Ελλαδα

ΟΑΕΔ Κοινωφελής εργασία 2022: Oι αιτήσεις για 25.000 θέσεις

Ποιους αφορά το νέο πρόγραμμα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΟΑΕΔ
ΟΑΕΔ © EUROKINISSI

ΟΑΕΔ Κοινωφελής εργασία 2022: Το νέο πρόγραμμα αφορά 25.000 θέσεις και οι αιτήσεις ξεκίνησαν. Ποια είναι η προθεσμία. Τι δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε ότι το νέο πρόγραμμα για κοινωφελή εργασία 2022 άνοιξε σήμερα Παρασκευή (18.02) και οι αιτήσεις ξεκίνησαν για τις 25.000 θέσεις. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΟΑΕΔ.

Το πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, για 25.000 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, υπηρεσίες υπουργείων και άλλων φορέων» έχει 8μηνη διάρκεια.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα απευθύνεται στους εγγεγραμμένους στο Μητρώο του ΟΑΕΔ ανέργους που πληρούν τις ειδικότερες προϋποθέσεις συμμετοχής που αναφέρονται στη σχετική πρόσκληση.

ΟΑΕΔ Κοινωφελής εργασία 2022 - Η προθεσμία για τις αιτήσεις

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022. Στόχος του νέου προγράμματος είναι η ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων, με έμφαση κυρίως σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού (μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι με χαμηλά προσόντα) και απαιτείται να εργαστούν σε πρώτη φάση σε «προστατευμένο περιβάλλον», προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να αποφύγουν την περιθωριοποίηση, διατηρώντας την ικανότητα απασχόλησής τους.

Παράλληλα, το πρόγραμμα στοχεύει στην αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων, ώστε οι συμμετέχοντες να ενισχύονται κατά τη διαδικασία ένταξής τους στην αγορά εργασίας, αλλά και στην παροχή ποιοτικότερων και αποτελεσματικότερων υπηρεσιών στους Δήμους και τις Περιφέρειες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Ποιους αφορά το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας 2022 του ΟΑΕΔ

Το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας αφορά στην απασχόληση συνολικά 25.000 ωφελούμενων, εγγεγραμμένων στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, σε Δήμους, Περιφέρειες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Κέντρα Κοινωνικής Πολιτικής και λοιπούς φορείς, σύμφωνα με την ακόλουθη κατανομή:

 • Δήμοι: 20.397 θέσεις (81,6%) (για την κατανομή ελήφθησαν υπ' όψιν οι αυξημένες ανάγκες των Δήμων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού).
 • Περιφέρειες: 2.566 θέσεις (10,3%).
 • Αποκεντρωμένες Διοικήσεις: 348 θέσεις (1,4%).
 • Λοιποί φορείς: 1.689 θέσεις (6,7%).

Η δράση έχει συνολικό προϋπολογισμό 188,6 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ με 132 εκατ. ευρώ και από πόρους του ΟΑΕΔ με 56,6 εκατ. ευρώ.

Το νέο πρόγραμμα για κοινωφελή εργασία του ΟΑΕΔ έχει δύο σκέλη, σύμφωνα με την ενημέρωση από το Υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα:

 1. Την απασχόληση των εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ ανέργων για οκτώ μήνες σε Δήμους, Περιφέρειες, ΚΚΠΠ, κλπ και
 2. την παροχή προγραμμάτων θεωρητικής κατάρτισης έως 150 ωρών σε 11 στοχευμένες θεματικές ενότητες, που θα οδηγήσει σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων, που θα αποκτηθούν, συνιστώντας μια ολοκληρωμένη ενεργητική πολιτική απασχόλησης, η οποία θα βοηθήσει στην εργασιακή ένταξη των ανέργων.

Πού υποβάλλονται οι αιτήσεις για το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ - Πόσες προσλήψεις θα γίνουν

Η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους γίνεται, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου gov.gr. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση και στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ, χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Με το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας θα προσληφθούν σε Δήμους, Περιφέρειες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και λοιπούς φορείς:

 • 11.801 άνεργοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ),
 • 6.575 άνεργοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ),
 • 3.114 άνεργοι τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ) και
 • 3.510 άνεργοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ).

Νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας 2022 του ΟΑΕΔ - Τα χαρακτηριστικά

Το σύνολο των ωφελουμένων του προγράμματος θα ενισχύσει σημαντικά τη λειτουργία των φορέων υποδοχής μέσα από 170 διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες.

Ειδικότερα, με το νέο πρόγραμμα προσφέρονται στους φορείς υποδοχής:

 • 20 ειδικότητες για ανέργους υποχρεωτικής εκπαίδευσης (π.χ. εργασίες καθαριότητας, εργασίες πρασίνου, κ.ά.),
 • 53 ειδικότητες για ανέργους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (π.χ. διοικητικά/λογιστικά, οδηγοί, φύλακες, κ.ά.),
 • 37 ειδικότητες για ανέργους τεχνολογικής εκπαίδευσης (π.χ. πληροφορικής, βρεφονηπιοκόμοι, νοσηλευτές, κ.ά.) και
 • 60 ειδικότητες για ανέργους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (π.χ. μηχανικών, δασολόγων, κοινωνικών λειτουργών, κ.ά.).

Χατζηδάκης για πρόγραμμα ΟΑΕΔ: «Ενισχύονται Δήμοι, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας»

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Ένα νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας έρχεται να ενισχύσει τους Δήμους, ιδιαίτερα εκείνους που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, αλλά και τις Περιφέρειες και τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας.

» Αυτήν τη φορά, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα αντικείμενα κατάρτισης των συμμετεχόντων, που, μαζί με την κοινωφελή εργασία τους, θα αναβαθμίσουν την ικανότητά τους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας».

Διοικητής ΟΑΕΔ: «Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας θα ωφελήσει τις πιο ευάλωτες κατηγορίες ανέργων»

Από τη μεριά του ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, σημείωσε: «Ο ΟΑΕΔ είναι έτοιμος, με τεχνογνωσία και εμπειρία, να υλοποιήσει άμεσα και αποτελεσματικά ένα ακόμα πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης, που θα δώσει τη δυνατότητα σε 25.000 ωφελούμενους, που ανήκουν στις πιο ευάλωτες κατηγορίες ανέργων, να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και νέες δεξιότητες».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.