Ελλαδα

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Πέτρου Τατσόπουλου για «Άγιο Παΐσιο»

«Καλύτερα να σιωπάτε»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέτρος Τατσόπουλος και μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος
Πέτρος Τατσόπουλος και μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος © EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ | ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος απαντά στον Πέτρο Τατσόπουλο για τον Άγιο Παΐσιο. Η ανάρτηση του γνωστού συγγραφέα για τη σειρά του Mega.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος χαρακτήρισε «λαϊκιστή» τον Πέτρο Τατσόπουλο μετά την ανάρτηση που έκανε ο γνωστός συγγραφέας για τη σειρά «Άγιος Παΐσιος».

«Με λαϊκίστικη ρητορεία και απαράδεκτες διατυπώσεις ο κ. Πέτρος Τατσόπουλος, για άλλη μια φορά, προσπαθεί να καυτηριάσει ό,τι αφορά την Εκκλησία, την Θρησκεία και την Πίστη» αναφέρει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας

Και προσθέτει: «Αυτήν τη φορά βρήκε και πάλι ως θύμα των απόψεων και της ιδεοληψίας του το πρόσωπο του αγίου Παϊσίου, πιστεύοντας με τον τρόπο αυτό ότι επιβεβαιώνει τον προοδευτισμό του και την διαφοροποίησή του από κάθε τι το εκκλησιαστικό και κατά τη γνώμη του οπισθοδρομικό».

Στην τοποθέτησή του ο μητροπολίτης Χρυσόστομος σημειώνει ακόμη: «Και είναι αποδεκτή η οποιαδήποτε διαφοροποίησή του, όμως η διακωμώδηση, η αήθη φρασεολογία και η ισοπεδωτική έκφραση του λόγου, με τρόπο ειρωνικό και δηκτικό, μάλλον έλλειψη διάκρισης υποδεικνύουν και αυτοπεποίθησης ως προς την αλήθεια των λεγομένων του».

Και καλεί τον πρώην βουλευτή να σιωπά, εάν δεν μπορεί να βιώσει αυτό το περιεχόμενο της πίστης, και να μην το αποδομεί, ούτε να το αποδυναμώνει με σκοπό να αναδείξει την «αποβλάκωση» και την «απενοχοποίηση».

Μητροπολίτης Χρυσόστομος - Ολόκληρη η δήλωσή του για Πέτρο Τατσόπουλο και Άγιο Παΐσιο

«Με λαϊκίστικη ρητορεία και απαράδεκτες διατυπώσεις ο κ. Πέτρος Τατσόπουλος, για άλλη μια φορά, προσπαθεί να καυτηριάσει ό,τι αφορά την Εκκλησία, την Θρησκεία και την Πίστη. Αυτή το φορά βρήκε και πάλι ως θύμα των απόψεων και της ιδεοληψίας του το πρόσωπο του αγίου Παϊσίου, πιστεύοντας με τον τρόπο αυτό ότι επιβεβαιώνει τον προοδευτισμό του και την διαφοροποίησή του από κάθε τι το εκκλησιαστικό και κατά τη γνώμη του οπισθοδρομικό. Και είναι αποδεκτή η οποιαδήποτε διαφοροποίησή του, όμως η διακωμώδηση, η αήθη φρασεολογία και η ισοπεδωτική έκφραση του λόγου, με τρόπο ειρωνικό και δηκτικό, μάλλον έλλειψη διάκρισης υποδεικνύουν και αυτοπεποίθησης ως προς την αλήθεια των λεγομένων του.

» Επιπλέον ο τρόπος με τον οποίον διακωμωδεί το περιεχόμενο της τηλεοπτικής παραγωγής, το οποίο αναφέρεται στη ζωή του αγίου Παϊσίου, αποδεικνύει την έλλειψη σεβασμού στην λαϊκή ευσέβεια των απλών Χριστιανών και στο αίσθημα θρησκευτικότητας των ανθρώπων εκείνων οι οποίοι τιμούν και σέβονται το πρόσωπο του αγίου.

Ο Πέτρος Τατσόπουλος προκάλεσε την αντίδραση του μητροπολίτη Μεσσηνίας μετά τα όσα είπε για τον Άγιο Παΐσιο
Ο Πέτρος Τατσόπουλος προκάλεσε την αντίδραση του μητροπολίτη Μεσσηνίας μετά τα όσα είπε για τον Άγιο Παΐσιο © EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

» Ο όρος "αποβλάκωση" είναι ενδεικτικός του τρόπου, με τον οποίο ο κ. Τατσόπουλος αντιμετωπίζει απορριπτικά το περιεχόμενο της πίστης των απλών και ευσεβών χριστιανών, επειδή αυτό δεν συνάδει με την υψηλόφρονα διανόηση και λογικοκρατούμενη αυτοπεποίθησή του. Συγχρόνως αποδεικνύει και το ενοχικό σύνδρομο ή τον τρόπο απενοχοποιητικών διεργασιών που σχετίζονται με το περιεχόμενο της πίστης όταν αυτό ιδεολογοποιείται.

» Πρέπει να ξέρει όμως ο κ. Τατσόπουλος ότι αυτή η πίστη των απλών Χριστιανών κράτησε τον λαό ενωμένο απέναντι σε διχαστικές και διασπαστικές εντάσεις και οι άγιοι ήταν αυτοί που στήριξαν, ενέπνευσαν και ενίσχυσαν τον λαό σε κάθε περίοδο μάλιστα σε καιρούς δύσκολους και σκληρούς για την Πατρίδα μας όταν κάποιοι ιδεολόγοι αγωνιστές την “πωλούσαν” στους ξένους.

» Όταν λοιπόν, κ. Τατσόπουλε, δεν μπορείτε να βιώσετε αυτό το περιεχόμενο της πίστης, καλύτερα να σιωπάτε, να μην το αποδομείτε, ούτε να το αποδυναμώνετε με σκοπό να αποδείξετε την "αποβλάκωση" και την "απενοχοποίηση"».

Τι έγραψε ο Πέτρος Τατσόπουλος για τον «Άγιο Παΐσιο»

Είχε προηγηθεί η ανάρτηση που έκανε ο Πέτρος Τατσόπουλος για τη σειρά «Άγιος Παΐσιος».

Ειδικότερα, ο γνωστός συγγραφέας ανέβασε τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook το ακόλουθο κείμενο, με αφορμή τη νέα τηλεοπτική σειρά του Mega, «Άγιος Παΐσιος», η οποία σημειώνει μεγάλη τηλεθέαση:

«-Πώς πάει, άγιε πατέρα; Προχωράει το πρότζεκτ με την αποβλάκωση;
-Μια χαρά προχωράει, τέκνο μου. Έχουμε όμως ακόμη τεράστια περιθώρια.
-Να αποβλακωθούμε περισσότερο;
-Όχι. Να εκδηλώσουμε την αποβλάκωσή μας πιο απενοχοποιημένα».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ