Ελλαδα

Γηροκομείο - Χανιά: Βίαιη συμπεριφορά, τους οδηγούσαν στον θάνατο

Τι αποκαλύπτει η δικογραφία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γηροκομείο στα Χανιά: Τι αποκαλύπτει η δικογραφία
Γηροκομείο στα Χανιά: Τι αποκαλύπτει η δικογραφία © EUROKINISSI/ΓΙΩΤΑ ΚΟΡΜΠΑΚΗ

Νέα στοιχεία για το γηροκομείο στα Χανιά και τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων - Τι αναφέρει η δικογραφία.

Νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για τις συνθήκες διαβίωσης ηλικιωμένων στο γηροκομείο στα Χανιά. Η εν λόγω υπόθεση απασχολεί τις Αρχές από τον Απρίλιο του 2021, όταν και υπήρξαν καταγγελίες για τις συνθήκες λειτουργίας της δομής και για θανάτους τροφίμων.

Σύμφωνα με το cretalive, η δικογραφία εστιάζει σε 30 ανθρωποκτονίες και 8 απόπειρες. Ωστόσο από την Ασφάλεια Χανίων εκτιμάται ότι οι προκληθέντες θάνατοι από τα φερόμενα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι κατά πολύ περισσότεροι, όμως λόγω αντικειμενικών δυσκολιών δεν κατέστη εφικτό η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. 

Η εκτίμηση των Αρχών ενισχύεται από το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί 293 περιπτώσεις θανάτων ηλικιωμένων σχετιζόμενων με οποιονδήποτε τρόπο με τη φιλοξενία τους στη δομή, από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2021, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Αναφέρεται ακόμα ότι κατά το χρονικό διάστημα της 12ετούς δράσης της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της υπολογίζεται ότι αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος εκατομμυρίων ευρώ.

Γηροκομείο στα Χανιά: Τι αποκαλύπτει η δικογραφία
Γηροκομείο στα Χανιά: Τι αποκαλύπτει η δικογραφία © creta24.gr

Γηροκομείο στα Χανιά: Ελάχιστη ως ανύπαρκτη τροφή, σπάνια τους έπλεναν

Όπως τονίζεται, η ποσότητα της χορηγούμενης σε καθημερινή βάση τροφής φέρεται να ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η ποιότητα της χαμηλή και η χορήγηση της μέσα σε ταχύτατα ελάχιστο χρόνο λόγω πίεσης.

Σε βαθμό που όπως υποστηρίζεται είχαν παρατηρηθεί περιστατικά εισροφήσεων τροφών (πνιγμών). Παράλληλα, αναφέρεται ότι με βάση την επεξεργασία των οικονομικών στοιχείων, εσόδων, εξόδων, δαπανών κλπ για την σίτιση των φιλοξενουμένων φέρεται ότι η ημερήσια δαπάνη που καταβαλλόταν από τη δομή για την σίτιση εκάστου ηλικιωμένου ήταν 0,55 ευρώ.

Γηροκομείο στα Χανιά: Τι αποκαλύπτει η δικογραφία
Γηροκομείο στα Χανιά: Τι αποκαλύπτει η δικογραφία © creta24.gr

Οι τρόφιμοι φέρεται να έτρωγαν σπάνια κρέας, φρούτα ελάχιστα και έπιναν γάλα αραιωμένο με νερό. Σύμφωνα με τη δικογραφία καταλογίζεται ότι χορηγούσαν ακόμα και αποφάγια προηγούμενων γευμάτων, ακόμα και επικίνδυνα εντόσθια ζώων που παρέχονταν δωρεάν από επιχειρηματίες του είδους.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, σπάνια καθαρίζονταν οι ρόμπες που τους φορούσαν, πολύ αραιά τους έπλεναν και τους καθάριζαν. Χρησιμοποιούσαν τα ίδια αναλώσιμα υλικά, δηλαδή κοινές πετσέτες, κοινά ξυραφάκια κ.α., ενώ φέρονται σε πολλές περιπτώσεις να επανατοποθετούσαν τις ίδιες ακάθαρτες πάνες.

Επίσης, αποδίδεται στους κατηγορούμενους ότι ακινητοποιούσαν πλήρως και μόνιμα ηλικιωμένους με ιμάντες περίδεσης, στα χέρια και στα πόδια. Ακόμα φέρονται να χορηγούσαν στην πλειοψηφία των ηλικιωμένων, με την εισαγωγή τους στη Μονάδα, ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση, προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές λειτουργίες τους και να καμφθεί η κινητικότητα τους.

Το γηροκομείο στα Χανιά
Το γηροκομείο στα Χανιά © EUROKINISSI/ΓΙΩΤΑ ΚΟΡΜΠΑΚΗ

Γηροκομείο στα Χανιά: Απάνθρωπη συμπεριφορά του προσωπικού, τους οδηγούσαν στον θάνατο

Στους εμπλεκόμενους αποδίδεται, μεταξύ άλλων, ότι αντί να διαφυλάξουν την αξιοπρεπή διαβίωση των τροφίμων και τα θεμελιώδη δικαιώματα τους για την υγεία τους αλλά και την ίδια τους τη ζωή, παρέλειψαν με πρόθεση να το πράξουν, προέβησαν με πρόθεση σε συγκεκριμένες παράνομες πράξεις, με αποτέλεσμα ως μόνη ενεργός αιτία από αυτές τις ενέργειες τους και παραλείψεις να είναι είτε η αιτιωδώς προκληθείσα θανάτωση, είτε η απόπειρα θανάτωσης των ηλικιωμένων φιλοξενούμενων.

Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι αποδίδεται σε μεγάλο μέρος του προσωπικού απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά κατά των τροφίμων της δομής, ενίοτε και βίαιη.

Σημειώνεται ότι οι επτά συλληφθέντες παραμένουν υπό κράτηση μέχρι την απολογία τους, την Παρασκευή και το Σάββατο. Στην δικογραφία που σχηματίσθηκε εμπλέκονται εκτός από τους συλληφθέντες, 29 ακόμα άτομα.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια και οχήματα των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχεθήκαν συνολικά, ως προερχόμενα από παράνομη δραστηριότητα, το χρηματικό ποσό των 105.855 ευρώ και κοσμήματα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ