Ελλαδα

Λινού: Επικρατεί ένα κλίμα αλαζονείας ως προς την πανδημία

«Αυτό μόνο σε κακό θα μας βγάλει»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από τον Εθνικό Κήπο της Αθήνας
Στιγμιότυπο από τον Εθνικό Κήπο της Αθήνας © EUROKINISSI

«Καμπανάκι» για τη σημερινή επιδημιολογική κατάσταση έκρουσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, τονίζοντας πως επικρατεί «κλίμα αλαζονείας».

«Είμαστε ακόμη σε δύσκολη κατάσταση» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Πρέπει να ελαφρύνουν μερικά μέτρα, αλλά χωρίς να περάσουμε το μήνυμα ότι είμαστε ασφαλείς και ότι δεν χρειάζεται σε προσωπικό επίπεδο να εφαρμόζουμε μέτρα».

Εν συνεχεία, η κα Λινού συνέστησε προσοχή και «έξυπνες κινήσεις» στους πολίτες, φέρνοντας ως παράδειγμα την αποφυγή των κλειστών χώρων και τη χρήση μάσκας.

Τέλος, καταλήγοντας, η κα Λινού  έκανε λόγο για ένα «κλίμα αλαζονείας» που καλλιεργείται, κάτι που όπως είπε, «μόνο σε κακό θα μας βγάλει».

Βασιλακόπουλος: Η μάσκα είναι υποχρεωτική όταν έχει συνωστισμό

 

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε για την υποχρεωτικότητα της μάσκας, για την άρση των μέτρων καθώς και την αποκλιμάκωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα.

Ξεκινώντας από τη σημερινή συνεδρίαση των ειδικών, ο κ. Βασιλακόπουλος παρατήρησε ότι οποιαδήποτε απόφαση λάβει σήμερα η Επιτροπή «δεν πρόκειται να αλλάξει σημαντικά την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας», σχολιάζοντας ότι εάν για παράδειγμα αρθεί η απαγόρευση για τους όρθιους πελάτες στα κέντρα διασκέδασης, επί της ουσίας «θα νομιμοποιήσει αυτό που γίνεται».

Ως προς το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων, πρόσθεσε ότι «εάν αίρονταν όλοι οι περιορισμοί, βάσει των σεναρίων που βρίσκονται στο "τραπέζι" για τη χρήση της μάσκας, για τη διεξαγωγή των καρναβαλικών εκδηλώσεων αλλά και τους όρθιους πελάτες στη διασκέδαση, θα μειωνόταν πιο γρήγορα η πανδημία, αλλά με μεγαλύτερο κόστος».

«Ήδη χάνουμε άδικα ανθρώπους», υπογράμμισε.

Μιλώντας για τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης», προσθέτοντας ότι ήταν «πιο βραδεία από ό,τι αναμέναμε, αλλά πλέον είναι σαφής».

Τέλος, ως προς τη χρήση της μάσκας, κατέληξε πως «όταν οι πολίτες είναι μόνο στον δρόμο, τους προστατεύει μόνο από το κρύο, καθώς σε αυτήν την περίπτωση και δεν υπάρχει συνωστισμός, δεν έχει νόημα. Η υποχρεωτικότητα επιβλήθηκε για να μην ξεχνάμε να τη φοράμε σε μέρη που υπάρχει συνωστισμός».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ