Ελλαδα

Ασβεστοχώρι: Δίωξη για τον θάνατο 36 ηλικιωμένων σε γηροκομείο

Μετά από επιπλοκές οι οποίες συνδέθηκαν με την Covid-19

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι: Κακουργηματική δίωξη για τον θάνατο 36 ηλικιωμένων από κορωνοϊό.

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη μολυσματικών ασθενειών, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλος αριθμός θανάτων, άσκησε εισαγγελέας εις βάρος των υπευθύνων γηροκομείου στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης. Στον χώρο αυτόν, τον Αύγουστο του 2020 είχε εκδηλωθεί συρροή κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πηγές της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, στο συγκεκριμένο γηροκομείο έχασαν τη ζωή τους 36 τρόφιμοι μετά από επιπλοκές, οι οποίες συνδέθηκαν με την Covid-19.

Ασβεστοχώρι – Γηροκομείο: Τι αναφέρει το πόρισμα

Για την περίπτωση του Ασβεστοχωρίου είχε υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση και ακολούθησε έρευνα από αρμόδια ελεγκτική αρχή, το πόρισμα της οποίας διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και παραγγέλθηκαν ποινικές διώξεις.

Κατά πληροφορίες, στο πόρισμα περιγράφονται μια σειρά από παραβιάσεις των μέτρων πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού, όπως υπεράριθμοι τρόφιμοι, μη τήρηση αποστάσεων σε χώρους φιλοξενίας των ηλικιωμένων, μη διενέργεια ανά τακτά διαστήματα δειγματοληπτικών τεστ κ.ά.

Ο δικαστικός φάκελος βρίσκεται ήδη στα χέρια του ανακριτή, όπου θα κληθούν το επόμενο διάστημα να απολογηθούν οι υπεύθυνοι, με την ιδιότητα του κατηγορουμένου.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είχε δηλώσει ότι ο ιός μεταδόθηκε σε 33 φιλοξενούμενους και τρία μέλη του προσωπικού από νεαρό άτομο, που είχε πάει σε συναυλία στη Χαλκιδική στις αρχές Αυγούστου.

«Έχουμε μια μεγάλη επιδημία σ' αυτό το γηροκομείο που τηρούσε όλα τα μέτρα- δεν επιτρεπόταν ούτε επισκεπτήριο. Δυστυχώς προήλθε από προσωπικό, το οποίο ήταν επαφή θετικού από τη Χαλκιδική. Έτσι φαίνεται από τα πρώτα δείγματα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις