Ελλαδα

Συνεδριάζει η Επιτροπή για τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Τι λένε οι ειδικοί για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα με μάσκα για την προστασία από τον κορωνοϊό στα σκαλιά της πλατείας Συντάγματος
Μάσκα © Eurokinissi / ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Κορωνοϊός - Χρήση μάσκας: Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων - Προς αναθεώρηση τα πρωτόκολλα για τον Τουρισμό.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη (23/2) με στόχο να υπάρξουν νέες προτάσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα με τη χαλάρωση μέτρων που έχουν ληφθεί για την πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εξεταστεί το τέλος της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. 

Η άρση του μέτρο για τη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους δεν θα είναι καθολική, αφού θα παραμείνει υποχρεωτική για τους χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα του Τουρισμού με ενδεχόμενη αναθεώρηση των πρωτοκόλλων. Αυτά σχετίζονται με τη διεύρυνση της χωρητικότητας σε τουριστικά λεωφορεία και πλοίο, αλλά και στα ΚΤΕΛ και τα τρένα. 

Ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, μίλησε σε ημερίδα για τη μετάλλαξη Όμικρον καθώς και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Όπως εξήγησε, αναμένεται σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα, αλλά και συνέχιση της επιτήρησης του κορωνοϊού, που θα συνεχίσει την ενδημική του παρουσία, επισημαίνοντας πως η μετάλλαξη Όμικρον αναμένεται να φέρει σταθεροποίηση στην κατάσταση της πανδημίας, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
 Μάλιστα, όπως προειδοποίησε, «δεν είμαστε στο τέλος του κορωνοϊού, ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε επείγουσα φάση».

Συνεδρίαση επιτροπής για τη χρήση μάσκας - Σαρηγιάννης: Θα ήταν λίγο πρόωρο

Σε δηλώσεις του σήμερα (23/2) το πρωί, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δήλωσε ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα συζητηθεί η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων. Ωστόσο, χαρακτήρισε πρόωρη την απόφαση για κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

«Προς τα εκεί πηγαίνουμε αλλά νομίζω ότι αυτό θα ήταν λίγο πρόωρο αυτή τη στιγμή. Σαφώς όμως πηγαίνουμε σε χαλάρωση των μέτρων που δεν χρειάζονται πια», είπε ο κ. Σαρηγιάννης για τις μάσκες. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε πως με δεδομένη την αργή, όπως τη χαρακτήρισε αποκλιμάκωση, θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας για να καταγραφούν κάτω από 10.000 ημερήσια κρούσματα: «Έχουμε ένα υψηλό επίπεδο διασποράς ακόμα και η πτώση γίνεται με αργούς ρυθμούς. Έχουμε πέσει κατά περίπου 1000 κρούσματα ανά 7-10 ημέρες. Αν κάνετε την αναλογία για να φτάσουμε στα 9.000 χρειαζόμαστε 6 εβδομάδες».

Σχετικά με το αν πλησιάζει το τέλος της πανδημίας ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε επιφυλακτικός: «Είναι δυναμικό φαινόμενο αυτή η πανδημία, προφανώς μπορεί να μας επιφυλάσσει κι άλλο κύμα. Δεν έχουμε τελειώσει, η πτώση που βλέπετε γίνεται με πολύ χαμηλούς ρυθμούς. Για να αφήσουμε πίσω τον ιό πρέπει να εφαρμόσουμε προληπτικές άμυνες. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο εμβολιασμός και να γίνεται απολύμανση του αέρα».

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ