Ελλαδα

Κορωνοϊός: Τι έδειξαν οι μετρήσεις στα λύματα

Σε ποιες περιοχές οι τάσεις είναι πτωτικές και σε ποιες αυξητικές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός: Τι έδειξαν οι μετρήσεις στα λύματα
Αθήνα © EUROKINISSI/ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Λύματα: Τι δείχνουν τα στοιχεία για το ιικό φορτίο κορωνοϊού την τελευταία εβδομάδα.

Αυξημένο ιικό φορτίο κορωνοϊού σε διάφορες περιοχές της χώρας δείχνει η ανάλυση των λυμάτων την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων.

Την εβδομάδα 24 έως 30 Ιανουαρίου 2022 παρατηρήθηκαν πτωτικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 17 έως 23 Ιανουαρίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε τρεις από τις έντεκα (3/11) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, αυξητικές τάσεις σε τρεις από τις έντεκα (3/11) περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποιητικές τάσεις σε τέσσερις από τις έντεκα (4/11) περιοχές που ελέγχθηκαν από το ΕΔΕΛ.

Κορωνοϊός: Σε ποιες περιοχές οι τάσεις στα λύματα είναι πτωτικές και σε ποιες αυξητικές

  • Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Ξάνθη (-29%) και την Πάτρα (-82%), ενώ οριακή ήταν η μείωση που παρατηρήθηκε στο Βόλο (-16%).
  • Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στα Ιωάννινα (+30%) και στο Ηράκλειο (+61%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση που παρατηρήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής (+22%).
  • Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στα Χανιά (-5%), στην Αλεξανδρούπολη (-8%), στη Λάρισα (-10%) και στη Θεσσαλονίκη (-10%).
  • Στην Κέρκυρα το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων ήταν ανιχνεύσιμο. Δεν ήταν όμως δυνατός ο υπολογισμός της εβδομαδιαίας μεταβολής αυτού σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα δεν εξετάστηκαν δείγματα αστικών λυμάτων από την πόλη της Κέρκυρας.

Στον πίνακα παρουσιάζεται η ποσοστιαία μεταβολή στη μέση συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 24-30/1/22 σε σχέση με την εβδομάδα 17-23/1/22:

lumata.jpg

Σημειώνεται πως τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, της Πάτρας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης, των Ιωαννίνων και της Κέρκυρας.

Επίσης, τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ