Ελλαδα

#MeToo: Οι Έλληνες ηθοποιοί που διώκονται για βιασμό

Οι καταγγελίες των θυμάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θέατρο
Θέατρο © Pixabay

Κίνημα #MeToo στον καλλιτεχνικό χώρο - Ποιοι ηθοποιοί είναι αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη.

Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από την έναρξη του κινήματος #MeToo στο ελληνικό θέατρο. Με τους μήνες που ακολούθησαν να φέρνουν στην κυριολεξία τσουνάμι αποκαλύψεων και καταγγελιών, που οδήγησαν στην άσκηση ποινικών διώξεων γνωστών καλλιτεχνών.

Ανάμεσα σε αυτούς που καταγγέλλονται είναι οι ήδη προφυλακισμένοι Πέτρος Φιλιππίδης και Δημήτρης Λιγνάδης. Οι δικογραφίες δύο υποθέσεων έχουν διαβιβαστεί στον ανακριτή. Ενώ η υπόθεση της μήνυσης του Δημήτρη Άνθη για σεξουαλική κακοποίηση τέθηκε στο αρχείο.

Η ATHENS VOICE παρουσιάζει τις υποθέσεις των ηθοποιών που διώκονται για το αδίκημα του βιασμού, υπενθυμίζοντας ότι δεν έχει εκδικαστεί κάποια από αυτές και ο λόγος ανήκει πλέον στη δικαιοσύνη.

Δίωξη στον ηθοποιό Λάμπρο Φιλίππου για βιασμό κατά συρροή

Ποινικά υπόλογος για βιασμό βρίσκεται πλέον ακόμη ένας γνωστός ηθοποιός με καριέρα στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τον ηθοποιό Λάμπρο Φιλίππου.

Η Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του εν λόγω ηθοποιού μετά τις καταγγελίες τεσσάρων γυναικών, μεταξύ των οποίων, δύο αδελφές.

Η ποινική εκτίμηση για τον ηθοποιό που σχημάτισαν οι εισαγγελείς οι οποίοι ερεύνησαν την υπόθεση του και η οποία οδήγησε στην βαρύτατη δίωξη που του ασκήθηκε, είναι ότι σύμφωνα με τις καταγγέλλουσες είχε αναπτύξει επί σειρά ετών κακοποιητική συμπεριφορά σε βάρος γυναικών αλλά και κοριτσιών, με έναρξη, κατά την δικογραφία, της σεξουαλικής βίας το 2008.

Ποινική δίωξη στον ηθοποιό Λάμπρο Φιλίππου για βιασμό κατ' εξακολούθηση
Ποινική δίωξη στον ηθοποιό Λάμπρο Φιλίππου για βιασμό κατ' εξακολούθηση

Πώς άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, πλην των περιπτώσεων για τις οποίες ασκήθηκε η δίωξη, υπάρχουν και μαρτυρικές καταθέσεις άλλων τεσσάρων ή πέντε γυναικών που τον έχουν καταγγείλει για κακοποιητική δράση. Σε βάρος του κατηγορούμενου ηθοποιού έχουν κατατεθεί τρεις μηνύσεις από τέσσερα συνολικά θύματα τα οποία ισχυρίζονται ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από αυτόν. Μάλιστα δύο από τις μηνύτριες ισχυρίζονται πως ήταν ανήλικες κατά τον χρόνο που τελέστηκαν οι καταγγελλόμενες πράξεις.

Η πρώτη μήνυση κατατέθηκε στις 21 του περασμένου Ιουλίου από πολύ γνωστή ηθοποιό η οποία κάνει καριέρα στο εξωτερικό και την αδελφή της. Οι δυο γυναίκες υποστηρίζουν ότι το διάστημα 2008-2014 έπεσαν θύματα συστηματικής σεξουαλικής κακοποίησης από τον κατηγορούμενο. Η δεύτερη μηνύτρια, αδερφή της ηθοποιού, φέρεται να αναφέρει πως ήταν τόσο οδυνηρά και δυσβάσταχτα για αυτήν όσα βίωνε από την κακοποιητική συμπεριφορά του κατηγορούμενου, ώστε τον χειμώνα του 2012 αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει προσπαθώντας να βουτήξει στο κενό από το μπαλκόνι του σπιτιού της.

Το επόμενο διάστημα μετά την πρώτη μήνυση, κατατέθηκαν σε βάρος του κατηγορούμενου δυο ακόμη μηνύσεις από άλλες γυναίκες για την πράξη του βιασμού κατ' εξακολούθηση και του τετελεσμένου βιασμού.

Ο ηθοποιός κλήθηκε από τους εισαγγελείς σε ανωμοτί κατάθεση και φέρεται να αρνήθηκε όσα του αποδίδονται ισχυριζόμενος πως οι καταγγέλλουσες κινούνται σε βάρος του για λόγους εκδίκησης καθώς υπήρξαν ερωτευμένες μαζί του. Οι εισαγγελείς προχώρησαν σε συμπληρωματικές καταθέσεις των φερόμενων θυμάτων τα οποία επέμειναν πως υπέστησαν άγρια βία και ότι δεν ευσταθούν όσα περί συναίνεσης επικαλείται ο ηθοποιός.

Μετά την δίωξη που καθιστά πλέον κατηγορούμενο τον καλλιτέχνη, η δικογραφία σε βάρος του ανατέθηκε σε ανακριτή ενώπιον του οποίου θα κληθεί να απολογηθεί ο ηθοποιός.

Κακοποίηση
Κακοποίηση © Pixabay

Η υπόθεση του Θάνου Κοντογιώργη

 

Τον Οκτώβριο του 2021 ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του ηθοποιού Θάνου Κοντογιώργη για το αδίκημα του βιασμού, μετά την καταγγελία μιας γυναίκας συναδέλφου του.

Ο φάκελος της υπόθεσης έφτασε στα χέρια του εισαγγελέα πρωτοδικών, Κώστα Σπυρόπουλου, μέσω του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και συγκεκριμένα του προέδρου του πειθαρχικού οργάνου του Σωματείου, Πασχάλη Τσαρούχα.

Κληθείς να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος για την πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα η οποία φέρεται να έχει τελεστεί το 2020, ο ηθοποιός, ο οποίος, έγινε γνωστός κυρίως μέσα από τη συμμετοχή του σε θεατρικές παραστάσεις, αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως η σεξουαλική πράξη ήταν συναινετική.

Οι εξηγήσεις του ωστόσο δεν έπεισαν τον κ. Σπυρόπουλο, ο οποίος, βάσει του αποδεικτικού υλικού της δικογραφίας προχώρησε στην άσκηση σε βάρος του ποινική δίωξη για το κακούργημα του βιασμού.

Για «ψευδή, αντιφατική και αυτοαναιρούμενη» καταγγελία έκανε λόγο ο δικηγόρος του ηθοποιού, Χάρης Αναγνωστόπουλος.

Πέτρος Φιλιππίδης: Το Μάρτιο η δίκη για βιασμό και δύο απόπειρες

 

Στις 18 Μαρτίου του 2022 θα καθίσει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας προκειμένου να δικαστεί για τις κατηγορίες του βιασμού και της απόπειρας βιασμού, ο προφυλακισμένος στις φυλακές Τριπόλεως ηθοποιός, Πέτρος Φιλιππίδης.

Ο βιασμός φέρεται να τελέστηκε το 2008 και οι δύο απόπειρες το 2010 και το 2014.

Πέτρος Φιλιππίδης
Πέτρος Φιλιππίδης © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Το δικαστικό Συμβούλιο με βούλευμα που εξέδωσε κάνει δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Ευθυμίας Στάμου, που εισηγήθηκε την παραπομπή του επιφανούς ηθοποιού, προσωρινά κρατούμενου για την υπόθεση, για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού κατά γυναικών συναδέλφων του. Στην πρόταση επισημαίνεται πως οι τρεις γυναίκες που κατήγγειλαν τον καλλιτέχνη αναφέρονται σε πραγματικά περιστατικά και απορρίπτεται ο ισχυρισμός του κ. Φιλιππίδη πως οι παθούσες στράφηκαν εναντίον του «για λόγους δημοσιότητας».

Δίκη Λιγνάδη: Διακόπηκε για τις 25 Φεβρουαρίου

 

Στις 25 Φεβρουαρίου θα συνεχιστεί η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη, καθώς το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια για ολιγοήμερη διακοπή. Σημειώνεται ότι ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός κατηγορείται για τέσσερις βιασμούς.

Την αντίθεσή τους για τη διακοπή της δίκης εξέφρασαν οι δικηγόροι των ατόμων που κατήγγειλαν τον σκηνοθέτη. «Έχει δηλώσει ο ίδιος, μέσω της υπεράσπισής του, ότι διακαώς επιθυμεί να δικαστεί και συγχρόνως θα ζητήσει εντός μήνα διακοπή, προεξοφλώντας την απόφαση του δικαστηρίου. Αν θέλει διακαώς να δικαστεί γιατί κωλυσιεργεί αναρωτιέμαι; Ή ξέρει ότι δεν θα αθωωθεί και σου λέει ένας μήνας παραπάνω δεν έχει διαφορά ή έχει ξεκινήσει τακτική εξάντλησης 18μηνου που θα οδηγήσει στην ελευθέρωση του…».

Ο Δημήτρης Λιγνάδης
Ο Δημήτρης Λιγνάδης © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Όπως είπαν, οι μηνυτές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πηγαινοέρχονται στο εξωτερικό, ούτε να διαμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ξενοδοχείο μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη.

Στο αρχείο η υπόθεση βιασμού του Δημήτρη Άνθη

 

Στο αρχείο τέθηκε η υπόθεση της μήνυσης του Δημήτρη Άνθη κατά του γνωστού ηθοποιού Νίκου Στραβοπόδη για σεξουαλική κακοποίηση. Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Άνθης είχε καταγγείλει δημόσια τον βιασμό του.

Μάλιστα σε βάρος του ηθοποιού είχε ασκηθεί ποινική δίωξη με την κατηγορία του βιασμού. Η συγκεκριμένη υπόθεση ανατέθηκε σε ανακρίτρια, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Άνθης φέρεται να άλλαξε την ημερομηνία και να κατέθεσε ότι υπέστη βιασμό το 2005 και όχι το 2006. Έτσι το αδίκημα έχει υποπέσει σε παραγραφή λόγω παρέλευσης 15ετίας.

Ο ηθοποιός Νικόλας Στραβοπόδης
Ο ηθοποιός Νικόλας Στραβοπόδης © NDP

Ο Νίκος Στραβοπόδης είχε από την αρχή ισχυριστεί ότι δεν υπήρχε βιασμός και η σεξουαλική πράξη έγινε με τη συναίνεση του Δημήτρη Άνθη.

Μάλιστα σε πρόσφατη τηλεοπτική της εμφάνιση η ηθοποιός Δήμητρα Ματσούκα αναφέρθηκε στην υπόθεση του Νίκου Στραβοπόδη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ