειωμένη (-32%) σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 14/02/2022 και Τρίτης 15/02/22.
«Η αποκλιμάκωση παραμένει αργή, πλην όμως σε βάθος ημερών είναι σαφής και η μείωση του ιικού φορτίου σωρρευτικά σημαντική. Σε σύγκριση με τις υψηλότερες τιμές του τρέχοντος μήνα, αυτές που μετρήσαμε στις 3-5 Φεβρουαρίου, οι σημερινές τιμές είναι της τάξης του 60% μειωμένες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
Η μοριακή μέθοδος real-time PCR, που ανέπτυξε η Ομάδα του ΑΠΘ, έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζει επιλεκτικά το τμήμα του γονιδιώματος που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη ακίδα του στελέχους Όμικρον.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία από τις προτάσεις έχει σχεδιαστεί από Ελληνίδα γραφίστρια
Τι αλλάζει στις δύο γραμμές
Το χρονικό της υπόθεσης
Ηλικίας από 14 έως 17 ετών
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η στιγμή της σύγκρουσης καταγράφηκε από κάμερα που ήταν τοποθετημένη στο ταμπλό του ταξί
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι είπε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.
Οι φλόγες επεκτάθηκαν και στα δέντρα δίπλα στον αυτοκινητόδρομο
Πρεμιέρα σήμερα για το επιχειρησιακό σύστημα της ΕΛΑΣ
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν μαθητές και γονείς
Το βίντεο που οδήγησε στη σύλληψη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.